Një studim i ri zbulon se njerëzit që marrin ilaçe kundër ankthit dhe gjumit kanë një rrezik më të madh të vdekjes së parakohshme sesa ata që nuk marrin ilaçe.

A mund të jenë vdekjeprurëse anti-ankthi apo pilulat e gjumit? Pas shumë vitesh dyshime, një studim i ri në ditar BMJ e ka lidhur drogën me një rrezik të shtuar të vdekjes.

Për më shumë se shtatë vjet, studiuesit ndoqën 34,727 njerëz që morën medikamente kundër ankthit si Valium dhe Xanax, ose mjete për gjumë si Ambien, Sonata dhe Lunesta. Ata krahasuan të dhënat e qeverisë nga këta individë me të dhënat e 69,418 personave që nuk kishin marrë drogë.

Studiuesit zbuluan se ata që merrnin barnat me recetë kishin më shumë se dyfish rrezikun e vdekjes nga çdo shkak. Ata zbuluan gjithashtu se kishte katër vdekje shtesë për 100 njerëz të lidhur me ilaçet, të cilët jetuan mesatarisht 7.6 vjet pasi u rekomanduan për herë të parë.

Barnat më të zakonshme të marra nga pjesëmarrësit e studimit ishin Diazepam (Valium), Temazepam (Restoril) dhe Zopiclone, i cili njihet si një ilaç Z dhe është në të njëjtën familje me Ambien dhe Sonata. (Zopiclone nuk disponohet komercialisht në SHBA)

“Ky studim shton provat se këto barna janë të rrezikshme,” shpjegoi Scott Weich, një profesor i psikiatrisë në Universitetin e Warwick, i cili drejtoi kërkimin.

Gjeni ilaçin e duhur të ankthit për ju »

Drogat anksiolitike dhe hipnotike janë të varur dhe shoqërohen gjithashtu me dëmtime konjitive dhe psikomotore, duke çuar potencialisht në rënie dhe lëndime.

Bazuar në të dhënat nga studimi, Weich tha se shumë subjekte u zbuluan se merrnin më shumë se një nga barnat e studimit, por ata nuk shikuan nëse medikamentet ishin konsumuar në të njëjtën kohë dhe nuk mund të thonë nëse kombinimet e barnave kishin një ndikim në vdekshmëri. .

“Ne e dimë për dekada që benzodiazepinat janë të varur, se ato mund të shkaktojnë probleme afatgjata me kujtesën, përqendrimin dhe ekuilibrin dhe se ato shoqërohen me aksidente trafiku,” tha ai. “Por ky dhe studime të tjera tregojnë se ato janë gjithashtu të lidhura me rritjen e shkallës së vdekjeve.” Ashtu si me studimet e mëparshme, Weich tha se rreziku dhe doza e barit ishin të ndërlidhura.

Lexo më shumë: Stigma ende një pengesë e madhe në marrjen e njerëzve kujdesin ndaj shëndetit mendor që u nevojitet »

Dr. Steven H. Feinsilver, drejtor i Qendrës për Mjekësinë e Gjumit në Shkollën e Mjekësisë Icahn në Mount Sinai, tha se studimi i Weich nuk është i pari që sugjeron një lidhje midis përdorimit të hipnotikëve dhe vdekshmërisë.

“Megjithatë, studime të tilla nuk nënkuptojnë domosdoshmërisht se përdorimi i këtyre barnave rrit rrezikun e vdekjes,” tha ai. “Pacientëve u jepen këto barna për një arsye dhe ka prova që vetë gjumi i dobët lidhet me një rrezik më të lartë të sëmundjes dhe vdekjes.”

Feinsilver tha se përmirësimi i gjumit me pilula është relativisht i vogël dhe shumica e pagjumësisë duhet të trajtohet ose duke gjetur dhe adresuar shkakun themelor, ose duke përmirësuar sjelljen e gjumit të pacientit.

Weich shprehu kujdes në nxjerrjen e përfundimeve nga studimi. “Edhe pse ne kontrollonim për një gamë shumë të gjerë të kushteve mjekësore dhe psikiatrike, hulumtimi vëzhgues nuk mund të jetë kurrë përfundimtar ose të provojë marrëdhënie shkakësore,” tha ai, duke shtuar se “një pamje konsistente e dëmit shfaqet kur shikoni të gjitha studimet së bashku. ”

“Arsyeja pse kjo ka kaq shumë rëndësi është për shkak të numrit shumë të madh të recetave që vazhdojnë të shkruhen për këto barna,” theksoi Weich.

Dr. Mildred Frantz, i cili drejton një praktikë private mjekësore në Eatontown, NJ, tha se përshkrimi i pilulave të gjumit dhe anti-anksiolitikëve në afat të gjatë ka qenë gjithmonë shqetësues për mjekët.

“Sigurisht që ka disa pacientë që kanë nevojë të vërtetë për këto medikamente për të pasur një jetë cilësore, megjithatë ato krijojnë varësi dhe kanë shumë efekte anësore; veçanërisht me një popullsi në plakje,” tha ajo.

“Unë gjithashtu shqetësohem për pacientët që mbështeten te mjekimi në vend që të ndryshojnë higjienën e gjumit dhe stresorët e stilit të jetesës, të cilat mund të jenë në gjendje të zgjidhin problemin themelor,” shtoi ajo.

Lajme të ngjashme: Dhomat e urgjencës zgjidhja e gabuar për të sëmurët mendorë »