Për herë të parë ndonjëherë, armët shkaktuan më shumë vdekje sesa aksidentet me makinë tek fëmijët dhe adoleshentët

Në vitin 2020, armët shkaktuan më shumë vdekje sesa aksidente automobilistike tek fëmijët dhe adoleshentët amerikanë për herë të parë në 40 vitet e fundit, sipas një punimi të botuar në Revista e Mjekësisë e New England.

Studiuesit përdorën të dhënat e publikuara së fundmi nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) për të llogaritur shkaqet kryesore të vdekjes në mbarë vendin për individët e moshës 1 deri në 19 vjeç dhe zbuloi se vdekjet e lidhura me armë zjarri midis fëmijëve dhe adoleshentëve u rritën me 29 për qind nga 2019 në 2020.

Edhe pse vdekjet me armë zjarri në njerëz të të gjitha moshat në Shtetet e Bashkuara është në rritjeshkalla e fëmijëve dhe adoleshentëve ishte më shumë se dy herë më e lartë se rritja relative në popullatën e përgjithshme, sipas autorëve.

“Rritja e shkallës së vdekshmërisë nga armët e zjarrit është një prirje afatgjatë dhe tregon se ne vazhdojmë të dështojmë të mbrojmë popullsinë tonë më të re nga një shkak i parandalueshëm i vdekjes,” tha bashkëautori. Jason Goldstick, PhDprofesor i asociuar kërkimor i mjekësisë urgjente në Michigan Medicine, në a lirim.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,587FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles