Hulumtimet e reja tregojnë se një lloj specifik i qelizave të bardha të gjakut mund të manipulohet për të lehtësuar përgjigjen imune të trupit ndaj COPD.

Dy terapi eksperimentale mund të jenë në gjendje të kontrollojnë inflamacionin kronik në pacientët me sëmundje pulmonare obstruktive kronike (COPD).

Një nga terapitë e propozuara gjendet tek sherebela e kuqe, një bar medicinal kinez që është përdorur prej shekujsh për të trajtuar problemet me menstruacionet, çrregullimet e zemrës dhe qarkullimin e gjakut.

Studiuesit në Mbretërinë e Bashkuar thonë se Tanshinone IIA, një përbërës që gjendet natyrshëm në sherebelën e kuqe, mund të veprojë si një armë e fuqishme kundër inflamacionit kronik duke kontrolluar reagimin e një lloji të caktuar të qelizave të bardha të gjakut.

Mësoni rreth 5 llojeve të trajtimeve të COPD tashmë në treg »

Neutrofilet janë lloji më i bollshëm i qelizave të bardha të gjakut në trupin e njeriut. Ato luftojnë infeksionet dhe ndihmojnë në rritjen e përgjigjes imune të qelizave të tjera. Por ndërsa ato janë normalisht të dobishme, ato mund të krijojnë dëmtime të qëndrueshme të indeve tek njerëzit me çrregullime autoimune.

Studiuesit besojnë se mund të ndihmojnë në reduktimin e inflamacionit në kushte kronike si COPD duke larguar neutrofilet që shkaktojnë dëm. Ekipet në Shkollën Mjekësore të Universitetit të Edinburgut në Skoci dhe objekte të tjera zbuluan vetitë e dobishme të sherebelës së kuqe gjatë testimit të përgjigjes inflamatore në peshkun zebra, një peshk i zakonshëm dhe i tejdukshëm që gjendet në dyqanet e kafshëve shtëpiake.

Ata testuan efektet e mijëra përbërësve në përgjigjet imune të peshqve, bishtat e të cilëve u lënduan. Për shkak se peshqit ishin modifikuar gjenetikisht që neutrofilet e tyre të shkëlqenin jeshile, studiuesit ishin në gjendje të shihnin brenda peshkut ndërsa trupat e tyre reagonin ndaj lëndimeve të tyre.

Ata zbuluan se Tanshinone IIA kishte ndikimin më të madh në reduktimin e përgjigjes inflamatore ose duke larguar neutrofilet nga vendi ose duke shkaktuar vdekjen e qelizave.

Studiuesit, të cilët publikuan gjetjet e tyre në revistë Mjekësia Translational Science, thonë se synimi i këtyre mekanizmave të pastrimit të neutrofileve mund të jetë i dobishëm në krijimin e barnave anti-inflamatore më efektive.

“Fakti që Tanshinone IIA përdoret tashmë në mjekësinë tradicionale kineze, bën që ilaçet e ardhshme që përmbajnë këtë përbërës të mos jenë toksike për njerëzit,” përfunduan studiuesit.

Mësoni 6 shenjat e COPD-së »

Një nga problemet me ilaçet anti-inflamatore është se ato mbulojnë të gjithë trupin, shpesh me efekte anësore të padëshiruara.

Studiuesit në Universitetin e Illinois në Çikago (UIC) kanë gjetur një mënyrë rreth kësaj duke përdorur nanogrimca – një grimcë mikroskopike – për të mbajtur neutrofilet nga lidhjet me muret e enëve të gjakut.

Ekipi hulumtues i UIC ka projektuar një nanogrimcë të ngulitur me një ilaç anti-inflamator për të synuar neutrofilet.

“Nanogrimca është shumë e ngjashme me një kalë trojan”, tha në një deklaratë për shtyp Asrar B. Malik, profesor i nderuar i familjes Schweppe dhe kreu i farmakologjisë në Kolegjin e Mjekësisë UIC. “Ajo lidhet me një receptor që gjendet vetëm në këto neutrofile të aktivizuara ngjitëse dhe qeliza gëlltit automatikisht çdo gjë që lidhet atje. Për shkak se neutrofileve në qarkullim u mungojnë këta receptorë, sistemi është tepër i saktë dhe synon vetëm ato qeliza imune që kontribuojnë në mënyrë aktive në sëmundjet inflamatore.

Ata i testuan këto nanogrimca në kohë reale te minjtë e induktuar me inflamacionin vaskular të parë në COPD. Studiuesit përdorën piceatannol, një metabolit i një përbërësi që gjendet në verën e kuqe, dhe zbuluan se neutrofilet u shkëputën nga njëri-tjetri dhe u larguan nga muret e enëve të gjakut. Të neutralizuar në mënyrë efektive, ato u penguan të kontribuonin në procesin e inflamacionit.

Rezultatet tregojnë, tha Malik, “se nanogrimcat mund të përdoren për të ofruar ilaçe në një mënyrë shumë të synuar, specifike për qelizat imune të aktivizuara dhe mund të dizajnohen për të trajtuar një gamë të gjerë sëmundjesh inflamatore”.

Gjetjet e tyre u publikuan në numrin e fundit të revistës Nanoteknologjia e natyrës.

Mësoni se si të parandaloni dhe menaxhoni shpërthimet e COPD »