Një sensor nën lëkurë i lidhur me valë me një kompjuter pranë shtratit mund të parandalojë sheqerin e ulët në gjak te njerëzit me diabet.

Prindërit e fëmijëve me diabet të tipit 1 së shpejti mund të jenë në gjendje të flenë më mirë, falë hulumtimit të ri që synon të parashikojë dhe parandalojë nivelet e rrezikshme të sheqerit në gjak gjatë natës.

Sistemi, përshkruar në numrin e majit të Kujdesi për diabetin, përfshin një sensor glukoze të veshur nën lëkurë dhe një pompë insuline të lidhur me një kompjuter pranë shtratit. Pompa jep insulinë përmes një kateteri të futur nën lëkurë.

Zemra e sistemit është një algoritëm kompjuterik i krijuar posaçërisht që monitoron me kujdes nivelet e glukozës në gjak, duke kërkuar shenja të një rënie të mundshme. Nëse zbulon një të tillë, ai përgjigjet duke mbyllur shpërndarjen e insulinës derisa nivelet të fillojnë të rriten përsëri.

“Një sistem si ky duhet të zvogëlojë në mënyrë dramatike rrezikun e diabetikëve për të pasur një konvulsion brenda natës,” tha Dr. Bruce Buckingham, profesor i endokrinologjisë pediatrike në Stanford, i cili drejtoi provën dhe është bashkëautor i studimit, në një deklaratë për shtyp. “Pacientët dhe prindërit do të jenë në gjendje të kenë një gjumë më të mirë gjatë natës, duke e ditur se ekziston një rrezik shumë më i ulët i hipoglikemisë së rëndë gjatë natës.”

Gjeni prova klinike për trajtimet e diabetit »

Gjatë ditës, njerëzit me diabet të tipit 1 zakonisht vërejnë shenjat paralajmëruese të sheqerit të ulët në gjak dhe mund të reduktojnë shpërndarjen e insulinës në përputhje me rrethanat. Megjithatë, këto shenja mund të mungojnë ndërsa ata janë në gjumë. Shtatëdhjetë e pesë për qind e krizave diabetike – të shkaktuara nga niveli i ulët i sheqerit në gjak ose hipoglikemia – ndodhin gjatë natës. Hipoglicemia e natës mund të jetë gjithashtu shkaku i 6 për qind e vdekjeve tek njerëzit me diabet të cilët janë më të rinj se 40.

Përpjekjet e mëparshme për të paralajmëruar diabetikët ndërsa ata flinin përfshinin sensorë të glukozës që shkaktuan një alarm kur nivelet binin shumë poshtë. Megjithatë, njerëzit shpesh flinin përmes alarmeve. Për shkak se sistemi i ri është plotësisht i automatizuar, ai funksionon ndërsa njerëzit janë në gjumë.

Sistemi u testua në 45 persona, nga mosha 15 deri në 45 vjeç, me diabet të tipit 1. Studiuesit monitoruan çdo person për 42 netë. Për disa njerëz, shpërndarjen e insulinës bazuar në kompjuter sipas algoritmit; grupi tjetër mori një rrjedhë më të qëndrueshme të insulinës gjatë natës (kjo është mënyra se si insulina zakonisht shpërndahet te njerëzit me diabet kur ata janë në gjumë).

Në netët e trajtimit, algoritmi kërkoi shenja se nivelet e sheqerit në gjak do të bien nën 80 miligramë për decilitër brenda 30 minutave të ardhshme, pak mbi nivelin 70 miligramë për decilitër që shumë udhëzime e konsiderojnë sheqer të ulët në gjak ose hipoglikemia.

Me algoritmin që kontrollon shpërndarjen e insulinës, njerëzit shpenzonin 81 për qind më pak kohë me glukozë të ulët në gjak ndërsa flinin. Përveç kësaj, metoda e re reduktoi kohën e kaluar në episodet e glukozës së ulët në gjak me 74 për qind.

Njerëzit gjithashtu përjetuan rritje të vogla të përgjithshme në nivelet e glukozës në gjak, megjithëse kjo ende ishte brenda një kufiri të sigurt. Për të konfirmuar se ky nuk ishte një problem, studiuesit analizuan nivelet e ketonit të pacientit – një masë e niveleve të larta të glukozës në gjak – dhe zbuluan se ato ishin të ngjashme me nivelet e njerëzve në grupin e kontrollit.

Lajme të ngjashme: Çfarë fshihet pas rritjes alarmante të rasteve të diabetit tek fëmijët amerikanë? »

Sipas Shoqatës Amerikane të Diabetit, rreth 1 në çdo 400 fëmijë dhe adoleshentë ka diabet. Prindërit që i ndihmojnë fëmijët të monitorojnë nivelet e tyre të glukozës në gjak duhet të ecin në një vijë të hollë midis niveleve shumë të larta – të cilat mund të rrisin rrezikun e komplikimeve të tilla si koma diabetike – dhe niveleve shumë të ulëta.

“Shumë prindër, fëmijët e të cilëve kanë diabet, zgjohen natë pas nate në mesnatë dhe në orën 3 të mëngjesit për të kontrolluar nivelet e sheqerit në gjak të fëmijëve të tyre,” tha Buckingham. “Ne mendojmë se ky lloj sistemi do ta bëjë shumë më të lehtë për ta që të ndihen rehat për ta lënë fëmijën e tyre me diabet të flejë gjatë natës me më pak teste të sheqerit gjatë natës. Edhe prindërit do të jenë në gjendje të bëjnë një gjumë më të mirë të natës.”

Studiuesit po planifikojnë të zgjerojnë provat e tyre në një grupmoshë më të madhe, duke përfshirë fëmijët nga mosha tre deri në 15 vjeç.

Mësoni më shumë rreth diabetit të tipit 1: Shkaqet, simptomat dhe diagnoza »