Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) po paralajmëron njerëzit se një regjim ditor i aspirinës mund të mos ndihmojë në parandalimin e një sulmi në zemër ose goditje në tru dhe mund të shkaktojë gjakderdhje të rrezikshme në tru ose stomak.

Edhe pse një dozë e ulët ditore e aspirinës është treguar të jetë efektive në parandalimin e përsëritjes së një ataku në zemër ose goditje në tru, FDA tani po paralajmëron njerëzit që nuk kanë pasur një atak të parë në zemër ose goditje në tru se marrja e një aspirine çdo ditë mund të mos ketë përfitojnë. Në fakt, kjo mund të shkaktojë efekte anësore serioze.

Robert Temple, MD, zëvendësdrejtor për shkencën klinike në FDA, tha në një Përditësimi i Konsumatorit, “Që nga vitet 1990, të dhënat klinike kanë treguar se te njerëzit që kanë përjetuar një atak në zemër, goditje në tru ose që kanë një sëmundje të enëve të gjakut në zemër, një dozë e ulët ditore e aspirinës, e përdorur si parandalim dytësor, mund të ndihmojë në parandalimin e rishfaqje.” Një tabletë me forcë të rregullt është 325 miligramë (mg). Një tabelë me dozë të ulët është 80 miligramë (mg).

Gjeni antitrombocitet më të mira »

Mësoni më shumë rreth sëmundjeve të zemrës »

Megjithatë, pas ekzaminimit të të dhënave shkencore nga studimet e mëdha, FDA ka arritur në përfundimin se të dhënat nuk mbështesin përdorimin e aspirinës si një ilaç parandalues ​​nga njerëzit që nuk kanë pasur sulm në zemër, goditje në tru ose probleme kardiovaskulare, një përdorim i njohur. si parandalim parësor. Tek këta njerëz, përfitimi nuk është vërtetuar dhe rreziqet, si gjakderdhja e rrezikshme në tru ose stomak, janë ende të pranishme.

Temple këshilloi që terapia e përditshme me aspirinë duhet të përdoret vetëm pasi të flisni me ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor, i cili mund të peshojë përfitimet dhe rreziqet.

Shikoni tani: Këshilla për zemër të shëndetshme »

Një atak në zemër ndodh kur një nga arteriet koronare, të cilat sigurojnë gjak në zemër, ka krijuar një mpiksje që pengon rrjedhjen e gjakut dhe oksigjenit në zemër. Aspirina vepron duke ndërhyrë në veprimin e koagulimit të gjakut.

FDA gjithashtu rekomandon që njerëzit të kenë kujdes kur përdorin aspirinë me hollues të tjerë të gjakut, të tilla si warfarin, dabigatran (Pradaxa), rivaroxaban (Xarelto) dhe apixiban (Eliquis).

Andrea Fass, Pharm.D., asistent profesor i praktikës së farmacisë në Universitetin Nova Southeastern, tha për Healthline, “Marrja e aspirinës me hollues gjaku mund të rrisë rrezikun e gjakderdhjes. Në disa pacientë mund të jetë e nevojshme marrja e tyre në kombinim, por kjo duhet të përcaktohet gjithmonë nga ofruesi i tyre i kujdesit shëndetësor. Unë menaxhoj pacientët që marrin warfarin dhe ne kemi disa pacientë që janë me aspirinë sepse kanë pasur ose një atak të konsiderueshëm në zemër ose një bllokim. Por vetëm për parandalim mund të mos jetë domosdoshmërisht gjëja më e mirë për ta. Ju duhet të shikoni rrezikun e pacientit për të përcaktuar nëse është i përshtatshëm. Ata duhet të vlerësohen për të përcaktuar rrezikun e tyre të gjakderdhjes.”

Fass vazhdoi duke thënë se disa individë mund të mos jenë kandidatët më të mirë për terapinë me aspirinë, siç janë ata që kanë një histori të çdo lloj ulçere. Një person mund të ketë një rrezik kaq të ulët sa që aspirina mund të mos jetë diçka që i nevojitet. “Ndërsa rritemi, rreziku për atak në zemër ose goditje në tru padyshim që rritet. Nëse jeni shumë i ri dhe i shëndetshëm dhe merrni aspirinë, mund të mos jetë diçka që duhet të bëni. Kjo varet edhe nga medikamentet e tjera që po merrni. Nëse jeni duke marrë medikamente që nuk janë hollues të gjakut, ato gjithashtu mund të jenë shumë të forta për stomakun dhe potencialisht mund të rrisin rrezikun e gjakderdhjes në stomak.”

Së fundi, duke pranuar se aspirina “është një ilaç i shkëlqyeshëm”, Fass tha: “Shumë herë ne supozojmë se medikamentet pa recetë janë të gjitha të sigurta sepse nuk keni nevojë për recetë. Është shumë e rëndësishme të flisni me një farmacist dhe ofruesin tuaj të kujdesit shëndetësor për të zbuluar nëse mjekimi është i përshtatshëm. Ju gjithmonë dëshironi të peshoni rrezikun kundrejt përfitimit me çdo mjekim që merrni.”

Lajme të ngjashme: Trajtimet e goditjes »

Temple këshilloi se të dhënat klinike nuk tregojnë përfitime te njerëzit që nuk kanë pasur probleme me zemrën ose goditje në tru, por, për shkak të historisë familjare ose dëshmive të tjera të sëmundjes arteriale, janë në rrezik të shtuar.

FDA po monitoron një numër studimesh klinike të vazhdueshme, në shkallë të gjerë që po hetojnë përdorimin e aspirinës në parandalimin parësor të sulmit në zemër ose goditjes në tru.

“Përfundimi është se te njerëzit që kanë pasur një atak në zemër, goditje në tru ose probleme kardiovaskulare, ia vlen të merret parasysh terapia e përditshme me aspirinë,” tha Temple, duke shtuar, “Dhe nëse jeni duke menduar të përdorni terapinë me aspirinë, fillimisht duhet të flisni me profesionisti juaj i kujdesit shëndetësor për të marrë një opinion të informuar.”

FDA këshillon të zbuloni se cila është doza e duhur për ju dhe sa shpesh duhet ta merrni në mënyrë që të merrni përfitimin më të madh dhe sasinë më të vogël të efekteve anësore.

Së fundi, FDA paralajmëron, nëse profesionisti juaj i kujdesit shëndetësor rekomandon aspirinën e përditshme për të ulur rrezikun e një ataku në zemër dhe goditjes në tru, lexoni me kujdes etiketat për t’u siguruar që keni produktin e duhur. Disa barna kombinojnë aspirinë me qetësues të tjerë dhimbjeje ose përbërës të tjerë dhe nuk duhet të përdoren për terapi afatgjatë me aspirinë, sipas FDA.

Lexo më shumë: Mungesa e vitaminës C rrit rrezikun për goditje në tru »