Njerëzit që kanë dy kopje të variantit të alelit të gjenit mund të jenë në rrezik më të madh të zhvillimit të kancerit kolorektal nëse konsumojnë sasi të mëdha mishi të përpunuar.

Kanceri kolorektal është një nga shkaqet kryesore të vdekjeve të lidhura me kancerin në Shtetet e Bashkuara. Tani, hulumtimi i ri, i cili ka identifikuar një lidhje midis një varianti të përbashkët gjenetik, zakoneve dietike dhe rrezikut të kancerit, mund t’i ndihmojë shkencëtarët të zhvillojnë strategji të synuara parandaluese.

Sipas një raporti të botuar në PLOS Genetics.

Dr. Jane Figueiredo, Ph.D., bashkëautore e studimit të ri dhe asistent profesor i Mjekësisë Parandaluese në Shkollën e Mjekësisë Keck të USC, tha për Healthline, “Njerëzit që kanë dy kopje të alelit variant duket se kanë një dy – Rrit nivelin më të lartë të rrezikut të kancerit kolorektal nëse konsumojnë sasi të mëdha mishi të përpunuar, krahasuar me njerëzit që nuk e kanë këtë variant.”

Lajme të ngjashme: Dieta mesdhetare eliminon rrezikun gjenetik të goditjes »

Studimi i ri është i pari që eksploron rrezikun e kancerit kolorektal përmes një analize të gjerë gjenomi në shkallë të gjerë të varianteve gjenetike dhe modeleve dietike. Studiuesit mblodhën të dhëna nga më shumë se 18,000 pjesëmarrës në dhjetë studime në Amerikën e Veriut, Evropë dhe Australi, duke përfshirë 9,287 pjesëmarrës me kancer kolorektal dhe 9,117 subjekte kontrolli.

“Ne kombinuam të dhënat e tyre për marrjen e dietës dhe kryem gjenotipizimin për të gjithë pjesëmarrësit, duke përfshirë rastet e kancerit dhe kontrollet e përputhshme,” tha bashkëautorja Dr. Ulrike Peters, Ph.D., MPH, e Qendrës së Kërkimit të Kancerit Fred Hutchinson. “Ne donim të shihnim nëse variantet e zakonshme gjenetike modifikojnë faktorët e rrezikut dietik të studiuar – duke përfshirë mishin, mishin e kuq, mishin e përpunuar, fibrat, frutat dhe perimet.”

Pasi vlerësuan 2.7 milionë variante gjenetike, studiuesit gjetën një ndërveprim të rëndësishëm midis variantit rs4143094 dhe konsumit të mishit të përpunuar.

Ndërsa shumica e pjesëmarrësve në studim ishin me origjinë johispanike, kaukaziane, studiuesit presin të gjejnë rezultate të ngjashme midis anëtarëve të tjerë të popullatës së përgjithshme. Megjithatë, mund të ketë disa dallime midis grupeve.

“Ky variant ka të ngjarë të ndodhë në popullata të tjera etnike-racore, por frekuenca mund të ndryshojë,” sugjeroi Dr. Figueiredo. “Mund të jetë pak a shumë e zakonshme në popullata të ndryshme.”

Shikoni: Kanceri dhe dieta juaj »

Në studim, Dr. Figueiredo përcaktoi “sasi të mëdha” si pesë ose më shumë racione javore të mishit të përpunuar, i cili përfshin hot dog dhe disa mish dreke.

Megjithëse gjetjet e reja të kërkimit mund të ndihmojnë ekspertët të zhvillojnë strategji të synuara parandaluese për të ndihmuar njerëzit që kanë një rrezik të rritur të kancerit kolorektal, Dr. Peters paralajmëroi se studiuesit janë ende në fazën e zbulimit se si gjenetika ndikon në faktorët e rrezikut dietik për kancerin kolorektal. Ndërsa ai tha se është shumë herët që njerëzit të bëjnë teste gjenetike, ajo këshilloi, “Ata duhet të reduktojnë akoma marrjen e mishit të përpunuar”.

Shoqëria Amerikane e Kancerit (ACS) inkurajon njerëzit të kufizojnë konsumin e mishit të përpunuar, mishit të kuq dhe mishit të gatuar në temperatura shumë të larta. ACS këshillon konsumatorët të hanë shumë drithëra, fruta dhe perime, të cilat mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të kancerit kolorektal.

Lexo: Shkalla e kancerit të zorrës së trashë bie 30 përqind »

Sipas studiuesve, varianti rs4143094 ndodhet në të njëjtin rajon kromozomi 10 si GATA3, një gjen i faktorit transkriptues që më parë ka qenë i lidhur me disa forma të kancerit. “Nevojiten më shumë kërkime për të kuptuar pse ky ndryshim i veçantë gjenetik modifikon efektin e mishit të përpunuar”, tha Dr. Figueiredo. “Është shumë afër një gjen interesant që është i përfshirë në sistemin imunitar, dhe ne spekulojmë se mund të ketë të bëjë me të – por në këtë pikë, kjo është diçka që duhet ta ndjekim.”

Lexoni: Dieta e pasur me proteina dhe rreziku i rritur i vdekshmërisë »

Foto me mirësjellje nga digitalart/FreeDigitalPhotos.net