Teknika mund të sigurojë një mënyrë të sigurt, të lehtë dhe joinvazive për të trajtuar simptomat sociale dhe emocionale të sëmundjes.

Sipas një studimi të ri, një formë e terapisë së stimulimit të trurit, e quajtur stimulimi magnetik transkranial i përsëritur (rTMS) mund të ndihmojë në lehtësimin e disa prej simptomave pa dhimbje të fibromialgjisë, duke përfshirë shqetësimin emocional, dhe të përmirësojë cilësinë e përgjithshme të jetës për pacientët që jetojnë me këtë sëmundje. botuar në revistë Neurologjia.

Fibromialgjia është një çrregullim kronik që shkakton dhimbje dhe butësi afatgjatë në nyje, muskuj dhe tendina në të gjithë trupin, si dhe lodhje të rëndë. Sipas Instituti Kombëtar i Artritit dhe Sëmundjeve Muskuloskeletore dhe Lëkurës (NIAMSD).

Mësoni rreth ndryshimit midis polimialgjisë dhe fibromialgjisë »

Fibromialgjia prek rreth pesë milionë të rritur amerikanë dhe 80 deri në 90 për qind e atyre që diagnostikohen me sëmundjen janë gra, sipas NIAMSD.

Aktualisht, barnat me recetë dhe pa recetë dhe qetësuesit e dhimbjes janë trajtimet kryesore për fibromialgjinë. Studiuesit shpresojnë se rezultatet e këtij studimi do të çojnë në një mënyrë të re për të lehtësuar disa nga simptomat më kokëforta të sëmundjes.

Në një deklaratë për shtyp, autori i studimit Dr. Eric Guedj tha, “rTMS është një mënyrë për të ndryshuar ngacmueshmërinë e trurit. Një trajtim i tillë mund të sigurojë një plotësim të sigurt dhe joinvaziv të pilulave të dhimbjes tek disa njerëz.

Studimet e mëparshme kanë gjetur anomali të funksionit të trurit në disa pacientë me fibromialgji, tha Guedj, në një intervistë për Healthline. Këto zona të trurit janë të arritshme nga rTMS, por këto studime nuk e testuan rTMS si një trajtim të mundshëm.

“Kolegë të tjerë kanë raportuar interesin e rTMS për fibromialgjinë – dy prova klinike sipas njohurive të mia,” tha Guedj. “Studimi ynë është i pari që kombinon një provë klinike rTMS me një eksplorim funksional të trurit, në mënyrë që të kuptojmë më mirë mekanizmat e veprimit të këtij ilaçi terapeutik në fibromialgji.”

“Studimet e mëparshme të neuroimazhit në pacientët me fibromialgji kanë sugjeruar një ndryshim të proceseve të trurit të përfshirë në rregullimin e dhimbjes dhe emocioneve,” tha Guedj. “Objektivi i studimit tonë ishte të demonstronim se është e mundur të modulohen zonat e trurit, duke përdorur rTMS, në mënyrë që të korrigjohen anomalitë funksionale të trurit dhe të përmirësohen simptomat e pacientëve.”

Për ta bërë këtë, Guedj dhe kolegët e tij kryen një provë të rastësishme, të dyfishtë të verbër, të kontrolluar me placebo, në të cilën 38 të rritur që kishin vuajtur nga fibromialgjia për më shumë se gjashtë muaj u caktuan të merrnin ose stimulim rTMS ose të rremë duke përdorur një pajisje me pamje të ngjashme.

Gjatë studimit 10-javor, i cili përbëhej nga 14 seanca të rTMS ose stimulim të rremë, studiuesit vlerësuan cilësinë e jetës, depresionin, ankthin dhe dhimbjen në tre pika: në fillim, pas dy javësh dhe pas 11 javësh. Ndryshimet në cilësinë e jetës u matën duke përdorur një pyetësor dhe ndryshimet metabolike të trurit u matën duke përdorur neuroimazhimin PET.

Studiuesit zbuluan se pas 11 javësh, rTMS me frekuencë të lartë mbi korteksin motorik primar të majtë të trurit kishte një ndikim pozitiv në cilësinë e jetës së pacientëve me fibromialgji, pa pasur asnjë efekt në dhimbje.

Rezultatet nga pyetësori treguan se pacientët që merrnin rTMS kishin një rezultat mesatar prej 60 në shkallën e cilësisë së jetës në fillim të studimit. Rezultatet varionin nga zero në 100, me rezultate më të ulëta që tregojnë një cilësi më të mirë të jetës. Pas 11 javësh, rezultati mesatar i pjesëmarrësve që morën trajtimin aktual rTMS kishte rënë me rreth 10 pikë. Ata që morën stimulimin e rremë kishin një rezultat mesatar fillestar prej 64, dhe pas 11 javësh rezultati mesatar i tyre u rrit me dy pikë.

Mësoni se si vitamina D mund të lehtësojë simptomat e fibromialgjisë »

“Ky studim tregon se rTMS përmirëson cilësinë e jetës së pacientëve me fibromialgji, me ndoshta një interes klinik për hiperalgjezikët dhe [drug resistant] pacientët”, tha Guedj.

Përmirësimet në cilësinë e jetës janë matur në aspektin e humorit dhe ndjenjave; emocione të tilla si gëzimi, trishtimi, zemërimi dhe ankthi; dhe fusha sociale, të tilla si performanca e punës, ndërveprimet sociale dhe aktivitetet; dhe angazhim në hobi ose interesa të tjera.

Rezultatet e këtij studimi hedhin dritë mbi aspektet emocionale dhe sociale të fibromialgjisë. Sipas Shoqata e Ankthit dhe Depresionit të Amerikës (ADAA), rreth 20 përqind e njerëzve që jetojnë me simptoma dhimbjeje për shkak të fibromialgjisë vuajnë gjithashtu nga ankthi ose depresioni.

Këto simptoma dytësore – veçanërisht ato që manifestohen si shqetësime të gjumit dhe memorie ose dëmtime njohëse – shpesh nuk marrin vëmendjen që meritojnë dhe nuk trajtohen aq efektivisht sa simptomat e dhimbjes që zakonisht lidhen me sëmundjen, tha Guedj.

Për të trajtuar të gjitha simptomat e fibromialgjisë, ADAA sugjeron të shihni një mjek për trajtimin e simptomave fizike të sëmundjes dhe një mjek tjetër ose terapist për çdo simptomë tjetër sociale ose emocionale.

Zbuloni pse marihuana mund të mos jetë një trajtim efektiv për fibromialgjinë »

Përveç punës me mjekun ose terapistin tuaj, NIAMSD rekomandon përfshirjen e praktikave të mëposhtme të shëndetshme në rutinën tuaj të përditshme për të ndihmuar në lehtësimin e simptomave dhe përmirësimin e cilësisë së jetës:

  • Praktikoni higjenën e duhur të gjumit duke shkuar në shtrat në të njëjtën orë çdo natë dhe duke u zgjuar në të njëjtën orë çdo mëngjes, duke shmangur kafeinën pasdite dhe në mbrëmje dhe duke e rezervuar shtratin vetëm për gjumë dhe seks.
  • Ushtroni rregullisht, edhe kur dhimbja dhe lodhja e bëjnë të vështirë sforcimin fizik.
  • Qëndroni në një dietë të shëndetshme.
  • Bëni ndryshime në punë dhe jetë, të tilla si të punoni më pak orë ose të gjeni një punë më pak kërkuese, për t’iu përshtatur simptomave dhe nevojave tuaja specifike.

Merrni informacionin se si mendja, trupi dhe sjellja mund të luajnë një rol në fibromialgji »