Një kurë për sëmundjen e Crohn – Sa shpresëdhënës duhet të jemi?

spot_img

Vaksina tashmë ka kaluar një raund testesh klinike, i realizuar përmes Universitetit të Oksfordit në MB. Ky test e gjeti vaksinën të sigurt për vullnetarë të shëndetshëm njerëzor. Një provë e re, e cila filloi në mars 2018, do të përcaktojë nëse injeksioni është i sigurt për pacientët e Crohn. Hermon-Taylor gjithashtu do të mbledhë të dhëna për përfitimet e tij klinike, por testet e plota për efikasitetin do të vazhdojnë vetëm nëse kjo provë sigurie është e suksesshme.

“Nëse bën tek njerëzit atë që bëri në provat paraklinike të kafshëve, vaksina mund të ketë përfitime të rëndësishme për njerëzit me sëmundjen e Crohn-it”, thotë Hermon-Taylor.

Lidhja midis Sëmundjes së Crohn dhe MAP

Një i afërm i të dyve tuberkulozi dhe lebra, MAP u vëzhgua për herë të parë tek gjedhët në 1894, nga bakteriologu dhe veterinari gjerman Heinrich A. Johne. Bakteri bën kërdi në traktin tretës të kafshëve, duke shkaktuar ulçera dhe inflamacion që ngjajnë me atë të Crohn. MAP më pas udhëton tek bujtësit e njeriut përmes qumështit, ose përmes ujit të ndotur nga bajgat e lopës.

“Një pjesë e madhe e punës sonë ka qenë zhvillimi i një mënyre për të zbuluar organizmin te pacientët njerëzorë. Ne kemi zbuluar se çdo pacient i Crohn që kemi studiuar është i infektuar me MAP,” thotë Hermon-Taylor, duke vënë në dukje se në një studim të fundit, ekipi i tij ekzaminoi mostrat e indeve nga më shumë se 70 pacientë. Ata do të publikojnë rezultatet e studimit më vonë këtë vit.

Incidenca e lartë e MAP në pacientët me Crohn e bëri atë të besonte se luan një rol të rëndësishëm në zhvillimin e sëmundjes. Në lopët dhe njerëzit njësoj, faqja e internetit e Hermon-Taylor argumenton, “[MAP] fillon një kaskadë ngjarjesh me pasoja katastrofike.”

Efekti i bakterit në sistemin imunitar destabilizon muret e zorrëve, duke e bërë atë të pambrojtur ndaj infeksioneve dytësore dhe irrituesve. Kjo është ajo që shkakton një përgjigje ekstreme inflamatore të zorrëve, shenjë dalluese e sëmundjes së Crohn.

Trajtimet e zbehin atë përgjigje dhe lehtësojnë përkohësisht simptomat. Por Hermon-Taylor theksoi se “nëse nuk e trajtoni vetë MAP, ju po trajtoni vetëm simptomat, jo shkakun.”

Në bagëti, inokulimi kundër MAP ka rezultuar jashtëzakonisht efektiv, sipas a studim i publikuar në tetor 2014 në Kërkime Veterinare. Vaksina trajnon sistemin imunitar të lopëve për të vrarë MAP në zorrët e tyre, në shumë raste duke çuar në lehtësim të përhershëm. Pyetja joshëse: A mund të funksionojë edhe për njerëzit?

Çfarë thonë ekspertët e jashtëm për teorinë e MAP

Ekspertët për sëmundjen e Crohn janë të ndarë në lidhje me rolin e MAP.

Helen Fasanya-Uptagraft, MDnjë gastroenterolog në Midwest Gastrointestinale Associates, në Omaha, Nebraska, është i intriguar. “Crohn dhe tuberkulozi vijnë me disa ngjashmëri në paraqitje, kështu që një etiologji bakteriale si kjo ka kuptim,” thotë ajo. “Unë jam optimist për perspektivën e një kure.”

Puna nga Saleh Naser, PhD, një specialist i sëmundjeve infektive në Universitetin e Floridës Qendrore në Orlando, gjithashtu premton mirë për teorinë. Në vitin 2004 ai zhvilloi një mjet për të testuar gjakun e pacientëve të Crohn për praninë e MAP. Hulumtimi i tij përputhet me gjetjet e Hermon-Taylor: Nga 30 pacientët që ai mori në kampion, të 30 u paraqitën me MAP.

Tani për tani, Dr. Naser po punon me një ekip studiuesish në RedHill Biopharma për të zhvilluar një oral antibiotik që synon në mënyrë specifike MAP në pacientët e Crohn. Pilula, e quajtur RHB-104, aktualisht po i nënshtrohet një sprove klinike ndërkombëtare të fazës 3 (në shkallë të gjerë), me rezultatet që do të vijnë në shtator 2018. Ky trajtim gjithashtu ka potencial kurues – por do të nevojiten prova të mëtejshme për të konfirmuar efektet e tij të qëndrueshme .

Në një prezantim për investitorët e RedHill, David Graham, MDhetuesi kryesor në studimin MAP të RedHill në Shtetet e Bashkuara, tha se nëse RHB-104 shëron me sukses lezionet e zorrëve të shkaktuara nga Crohn, kjo ka të ngjarë të konfirmojë hipotezën anti-MAP të jetë e vërtetë.

Të tjerët në këtë fushë, megjithatë, nuk janë plotësisht të gatshëm të mbështesin teorinë e MAP. Skeptikët sfidojnë identifikimin e MAP si shkaktarin e vetëm të Crohn. Ata argumentojnë se sëmundja është shumë komplekse për të pasur vetëm një fajtor.

Benjamin Hall, MDnjë gastroenterolog në Omaha (dhe gjithashtu një pacient i Crohn), shprehu disa dyshime.

“Ne kemi dëgjuar më parë për këto lloj plumbash argjendi,” thotë Dr. Hall. “Dhe pasi të kryhet hulumtimi, numrat zakonisht nuk i vërtetojnë ato. Crohn është multifaktorial dhe i ndërlikuar. Nuk mendoj se do të shohim ndonjë shkak të vetëm për këtë [or cure for it].”

Aaron Castens, drejtori ekzekutiv i Crohn’s dhe Koliti Themelimi i Midwest, i bëri jehonë kujdesit të Hall. Është pozicioni zyrtar i Fondacionit që MAP “mund të luajë një rol në zhvillimin e sëmundjes së Crohn-it si një nga shumë mikrobet e ndryshme që mund të veprojnë si një nxitës për një përgjigje inflamatore jonormale,” thotë ai, “por derisa të dalë prova më bindëse shkencore, ajo nuk mund të përshkruhet si shkaktari kryesor apo i vetëm i sëmundjes së Crohn-it.”

Hermon-Taylor është i padekur. “Është e vërtetë që sëmundja e Crohn-it është komplekse – por po ashtu ishte edhe lebra. Të gjitha këto sëmundje janë të vështira për t’u kuptuar derisa të mësojmë se çfarë i shkakton ato, “thotë ai.

Përgjigjja ndaj skepticizmit do të kërkojë rezultate të rëndësishme klinike, të cilat profesori dhe organizata e tij, Crohn’s MAP Vaccine, po i ndjekin me zell.

Nuk ka qenë e lehtë, sepse MAP është unike elastike insekt. Edhe pasterizimi nuk arrin ta vrasë atë plotësisht, kjo është arsyeja pse njerëzit mund ta infektojnë atë nga pirja e qumështit. U deshën 10 vjet që Herman-Taylor – dhe shkencëtarë të tjerë midis Londrës dhe Universitetit të Oksfordit – të zhvillonin një vaksinë efektive kundër saj, sipas hulumtim i publikuar në PLoS One.

Me gjithë përpjekjet e tyre, vaksina nuk ka tërhequr investime nga prodhuesit e ilaçeve. Në vend të kësaj, pacientët me shpresë të Crohn dhe familjet e tyre dhuruan pjesën më të madhe të shpenzimeve të projektit, rreth 850,000 £ (1.2 milion dollarë).

Rezultatet për provën e vaksinës së Hermon-Taylor do të shpallen në mars të vitit 2019. Deri atëherë, askush nuk mund të thotë me siguri nëse ai ia ka dalë.

“Unë nuk do të doja asgjë më të mirë sesa t’u jepja lajme të mira të sëmurëve nga Crohn, por për momentin ne nuk e dimë nëse vaksina mund të shërohet,” tha Hermon-Taylor. “Por nga ajo që dimë për mënyrën se si organizmi paraqitet te njerëzit, shanset janë më të mira se një ndarje e barabartë, do të thosha.”

Për pacientët e Crohn-it, këto janë shanset më të mira për të cilat kanë dëgjuar për një kohë të gjatë.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,871FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles