Kanadaja lehtëson testimin Covid për udhëtarët e vaksinuar

Qeveria e Kanadasë njoftoi një sërë rregullimesh në masat aktuale kufitare, duke përfaqësuar fillimin e një lehtësimi në faza të kufizimeve të udhëtimit.

Ndërsa vala e fundit e COVID-19 e drejtuar nga varianti Omicron ka kaluar kulmin e saj në Kanada, tani është koha për të lëvizur drejt një qasjeje më të qëndrueshme për menaxhimin afatgjatë të COVID-19, thotë Agjencia e Shëndetit Publik të Kanadasë.

Qeveria e Kanadasë tha se aftësia e vendit për të kaluar në një fazë të re në kufi është rezultat i veprimeve të dhjetëra milionë kanadezëve në të gjithë vendin që ndoqën masat e shëndetit publik, duke përfshirë vaksinimin e tyre dhe të familjeve të tyre.

Që nga 28 shkurt 2022 në orën 12:01 të mëngjesit EST:

 • Kanadaja do të lehtësojë testimin gjatë mbërritjes për udhëtarët e vaksinuar plotësisht. Kjo do të thotë që udhëtarët që mbërrijnë në Kanada nga çdo vend, të cilët kualifikohen si plotësisht të vaksinuar, do të zgjidhen rastësisht për testimin e mbërritjes. Udhëtarëve të përzgjedhur gjithashtu nuk do t’u kërkohet më të karantinohen ndërsa presin rezultatin e testit të tyre.

  • Fëmijët nën 12 vjeç, që udhëtojnë me të rritur plotësisht të vaksinuar, do të vazhdojnë të përjashtohen nga karantina, pa asnjë kusht të përcaktuar që kufizon aktivitetin e tyre. Kjo do të thotë, për shembull, ata nuk kanë më nevojë të presin 14 ditë përpara se të shkojnë në shkollë, kamp ose çerdhe.
  • Udhëtarëve të pavaksinuar do t’u kërkohet të kryejnë teste në momentin e mbërritjes, në ditën e 8-të dhe në karantinë për 14 ditë. Shtetasit e huaj të pavaksinuar nuk do të lejohen të hyjnë në Kanada nëse nuk plotësojnë një nga përjashtimet e pakta.

 • Udhëtarët tani do të kenë mundësinë të përdorin një rezultat të testit të shpejtë të antigjenit COVID-19 (të marrë një ditë para fluturimit të tyre të planifikuar ose mbërritjes në kufirin tokësor ose portin detar të hyrjes) ose një rezultat testimi molekular (i marrë jo më shumë se 72 orë përpara fluturimit të tyre të planifikuar ose mbërritjes në kufirin tokësor ose në portin detar të hyrjes) për të përmbushur kërkesat para hyrjes. Marrja e një testi të shpejtë të antigjenit në shtëpi nuk është i mjaftueshëm për të përmbushur kërkesat para hyrjes – ai duhet të autorizohet nga vendi në të cilin është blerë dhe duhet të administrohet nga një laborator, ent i kujdesit shëndetësor ose shërbim teleshëndetësor.
 • Qeveria e Kanadasë do të rregullojë Njoftimin e Shëndetit të Udhëtimit nga një Nivel 3 në një Nivel 2. Kjo do të thotë se qeveria nuk do të rekomandojë më që kanadezët të shmangin udhëtimet për qëllime jo thelbësore.

  • Udhëtarët duhet të kuptojnë rreziqet që janë ende të lidhura me udhëtimet ndërkombëtare duke pasur parasysh incidencën e lartë të Omicron dhe të marrin masat e nevojshme paraprake.
  • Më 28 shkurt 2022 në orën 16:00 EST, do të skadojë Njoftimi i Transportit Canada për Airmen (NOTAM) që kufizon vendin ku mund të mbërrijnë fluturimet ndërkombëtare të pasagjerëve në Kanada. Kjo do të thotë se fluturimet ndërkombëtare që transportojnë pasagjerë do të lejohen të ulen në të gjitha aeroportet e mbetura kanadeze që janë caktuar nga Agjencia e Shërbimeve Kufitare të Kanadasë për të marrë fluturime ndërkombëtare pasagjerësh.

“Prej dy vitesh, veprimet e qeverisë sonë në luftën kundër COVID-19 bazohen në maturi dhe shkencë. Njoftimet e sotme janë pasqyrim i progresit që kemi bërë ndaj këtij varianti aktual të Omicron. Kthimi në testimin e rastësishëm të detyrueshëm të të gjithë udhëtarëve të vaksinuar do të lehtësojë udhëtimin për të gjithë kanadezët, ndërkohë që do të ndihmojë autoritetet tona të shëndetit publik të zbulojnë ndryshimet e ardhshme në normat e importimit të COVID-19 dhe variantet shqetësuese. Siç kemi thënë gjatë gjithë kohës, masat kufitare të Kanadasë do të mbeten fleksibël dhe të adaptueshëm, për skenarët e mundshëm të së ardhmes. Jean-Yves Duclos, Ministër i Shëndetësisë.

“Masat që ne po shpallim sot janë pjesërisht të mundshme sepse kanadezët janë rritur, kanë përveshur mëngët dhe janë vaksinuar. Këto masa do të lejojnë kanadezët e vaksinuar të ribashkohen edhe një herë me familjen dhe miqtë dhe të korrin përfitimet ekonomike që ofron udhëtimi. Ne do të vazhdojmë të vlerësojmë masat tona dhe nuk do të hezitojmë të bëjmë rregullimet e nevojshme për të mbajtur kanadezët dhe sistemin tonë të transportit të sigurt”, tha. Omar Alghabra, Ministër i Transportit.

“Ne jemi të përkushtuar për një rihapje të sigurt; ai që ofron parashikueshmëri, fleksibilitet dhe i tregon botës se Kanadaja është një nga vendet më të sigurta për të udhëtuar. Udhëtimi është i sigurt dhe do të vazhdojë të jetë i sigurt në Kanada. Faleminderit industrisë së turizmit që ka qenë një lider në mbarë botën në garantimin e sigurisë së udhëtarëve ndërsa përballon një nga krizat ekonomike më sfiduese. Më lejoni të jem i qartë se ekonomia kanadeze nuk do të rimëkëmbet plotësisht derisa sektori ynë i turizmit të rimëkëmbet dhe masat e sotme do të na ndihmojnë të mirëpresim vizitorët në Kanada”, shtoi. Randy Boissonnault, Ministër i Turizmit dhe Ministër i asociuar i Financave.

“Global Business Travel Association Canada mirëpret njoftimin e sotëm nga qeveria kanadeze për lehtësimin e kufizimeve ndërkombëtare si një lajm pozitiv. Reduktimi i këshillimit të Kanadasë për udhëtime, eliminimi i nevojës për testime molekulare para hyrjes, hapja e më shumë aeroporteve për udhëtimet ndërkombëtare dhe eliminimi i nevojës për karantinë na sjell më afër normales se kurrë më parë”, tha Nancy Tudorache, Zëvendës Presidente Rajonale, Kanada e GBTA.

Tudorache shtoi, “Megjithatë është e rëndësishme që qeveria të angazhohet gjithashtu të harmonizojë çdo kufizim të udhëtimit në të ardhmen për shkak të varianteve të mundshme të ardhshme, me praktikat më të mira ndërkombëtare në mënyrë që kanadezët që duan të bëjnë biznes jashtë vendit dhe ata që duan të vijnë dhe të bëjnë biznes në Kanadaja mund ta bëjë këtë në një mënyrë të parashikueshme që mbështet rimëkëmbjen tonë të përgjithshme ekonomike.”

Udhëtarët duhet të kontrollojnë nëse janë të drejtë për të hyrë në Kanada dhe takoj të gjithë kërkesat e hyrjes para se të nisej për në kufi.

Sipas të dhënave të GBTA Canada, pandemia dhe kufizimet e lidhura me udhëtimin në kulmin e pandemisë, rezultuan në një rënie gati 90% të udhëtimeve të biznesit që ndikuan negativisht në 600,000 vende pune dhe reduktuan shpenzimet në Kanada me 2.9 miliardë dollarë (CAD) në muaj.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,586FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles