Në këtë studim të fundit, studiuesit britanikë kanë zbuluar se ketamina mund të ndihmojë njerëzit, depresioni i të cilëve është ndryshe i patrajtueshëm.

Ketamina është njohur zakonisht si një ilaç për partitë. Por mund të ndihmojë disa njerëz që kanë depresion të rëndë. Kështu thonë studiuesit britanikë, të cilët testuan ilaçin në një të re studim.

studim, e cila u botua në Journal of Psychopharmacology, përdori infuzione intravenoze të ketaminës tek njerëzit me depresion rezistent ndaj trajtimit (TRD). Studimi u krye në një klinikë NHS nga studiues në Oxford Health NHS Foundation Trust dhe në Universitetin e Oksfordit.

Në studim, 28 pacientë me TRD uni- ose bipolare u trajtuan gjatë një periudhe prej tre javësh. Ata morën ose tre ose gjashtë infuzione ketamine për 40 minuta në dhomën e rikuperimit të një klinike rutinë ECT. Testet e kujtesës u kryen disa ditë pas infuzionit përfundimtar. Pacientët transmetonin simptomat e tyre të humorit në baza ditore me tekst ose email.

Në disa raste, përgjigja antidepresive mori një infuzion të dytë ketamine për t’u bërë e dukshme. Por tre ditë pas infuzionit të fundit, rezultatet e depresionit ishin përgjysmuar në 29 përqind të pacientëve. Në pacientët që iu përgjigjën trajtimit, përfitimi zgjati nga 25 ditë deri në tetë muaj (mesatarja ishte 2.3 muaj).

Mësoni më shumë: Në vitin 2013, një studim në malin Sinai zbuloi efektet antidepresive të ketaminës »

Dr. Rupert McShane, një psikiatër konsulent në Oxford Health dhe një studiues në Departamentin e Psikiatrisë të Universitetit të Oksfordit, tha në një deklaratë për shtyp se studiuesit panë ndryshime të jashtëzakonshme tek njerëzit që vuajtën nga depresioni i rëndë për shumë vite dhe që nuk ishin prekur nga trajtime të tjera. .

Një nga gjetjet interesante ishte se pacientët raportuan se rrjedha e të menduarit të tyre u ndje papritur më e lirë. “Për disa, edhe një përvojë e shkurtër e përgjigjes i ndihmon ata të kuptojnë se mund të përmirësohen, dhe kjo jep shpresë,” tha McShane.

Mësoni rreth miteve të depresionit »

“Ketamina është një antidepresant i ri premtues i cili funksionon në një mënyrë të ndryshme nga ilaqet kundër depresionit ekzistues…. Ne donim veçanërisht të kontrollonim që infuzionet e përsëritura të mos shkaktonin probleme njohëse, “shtoi McShane në deklaratën për shtyp.

Edhe pse shumë pacientë relapsuan brenda një ose dy ditësh, 29 për qind kishin përfitime që zgjatën të paktën tre javë dhe 15 për qind iu deshën më shumë se dy muaj për t’u rikthim.

Si ndikon depresioni në tru? »

Kur u administrua deri në gjysmë duzine herë, ketamina nuk shkaktoi efekte anësore konjitive ose të fshikëzës. Megjithatë, disa njerëz patën efekte anësore, të tilla si ankthi gjatë infuzionit, ose ishin të sëmurë. Mbi 400 infuzione për 45 pacientë u janë dhënë nga ekipi hulumtues, në përpjekjet e tyre për të gjetur mënyra për të ruajtur efektin e ilaçit.

Në një të veçantë studim, në infuzionet serike të dozës së ulët të ketaminës për depresionin madhor, Keith G. Rasmussen dhe studiuesit zbuluan se infuzionet e ketaminës me një shkallë më të ulët se sa raportohej më parë, demonstruan efikasitet të ngjashëm dhe tolerancë të shkëlqyer dhe mund të jenë më praktikisht të disponueshme për kujdesin klinik rutinë. “Infuzionet serike të ketaminës duket se janë më efektive se një infuzion i vetëm. Tregohen kërkime të mëtejshme për të testuar strategjitë e parandalimit të rikthimit me infuzione të vazhdueshme të ketaminës, “thanë studiuesit.

McShane tha se ketamina intravenoze është një ilaç i lirë që ka një efekt dramatik, por shpesh afatshkurtër, në disa pacientë që vuajnë nga depresioni i rëndë kronik. Ai tha se nevojitet më shumë përvojë klinike me ketaminë në një numër të vogël pacientësh të monitoruar me kujdes. “Duke provuar regjime të ndryshme të infuzionit dhe duke shtuar barna të tjera të licencuara, ne shpresojmë të gjejmë mënyra të thjeshta për të zgjatur efektin e tij dramatik,” tha McShane.

Lajme të ngjashme: Trajtimi i depresionit ndihmon shëndetin e zemrës »