Nënvariantet po nxisin një rritje të rasteve të COVID-19

Të dhënat e reja të publikuara nga Qendrat për Kontrollin e Sëmundjeve dhe Parandalimi (CDC) këtë javë zbuloi se forma BA.2.12.1 e koronavirusit – një pasardhës i omicron – është rritur shpejt për të kapërcyer variantin BA.2 në Shtetet e Bashkuara.

Për javën që përfundon më 21 maj, BA.2.12.1 përbënte pothuajse 58 për qind të rasteve të reja. BA.2 ka rënë në prevalencë në 39 përqind. Varianti origjinal i omicron, B1.1.529 – dhe nënvarianti i tij BA.1.1 që së shpejti pasoi dhe dominoi Shtetet e Bashkuara në fund të janarit – tani përbëjnë rreth 3 përqind të rasteve.

Nënvarianti BA.2.12.1 u vu re për herë të parë në Nju Jork qendror dhe zonat përreth në mes të prillit, kur Departamenti i Shëndetësisë i Shtetit njoftoi se BA.2.12.1 dhe BA.2.12 po kontribuonin në transmetimin lokal të virusit, duke i quajtur këto variante “shumë ngjitëse”.

Këto nënvariante janë vlerësuar të kenë një avantazh rritjeje prej 23 deri në 27 për qind përtej variantit të parë BA.2, dhe ata po drejtojnë valën e pestë të virusit në qytetin e Nju Jorkut, i cili është në “gadishmëri të lartë COVID”.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,585FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles