Ndotja shkakton 1 në 6 vdekje në mbarë botën

Në mbarë botën, ndotja shkakton po aq vdekje të parakohshme sa duhani, dhe shumë më tepër vdekje sesa alkooli, droga, HIV, malaries, tuberkuloziterrorizëm, apo luftëra.

Shumica e këtyre vdekjeve të hershme – rreth 6.7 milionë çdo vit – shkaktohen nga ndotja e ajrit, sipas një ndotjeje globale. Studimi i publikuar më 17 maj në Shëndeti Planetar Lancet. Vetëm në Shtetet e Bashkuara, ndotja e ajrit që lidhet me energjinë është përgjegjëse për rreth 53,000 vdekje të parakohshme çdo vit. studimi, i botuar më 16 maj në GjeoShëndetësiapërfundoi.

“Kalimi drejt burimeve të pastra të energjisë mund të ofrojë përfitime të mëdha për shëndetin publik në një afat të shkurtër, ndërsa zbut ndryshimin e klimës në afat më të gjatë”, autori kryesor i studimit amerikan, Nicholas Mailloux, PhD, i Qendrës për Qëndrueshmërinë dhe Mjedisin Global në Universiteti i Wisconsin në Madison, tha në a deklaratë.

Pavarësisht rritjes së ndërgjegjësimit për ndryshimet klimatike dhe rreziqet shëndetësore që lidhen me ndotjen, numri i njerëzve, jetët e të cilëve u shkurtohet nga toksinat e lëshuara në mjedis mbeti konstant nga viti 2015 deri në vitin 2019, sipas studimit global të ndotjes.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,592FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles