Cigaret elektronike mund të kenë nivele të larta të rrezikshme të agjentëve ftohës sintetikë

spot_img

E disponueshme cigaret elektronike dhe lëngjet avulluese të rimbushshme të shitura në Shtetet e Bashkuara mund të përmbajnë nivele të pasigurta të agjentëve ftohës sintetikë si mentoli, sugjeron një studim.

Shqetësimet mbi potencialin që këta agjentë ftohës të maskojnë shijet e ashpra dhe ta bëjnë duhanin më të varur, nxitën Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) për të propozuar ndalimin e mentolit në cigaret dhe puro tradicionale në prill. Edhe pse mentoli dhe agjentët e ngjashëm ftohës përdoren gjithashtu në cigaret elektronike, produktet e avullimit nuk mbuloheshin nga ndalimi i propozuar.

Në një studim të ri, shkencëtarët kërkuan në internet për lëngje avulluese të rimbushshme të tregtuara si që përmbajnë WS-3 ose WS-23, dy lloje agjentësh ftohës sintetikë, ose me shije si “koolada”, “kool” ose “akull”. Studiuesit thanë se ata u përqendruan në produktet e shitura nga Puff Bar sepse aktualisht është marka më e njohur e cigareve elektronike në Shtetet e Bashkuara dhe sepse produktet e saj të disponueshme nuk mbulohen nga një Ndalimi i FDA 2020 në shumë lloje të cigareve elektronike me shije.

Shkencëtarët blenë një shumëllojshmëri të këtyre produkteve Puff Bar, më pas kryen teste laboratorike për të llogaritur të ashtuquajturën marzh të ekspozimit (MOE) për agjentët ftohës sintetikë. Në mënyrë ideale, produktet duhet të kenë një MOE prej të paktën 100, që tregon se nivelet e agjentit ftohës sintetik janë të paktën 100 herë më të ulëta se nivelet e provuara se shkaktojnë dëmtim organesh në studimet e kafshëve, sipas rezultatet paraprake të studimit të ritë cilat u prezantuan në konferencën e Shoqërisë Thoracic Amerikane në maj.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,871FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles