A mund të përdoren ilaçet e treguara se trajtojnë me sukses HIV-in edhe për të qetësuar MS-në? Për të zbuluar, studiuesit eksplorojnë mbetjet e viruseve të lashta të lidhura me gjenomin njerëzor.

Dy studime të reja janë duke u zhvilluar për të testuar medikamentet antiretrovirale te pacientët me sklerozë të shumëfishtë (MS). Ky hulumtim nxitet nga një teori e pranuar ngushtë se MS mund të shkaktohet nga retroviruset endogjene njerëzore.

Në një fazë-2 studim aktualisht duke regjistruar vullnetarë, shkencëtarët në Spitalin Mbretëror të Londrës në Angli do të ndjekin 24 pacientë të cilëve u është dhënë ilaçi antiretroviral raltegravir, një terapi e përdorur për të ndihmuar në parandalimin e zhvillimit të SIDA-s nga pacientët HIV pozitiv.

Nëpërmjet një studim i veçantë, kompania suedeze GeNeuro Innovation ka zhvilluar një antitrup monoklonal të quajtur GNbAC1, i cili synon një proteinë të prodhuar nga retrovirusi i lidhur me sklerozën e shumëfishtë (MSRV). GNbAC1 u testua në një grup të vogël prej 10 pacientësh me dy doza të ndryshme të administruara në mënyrë intravenoze. Nëse miratohet, do të bëhet antitrupi i parë monoklonal që synon një retrovirus në MS. Pacientët me këtë ilaç do të merrnin infuzione IV mujore.

Lidhuni me provat klinike MS në zonën tuaj »

Në vitin 2003, shkencëtarët në Projekti i Gjenomit Njerëzor përfundoi detyrën e frikshme të hartës së të gjitha gjeneve që gjenden në ADN-në e njeriut. Gjatë atij procesi, ata zbuluan se gati 8 për qind e ADN-së sonë është e përbërë nga retroviruse endogjene njerëzore (HERVs), të cilat, sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit.NIH), “përfaqësojnë gjurmët e një infeksioni të mëparshëm retroviral dhe janë quajtur ‘viruse fosile’.” HERV-të janë mbetjet e infeksioneve të paraardhësve tanë, të transmetuara përmes gjeneve tona.

Këto pjesë të mbetura të ADN-së fillimisht mendohej se ishin “plehra” të padëmshme që mbetën të fjetura. Megjithatë, hulumtimet e fundit kanë zbuluar se këto HERV mund të riaktivizohen dhe mund të luajnë një rol në disa sëmundjet autoimune dhe disa lloje të kancerit. HIV dhe herpesviruset kanë qenë definitivisht të lidhura me HERVs.

Virusi Epstein-Barr (EBV) dyshohet prej kohësh si një shkaktar i mundshëm i MS. EBV është një anëtar i familjes së herpesviruseve dhe, sipas NIH, gati 95 për qind e të gjithë njerëzve midis moshës 35 dhe 40 vjeç janë infektuar prej tij. Studimet e mëparshme kanë treguar një rritje të antigjeneve ndaj EBV në gjakun e pacientëve me MS që relapsojnë.

Disa laboratorë kanë izoluar proteinat HERV në pacientët me MS, por kjo ofron vetëm dëshmi rrethanore të rolit që mund të luajnë në sëmundje. Edhe pse teoritë kanë filluar të dalin, edhe përkrahësit e idesë nuk e dinë nëse HERV-të shkaktojnë sëmundjen apo thjesht krijojnë një “stuhi të përsosur” në të cilën, pasi të riaktivizohen, ato bëjnë që sistemi imunitar të reagojë tepër, duke shkaktuar MS.

Lexoni lajmet e lidhura: MS dhe virusi Epstein-Barr relapsojnë së bashku »

Julian Gold, drejtori i Qendra Albion në Australi, e specializuar në trajtimin e pacientëve me HIV. Pasi trajtoi një pacient në veçanti, Gold bëri një vëzhgim mahnitës. Në vitin 2011 rast studimi bërë në bashkëpunim me studiuesit në Spitalin Mbretëror të Londrës, ai përshkroi një burrë australian 26-vjeçar i cili ishte diagnostikuar me HIV dhe MS në 1985. Edhe pse HIV pozitiv, ai ende nuk kishte SIDA deri në vitin 1996, vit shumë aktiv. u prezantua terapia antiretrovirale (HAART).

Pasi Gold filloi njeriun në HAART për të trajtuar HIV-in, simptomat e tij të MS u zhdukën. “Brenda muajve nga fillimi i HAART, të gjitha simptomat e MS u përmirësuan gradualisht,” shpjeguan Gold dhe kolegët e tij në një letër të botuar në Gazeta Evropiane e Neurologjisë, “Brenda 2 vitesh, inkontinenca e tij urinare u kontrollua deri në atë masë sa ai ndaloi të mbante jastëkët dhe mosmbajtja fekale u zgjidh. Ai nuk ka pasur rikthim të MS.”

Bazuar në këtë vëzhgim, Gold pyeti veten nëse ndoshta një retrovirus i ngjashëm me HIV mund të luante një rol në MS.

Komuniteti i MS peshon: Cilat trajtime funksionojnë vërtet? »

Një studim i vitit 2012 i publikuar në Journal of Virology tregoi se komponentët e një HERV specifike u zbuluan në nivele më të larta te njerëzit me MS aktive.

“Nuk dihet ende nëse komponentët HERV luajnë një rol në nisjen ose përkeqësimin e sulmeve imune në sistemin nervor qendror te njerëzit me MS, apo nëse ato janë rezultat i atyre sulmeve,” shkroi Shoqata Kombëtare e MS, në një. artikull në lidhje me studimin. “Duhen studime të mëtejshme për të adresuar këto dhe pyetje të tjera në lidhje me këto gjetje intriguese dhe implikimet e tyre të mundshme për njerëzit me MS ose çrregullime të tjera.”

Ndërsa disa studiues janë skeptikë në lidhje me lidhjen e retrovirusit, të tjerë, si Gold dhe kolegët e tij, mendojnë se është e domosdoshme të studiohet lidhja e mundshme nëse duam të eksplorojmë të gjithë shkaktarët e mundshëm për MS.

Dhe meqenëse nuk ka asnjë model kafshësh për HERV-të në MS, studimi i tyre përbën një sfidë. “Roli i tyre i saktë do të merret vetëm pas sprovave klinike të përshtatshme,” argumentoi Gold në një intervistë me MedPage Sot. “Nëse presim që laboratori të na japë përgjigjen, të gjithë do të kemi dalë në pension.”

Mësoni më shumë: 5 trajtime të reja premtuese për MS »