Në prag të miratimit të medikamenteve të reja për trajtimin e hepatitit C, Organizata Botërore e Shëndetësisë ka nxjerrë udhëzimet e para për identifikimin dhe trajtimin e këtij infeksioni kronik.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka nxjerrë udhëzimin e saj të parë ndonjëherë për kontrollin, kujdesin dhe trajtimin e hepatitit C, një infeksion kronik që prek rreth 130 deri në 150 milionë njerëz dhe që është përgjegjës për 350,000 deri në 500,000 vdekje në vit. .

Virusi i hepatitit C zakonisht transmetohet përmes ekspozimit ndaj gjakut të kontaminuar. Njerëzit që i nënshtrohen procedurave mjekësore invazive dhe injeksioneve terapeutike me kontroll të dobët të infeksionit janë në rrezik. Dhe njerëzit e ekspozuar ndaj gjilpërave të kontaminuara dhe pajisjeve të shpimit të lëkurës, duke përfshirë përdorimin e paligjshëm të drogës, tatuazhet dhe shpimin e trupit, mund të marrin hepatitin C.

Udhëzimet e reja, të cilat vijnë pas lëshimit të barnave më efektive dhe më të sigurta të hepatitit oral, ofrojnë nëntë rekomandime kryesore. Këto përfshijnë qasje që mund të rrisin numrin e njerëzve të kontrolluar për hepatitin C, këshilla se si të zbuten dëmtimet e mëlçisë tek ata që janë të infektuar dhe udhëzime për mënyrën e përzgjedhjes dhe ofrimit të trajtimeve të përshtatshme.

Lexo më shumë: Si funksionon Olysio dhe efektet e tij anësore »

Një ilaç i fundit për të marrë miratimin e Administratës së Ushqimit dhe Barnave (FDA) për hepatitin C është Olysio (simeprevir) e Janssen Therapeutics. Frenuesi i proteazës u miratua në nëntor 2013 për trajtimin e infeksioneve kronike të hepatitit C (CHC) si pjesë e një regjimi të kombinuar të trajtimit antiviral.

Në Dhjetor 2013, FDA gjithashtu dha shenjë për sofosbuvir të Gilead. Ilaçi, i tregtuar si Sovaldi, është një gjeneratë e re e frenuesve të polimerazës nukleotide dhe krenohet me një shkallë shërimi deri në 95 përqind.

Mësoni më shumë: 9 efektet fizike të hepatitit C »

Dr. Stefan Wiktor, i cili drejton Programin Global të Hepatitit të OBSH-së, tha në një deklaratë për shtyp të OBSH-së se udhëzimet e reja synojnë të ndihmojnë vendet të përmirësojnë trajtimin dhe kujdesin për hepatitin dhe në këtë mënyrë të reduktojnë vdekjet nga kanceri i mëlçisë dhe cirroza.

“Trajtimi i hepatitit C aktualisht është i papërballueshëm për shumicën e pacientëve në nevojë. Sfida tani është të sigurohet që të gjithë ata që kanë nevojë për këto barna mund t’i përdorin ato, “tha në deklaratë Dr. Peter Beyer, këshilltar i lartë për Departamentin e Barnave Esenciale dhe Produkteve Shëndetësore në OBSH.

Beyer vazhdoi të thotë se do të kërkohet një strategji e shumëanshme për të përmirësuar aksesin në trajtim, duke përfshirë krijimin e kërkesës për trajtim duke rritur numrin e njerëzve të kontrolluar për infeksionin.

Çfarë rekomandon OBSH? Organizata sugjeron një test shqyrtimi për njerëzit që konsiderohen me rrezik të lartë për infeksion, i ndjekur nga një test tjetër për ata që shfaqen pozitivë.

OBSH këshillon gjithashtu që njerëzit me hepatit C kronik të marrin një vlerësim të alkoolit për të vlerësuar se sa pinë, pasi alkooli mund të dëmtojë edhe mëlçinë. Përveç kësaj, OBSH kërkon që të ofrohet këshillim për të reduktuar marrjen e alkoolit për njerëzit me përdorim të moderuar ose të lartë të alkoolit.

Për më tepër, udhëzimet ofrojnë këshilla për zgjedhjen e testit më të përshtatshëm për të matur shkallën e dëmtimit të mëlçisë tek ata me hepatit C kronik.

Udhëzimet ofrojnë gjithashtu rekomandime për trajtimet ekzistuese, duke përfshirë injeksionet e interferonit që shtypin imunitetin dhe regjimet e reja të pilulave.

Duke theksuar se shumë njerëz mbeten të pavetëdijshëm, ndonjëherë për dekada, se janë të infektuar me hepatitin C, Dr. Andrew Ball, këshilltar i lartë për Politikën, Strategjinë dhe Barazinë për Departamentin e HIV/AIDS të OBSH-së tha: “Lancimi i sotëm thekson nevojën për më shumë ndërgjegjësim. dhe edukimi mbi hepatitin për publikun e gjerë. Ndërgjegjësimi më i madh për rreziqet që lidhen me hepatitin C duhet të çojë në një kërkesë për shërbime dhe zgjerim të kapaciteteve laboratorike dhe shërbimeve klinike, në mënyrë që më shumë njerëz të mund të testohen, trajtohen dhe kurohen.”