MS, Depresioni dhe Lodhja: Si të Thyeni Rrethin Vicioz

Depresioni dhe lodhja shpesh shkojnë krah për krah skleroza e shumëfishtë (MS). Dhe ndërsa ka disa ilaçe në dispozicion për të trajtuar të dyja kushtet, hulumtimet sugjerojnë se disa nga opsionet më të mira mund të mos vijnë në një shishe.

Anthony Feinstein, MD, profesor i psikiatrisë në Universitetin e Torontos dhe drejtor i programit të neuropsikiatrisë në Institutin Kërkimor Sunnybrook dhe Qendrën e Shkencave Shëndetësore të Kolegjit të Grave, gjithashtu në Toronto, i cili ka studiuar depresionin dhe lodhjepersonat me MS dhe konsiderohet si një pionier në këtë fushë, përmblodhi disa nga gjetjet e fundit gjatë të mbajtur së fundmi Takimi i Komitetit Evropian për Trajtimin dhe Kërkimin në Sklerozën Multiple (ECTRIMS). në Berlin.

“Një numër studimesh që kanë shqyrtuar qasjet jofarmakologjike për trajtimin e depresionit dhe lodhja në MS kanë pasur rezultate më pozitive sesa ato që përfshijnë medikamente që përdoren zakonisht për të trajtuar të dyja kushtet, “thotë Dr. Feinstein.

Fakti që Feinstein madje u ftua të fliste mbi këtë temë në ECTRIMS është një shenjë se mjekët që punojnë me njerëzit me sklerozë të shumëfishtë po bëhen gjithnjë e më të vetëdijshëm për marrëdhënien midis kushteve, si dhe opsionet e preferuara për trajtimin e tyre. Ishte hera e parë që ai bëri një prezantim për të dyja temat të kombinuara në takimin vjetor. Siç vëren ai, “Aspektet e sjelljes së MS ndonjëherë neglizhohen sepse ato kanë të ashtuquajturat ‘simptoma të heshtura’; ju nuk i shihni ato gjatë një ekzaminimi neurologjik.”

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,582FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles