Më e zakonshme nga sa dyshon kushdo, çështja e pashprehur e mosfunksionimit seksual prek më shumë se gjysmën e popullsisë së MS.

Studiuesit hulumtuan në jetën private të burrave me sklerozë të shumëfishtë (MS) në një kohë të fundit studim dhe zbuloi se mosfunksionimi seksual është një ndërlikim i zakonshëm i MS. Megjithëse është një temë që pacientët mund të hezitojnë ta diskutojnë me neurologët e tyre, ata duhet të jenë të vetëdijshëm se problemet e intimitetit shpesh janë të trajtueshme.

Shkencëtarët nga Instituti i Psikiatrisë dhe Neurologjisë në Varshavë, Poloni, intervistuan 67 burra me MS, të cilët ishin anëtarë të Qendrës Kombëtare të MS. Pjesëmarrësit gjithashtu plotësuan pyetësorët dhe iu nënshtruan vlerësimeve neurologjike, të gjitha në një përpjekje për të matur kënaqësinë e tyre seksuale.

Mësoni rreth shenjave të hershme të MS »

Nga ata 67 burra, studiuesit zbuluan se më shumë se gjysma ankoheshin për mosfunksionim erektil (ED), afërsisht një e katërta raportuan ulje të interesit për seks ose kishin probleme me arritjen e kulmit, dhe gati një e pesta kishte vështirësi me ejakulimin. Këto rezultate nuk dukej se vareshin nga mosha e pacientit, nga koha e diagnozës ose nga niveli i paaftësisë së tij.

Studiuesit arritën në përfundimin se mosfunksionimi seksual “është shumë i përhapur, por zakonisht neglizhohet te pacientët me MS dhe ka një ndikim të rëndësishëm në cilësinë e jetës së tyre seksuale”. Pavarësisht këtyre çështjeve të përhapura, studiuesit zbuluan se vetëm 6 për qind e pjesëmarrësve në studim kishin folur për këto probleme me mjekun e tyre.

Mospërputhja midis numrit të meshkujve që vuajnë nga mosfunksionimi seksual dhe atyre që e raportojnë te mjeku i tyre është ndoshta për shkak të natyrës tabu të temës.

Sipas Megan Weigel, DNP, ARNP-C, MSCN, në një intervistë me Healthline, tema nuk ka shumë të ngjarë, “sepse mosfunksionimi seksual është një çështje e ndjeshme si për personin me problemin ashtu edhe për ofruesin e kujdesit shëndetësor. Megjithatë, është e mundur që njerëzit me MS mund të mos e dinë se mund të jetë një simptomë e sëmundjes.”

Por nëse pacientët mund të lënë mënjanë shqetësimin e tyre për një kohë të gjatë për të bërë një bisedë të sinqertë me mjekun e tyre – duke hedhur poshtë murin e heshtjes – mund të jetë e mundur të trajtohet problemi.

Zbuloni nëse ankthi juaj po shkakton mosfunksionim seksual »

Në një më parë studim, i njëjti grup studiuesish shqyrtoi mosfunksionimin seksual tek gratë me MS. Ndërsa studiuesit identifikuan probleme reale me të cilat përballeshin më shumë se tre të katërtat e pacientëve të studiuar, vetëm 2.2 përqind e këtyre grave u thanë ndonjëherë mjekëve të tyre për vështirësitë e tyre seksuale.

Ndër problemet e raportuara nga gratë ishin mungesa e dëshirës, ​​ulja e ndjeshmërisë në organet gjenitale, lubrifikimi i dobët dhe pamundësia për të arritur kulmin. Studimi zbuloi se mosfunksionimi seksual ishte “më pak i mundshëm tek gratë që e vlerësuan marrëdhënien e tyre pozitivisht, por më e zakonshme tek pacientët e moshuar dhe ato që kishin një histori pozitive të depresionit”.

Në rastin e mosfunksionimit seksual të meshkujve dhe femrave, problemi duket se është gjerësisht i nën-raportuar dhe anashkaluar nga profesionistët mjekësorë.

Lexoni historinë e një gruaje për tejkalimin e mosfunksionimit seksual »

MS është një sëmundje që komprometon sistemin nervor qendror dhe efektet anësore seksuale janë të zakonshme tek pacientët. Neurologët janë të trajnuar për të trajtuar të gjitha aspektet e sëmundjes, përfshirë ndërlikimet seksuale. Të kuptuarit se është një efekt anësor i MS, dhe jo për shkak të ndonjë pamjaftueshmërie personale, duhet të shuajë ankthin që ndjejnë pacientët për diskutimin e problemeve të intimitetit me mjekun e tyre.

Studiuesit theksuan se neurologët duhet të vënë më shumë theks në mosfunksionimin seksual kur ata ekzaminojnë pacientët e tyre dhe të kenë mjete më të mira të shqyrtimit. Mjekët mund t’i trajtojnë problemet vetëm nëse e dinë se ekzistojnë simptoma, kështu që, për pacientët, të folurit është i domosdoshëm.

Sipas një 2009 artikull në MSFocus shkruar nga Frederick W. Foley, Ph.D., ekzistojnë tre lloje të mosfunksionimit seksual të lidhur me MS: primar, sekondar dhe terciar.

Mosfunksionimi primar shkaktohet nga dëmtimi i nervave nga MS. Sinjalet nga truri nuk mund të udhëtojnë më në pjesët e trupit të përfshira në aktivitetin seksual. Mpirja gjenitale është një shembull klasik i mosfunksionimit primar.

Shembuj të mosfunksionimit dytësor janë problemet e zorrëve ose fshikëzës, spasticiteti ose dridhja e duarve – çdo gjë që ndërlikon intimitetin indirekt.

Shumëllojshmëria terciare e mosfunksionimit shkaktohet nga aspektet emocionale të MS-çështjet psiko-sociale ose kulturore që mund të ndikojnë në ndjenjat e një personi për seksin. Imazhi i trupit, ndryshimet e humorit dhe vetëvlerësimi mund të ndikojnë në intimitetin. Ndryshimi i dinamikës së marrëdhënieve – kur partnerët e jetës, për shembull, bëhen kujdestarë – mund të luajë gjithashtu një rol në mosfunksionimin seksual terciar.

Pacientët nuk duhet të vuajnë në heshtje. “Ka disa mënyra për të ndihmuar burrat me MS që vuajnë nga ED,” tha Weigel. “Ilaçet si Viagra, Cialis dhe Levitra mund të jenë të dobishme. Nëse nuk janë, ka medikamente të injektueshme dhe pajisje mekanike që mund të kërkohen.” Për gratë, lubrifikantët si KY Jelly mund të ndihmojnë me thatësinë vaginale dhe eksplorimi i teknikave të reja për zgjimin mund të adresojë humbjen e dëshirës seksuale.

“Disfunksioni seksual mund të shkaktohet nga efektet anësore të medikamenteve si ilaqet kundër depresionit, relaksuesit e muskujve, ilaçet kundër dhimbjeve dhe ilaçet kundër konvulsioneve; kushte të tjera mjekësore që prekin enët e vogla të gjakut, si diabeti dhe hipertensioni; dhe çështjet psikologjike, si humbja, ndryshimet e roleve, frika nga dështimi, depresioni dhe ankthi, “tha Weigel. “Koha e dozimit të ilaçeve dhe koha e aktivitetit seksual në mënyrë që të ndodhë në kohën e ditës me më pak lodhje mund të jenë të dobishme. Këshillimi dhe terapia seksuale janë gjithashtu shumë të dobishme për të kapërcyer problemet fizike dhe emocionale që lidhen me mosfunksionimin seksual.”

“Mos harroni se si ofrues të kujdesit shëndetësor, ne duhet të jemi në gjendje të dëgjojmë me një vesh jogjykues dhe të hapur në një mjedis jo kërcënues për çështje të ndjeshme,” shtoi Weigel. Ajo gjithashtu sugjeron që pacientët të shkruajnë shqetësimet e tyre dhe t’ia japin listën mjekut të tyre. “Kjo mund të rezultojë në një diskutim të hapur që do ta qetësonte më shumë personin,” tha ajo.

Zbuloni 5 trajtime natyrale për mosfunksionimin seksual »