Mungesa e emocionit ose e interesit gjatë moshës më të madhe mund të sinjalizojë një ulje të vëllimit të trurit – dhe ndoshta të jetë një shenjë e hershme e demencës.

Në një studim të ri, botuar më 16 prill në revistë Neurologjia, Studiuesit zbuluan se njerëzit e moshuar me apati kishin vëllim më të vogël të trurit sesa ata pa. Studimi përfshiu 4,354 pjesëmarrës pa demencë, me një moshë mesatare 76 vjeç.

“Ashtu si shenjat e humbjes së kujtesës mund të sinjalizojnë ndryshime të trurit që lidhen me sëmundjet e trurit, apatia mund të tregojë ndryshime themelore”, tha autorja e studimit Lenore J. Launer, një neuroepidemiologe me Institutin Kombëtar për Plakjen në Institutin Kombëtar të Shëndetit, në një njoftim për shtyp. . “Simptomat e apatisë janë të zakonshme tek njerëzit e moshuar pa demencë. Dhe fakti që pjesëmarrësit në studimin tonë kishin apati pa depresion duhet ta kthejë vëmendjen tonë se si vetëm apatia mund të tregojë sëmundje të trurit.

Lexoni lajmet e ngjashme: Studimi zbulon sesi çaji jeshil përmirëson kujtesën »

Studiuesit përdorën vëllimin e trurit, të matur nga një skanim MRI, si një tregues i plakjes së përparuar të trurit. Ndërsa vëllimi i trurit normalisht zvogëlohet me moshën, një humbje më e madhe mund të tregojë praninë e disa llojeve të demencës, siç është sëmundja e Alzheimerit.

Përveç matjes së vëllimit të trurit, studiuesit u bënë pjesëmarrësve disa pyetje për të përcaktuar nëse ata shfaqnin shenja apatie ose depresioni. Simptomat e apatisë përfshijnë mungesën e interesit ose emocioneve, heqjen dorë nga aktivitetet e preferuara, preferencën për të qëndruar në shtëpi dhe uljen e energjisë.

Krahasuar me njerëzit që nuk kishin apati, ata që raportuan dy ose më shumë simptoma të apatisë kishin 1.4 për qind vëllim më të vogël të lëndës gri – zona e trurit ku ndodh mësimi dhe ruhen kujtimet. Përveç kësaj, lënda e tyre e bardhë – e cila lidh zona të ndryshme të trurit – ishte 1.6 për qind më e vogël.

Mësoni rreth ndryshimeve në tru: 9 lloje të demencës »

“Apatia është diçka që dihet mirë se rezulton pas gjërave të tilla si goditje në tru ose lëndime të trurit, por në kontekstin e demencës, interesi ka qenë më i fundit,” thotë Dr. Joe Verghese, një neurolog në Qendrën Mjekësore Montefiore, i cili nuk ishte i lidhur. me këtë studim. “Një nga arsyet është se, siç thekson gazeta, njerëzit shpesh ngatërrojnë depresionin dhe apatinë sepse disa nga simptomat mbivendosen.”

Ky studim ofron mbështetje për pavarësinë e apatisë dhe depresionit. Kur studiuesit përjashtuan njerëzit me depresion, rezultatet mbetën të forta. Pra, simptomat e apatisë mund të sinjalizojnë ndryshime në tru që mungojnë kur mjekët kërkojnë vetëm depresion.

Edhe pse pyetësorë më të detajuar janë në dispozicion për diagnostikimin e apatisë, studiuesit përdorën tre pyetje nga një mjet diagnostikues për depresionin. Kjo u dha atyre një pamje të shpejtë të nivelit të apatisë së një personi.

“Megjithatë,” thotë Verghese, “simptomat që ata zgjodhën janë ato që njerëzit në përgjithësi do të pajtoheshin se janë më shumë apati sesa depresion”.

Ky studim tregoi se zonat e trurit të prekura te njerëzit me apati ishin të ngjashme me pjesët e trurit të ndryshuara nga çmenduria.

“Ajo që ata zbulojnë,” thotë Verghese, “është se shumë nga zonat ku ka tkurrje të vëllimit të trurit janë të njëjtat zona që mund të prisni të shihni në sëmundjen e hershme të Alzheimerit – hipokampusi, selia e kujtesës në tru, ishte relativisht. tkurret te njerëzit me simptoma apatie në krahasim me ata që nuk kishin simptoma të apatisë.”

Megjithatë, ndryshimet nuk ishin vetëm tipike për sëmundjen e Alzheimerit, por përfshinin gjithashtu zona të prekura nga shumë lloje të demencës.

Edhe pse ndryshimet e trurit te njerëzit me apati ngjasojnë me ato që ndodhin te pacientët me demencë, studimi nuk u krijua për të parë nëse të gjithë me apati do të zhvillojnë përfundimisht çmenduri.

“Ky studim nuk thotë vërtet se apatia është një tipar i demencës së hershme,” thotë Verghese. “Kjo thjesht tregon një lidhje ndër-seksionale. Thjesht mund të ketë disa procese të zakonshme themelore që rezultojnë në apati në fazat e hershme dhe më pas në dëmtim njohës.”

Nevojiten më shumë kërkime, por nëse ekziston një shkak i zakonshëm i apatisë dhe demencës, mjekët mund të jenë në gjendje të përdorin mungesën e interesit ose energjisë si shenja paralajmëruese të hershme për të synuar njerëzit me një rrezik në rritje të dëmtimit njohës.

“Pra, potencialisht mund të ndërhyni duke i bërë këta individë të moshuar të ushtrojnë, të kenë një mënyrë jetese më të shëndetshme dhe duke përmirësuar dietën e tyre,” thotë Verghese. “Ju do të mendonit se kjo është e gjitha arsyeja e shëndoshë dhe rekomandime të mira, dhe gjëra që secili duhet t’i praktikojë, por realiteti është se shumica e njerëzve nuk e bëjnë këtë. Në një farë mënyre është më mirë të identifikosh se kush është në rrezik më të lartë dhe t’i synosh këto ndërhyrje tek ata njerëz sesa thjesht të japësh rekomandime të gjera.”