Dy studime të reja paralajmërojnë për rreziqet e mbi-stërvitjes.

Kur bëhet fjalë për të pasur shumë gjëra të mira, ushtrimi është një shembull kryesor.

Dy studime të kohëve të fundit kanë hedhur dritë mbi ndikimin e ushtrimeve të tepërta, duke inkurajuar atletët me përvojë dhe entuziastët e rastësishëm që ta bëjnë atë me lehtësi. E para, nga Universiteti i Jutës në Salt Lake City, ka identifikuar reaksionet biokimike që shkaktojnë dhimbje muskulore dhe lodhje kur stërviteni.

Dhe e dyta, nga Qendra Mjekësore Universitare Loyola në Maywood, Ill., tregon se atletët më të pasur, të rinj me sporte të specializuara mund të pësojnë më shumë lëndime nga përdorimi i tepërt sesa bashkëmoshatarët e tyre me të ardhura më të ulëta.

Ndërsa mantra e “pa dhimbje, pa përfitim”, është një motivues për disa, ajo mund të jetë e rrezikshme kur merret në ekstrem.

Mësoni më shumë: Njihni shenjat e varësisë nga ushtrimet »

Grumbullimi i acidit laktik është fajësuar për shkaktimin e dhimbjes së muskujve, por tre fajtorë – laktat, acide të caktuara dhe adenozinë trifosfat (ATP) – janë në fakt fajtorë. Këto substanca lirohen gjatë tkurrjes së muskujve, duke shkaktuar dhimbje dhe parehati, zbuluan shkencëtarët në Universitetin e Utah.

Në studim, studiuesit izoluan substancat dhe i injektuan ato në qelizat nervore të miut. Fillimisht nuk pati asnjë përgjigje, por kur të tre substancat u injektuan në të njëjtën kohë, shumë prej qelizave nervore u përgjigjën. Neuronet reaguan ndryshe në varësi të sasisë së substancave të injektuara.

Rezultatet ishin të ngjashme në subjektet njerëzore, të cilët përjetuan pak reagim kur u injektuan me substanca veç e veç në gishtin e madh, por raportuan dhimbje, ënjtje dhe lodhje pasi kimikatet u kombinuan. Akumulimi i këtyre substancave ka të ngjarë të shkaktojë që muskujt tuaj të godasin një mur, si të thuash, kur ushtroni shumë.

Lexo më shumë: Si të vendosni objektiva ushtrimesh »

Pasuria ka avantazhet e saj, sidomos në botën e fitnesit. Por studiuesit nga Universiteti Loyola ekzaminuan të dhënat e sigurimeve shëndetësore, të cilat treguan se fëmijët, familjet e të cilëve kishin sigurime private, pësuan dëmtime të rënda nga mbipërdorimi shumë më shpesh sesa fëmijët e mbuluar nga programet publike Medicaid. Sa më shumë tendosje të bëhet në një pjesë të caktuar të trupit – nga praktikimi ekskluziv i një sporti – aq më shumë ka të ngjarë të shfaqen lëndime në atë zonë.

“Specializimi i hershëm i sporteve është mjaft i zakonshëm tani në atletikën e të rinjve,” tha Dr. James Winger, një specialist i mjekësisë sportive dhe asistent profesor në Loyola i cili ka bërë kërkime të ngjashme mbi stërvitjen. “Ka të ngjarë që mbulimi i shtuar mediatik i atletikës së kolegjit dhe mundësia e bursave të kolegjit ose për të luajtur në nivele më të larta i motivon familjet drejt specializimit në sport.”

Shumë lëndime të lidhura me ushtrimet mund të shmangen me trajnimin e duhur, tha Dr. Marci Goolsby, një mjek i mjekësisë sportive të kujdesit parësor në Spitalin për Kirurgjinë Speciale në qytetin e Nju Jorkut.

“Arsyeja më e zakonshme që njerëzit marrin fraktura nga stresi është zakonisht një gabim i zakonshëm,” tha Goolsby. Kjo mund të nënkuptojë heqjen dorë nga stërvitjet e forcës ose rritjen e intensitetit të një stërvitje shumë shpejt. Atletët shpesh nuk marrin parasysh sasinë e kalorive dhe ujit që u nevojitet për të plotësuar stërvitjet e tyre, tha ajo. Të jesh i përgatitur është një mbrojtje e lehtë por efektive kundër djegies nga ushtrimet.

Mos lejimi i trupit tuaj të rindizet pas stërvitjes mund të ndikojë gjithashtu në performancën e stërvitjes në të ardhmen. Pa kohë të mjaftueshme rikuperimi, shpjegoi Goolsby, “trupi fillon të rebelohet”, me një rënie në performancë dhe vështirësi në mbajtjen e një orari të rregullt trajnimi. Në raste ekstreme, atletët mund të vuajnë nga sindroma e mbi-stërvitjes, një çrregullim në të cilin trupi përjeton vështirësi në rritje për të rikthyer prapa.

Ka mënyra të tjera për të qenë në formë që nuk përfshijnë stërvitje të fuqishme. Në ditët e pushimit nga ushtrimet e rënda, relaksohuni me disa aktivitete me ndikim të ulët si joga. “Kur bëni një stërvitje intensive, të nesërmen nuk dëshironi të jeni të ulur dhe të keni ngurtësi muskulore nga qëndrimi ulur në një karrige gjatë gjithë ditës, por gjithashtu dëshironi të lejoni trupin tuaj të rikuperohet”, tha Goolsby.

Çdo trup është i ndryshëm dhe çdo person reagon ndaj tendosjes së muskujve në një mënyrë unike. Kur jeni në dyshim, bisedoni me një mjek përpara se të merrni një regjim të ri ushtrimesh.

“Nëse ka ushtrime që nuk i keni bërë, mund të jetë e dobishme të punoni fillimisht me një terapist fizik, trainer atletik të certifikuar ose trajner personal. Ata mund t’ju tregojnë ushtrime, të sigurohen që po i bëni ato në mënyrë të sigurt dhe efektive dhe t’ju japin një regjim bazë për të filluar, “tha Jonathan S. Kirschner, një asistent profesor i mjekësisë rehabilituese në Shkollën e Mjekësisë Icahn në Spitalin Mount Sinai në Qyteti i Nju Jorkut.

“Djegia” e muskujve pritet gjatë një stërvitje sfiduese, por dhimbja sinjalizon se diçka nuk po funksionon siç duhet.

Nëse mendoni se mund të jeni duke u lodhur në stërvitje, lejojini vetes të ngadalësoni ritmin në mënyrë që të mund të filloni përsëri një ditë tjetër kur të ndiheni të rifreskuar dhe të gjallëruar.