Merrni pak kohë për t’i pastruar mirë kabinetin tuaj të ilaçeve dhe sigurohuni që t’i hidhni siç duhet barnat me recetë.

Pranvera është një kohë e mirë për të hequr rrëmujën nga shtëpia. Por, në nxitimin për të hequr rrobat e tepërta dhe defektet, ne shpesh neglizhojmë disa nga gjërat më të rëndësishme që duhen hequr: barnat e papërdorura me recetë.

Për të ndihmuar që pastrimi pranveror i kabinetit të barnave të jetë i suksesshëm, Administrata e SHBA për Zbatimin e Barnave (DEA) po sponsorizon Ditën Kombëtare të Marrjes së Barnave me Recetë më 26 Prill. Faqja e internetit e DEA liston vendndodhjet në të gjithë vendin ku mund të lini medikamente të papërdorura ose të skaduara nga ora 10:00 deri në orën 14:00 të asaj dite për asgjësim të sigurt.

Zbuloni se cilat barna me recetë janë më të varurit »

Shumica prej nesh në një moment kanë qenë fajtorë për grumbullimin e rezervave të farmacisë sonë të vogël të medikamenteve të mbetura. Megjithatë, sa më gjatë të mbajmë këto barna të panevojshme, aq më shumë ka gjasa që dikush të dëmtohet prej tyre, qoftë nëpërmjet keqpërdorimit të qëllimshëm ose gëlltitjes aksidentale.

“Është e rëndësishme që njerëzit ta përdorin atë Ditë të Rikthimit si një mundësi për të hequr qafe ilaçet që janë shtrirë rreth shtëpisë së tyre, ose ilaçet që ata nuk i përdorin më,” tha Dr. Carmen Catizone, drejtore ekzekutive e Shoqatës Kombëtare. të Bordeve të Farmacisë. “Arsyeja … është se ato medikamente ndonjëherë e gjejnë veten në duart e fëmijëve ose njerëzve të tjerë që përpiqen të abuzojnë me ato barna.”

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), më shumë se 100 njerëz vdesin nga mbidoza e drogës çdo ditë në SHBA, dhe shumica e vdekjeve shkaktohen nga barnat me recetë. Megjithëse çdo medikament mund të abuzohet, disa kanë më shumë gjasa të shkaktojnë probleme.

“Dita e kthimit është për të gjitha barnat me recetë, por barnat abuzive janë zakonisht substancat e kontrolluara. Këto janë medikamente që njerëzit marrin për dhimbje, ndonjëherë për ankth, ndonjëherë për gjumë, “tha Catizone. “Këto medikamente janë veçanërisht të rrezikshme – njerëzit bëhen të varur prej tyre shumë lehtë dhe ato mund t’i dëmtojnë njerëzit shumë më shpejt sesa ilaçet e rregullta me recetë që mund të merrni për diabetin, presionin e lartë të gjakut ose sëmundje ose simptoma të tjera.”

Në veçanti, ilaçet kundër dhimbjeve me recetë janë të pjekur për abuzim, pjesërisht për shkak të një rritjeje prej 300 për qind në shitjen e tyre që nga viti 1999, sipas CDC. Në vitin 2010, më shumë se 12 milionë njerëz raportuan se përdornin ilaçe kundër dhimbjeve me recetë për një arsye jo mjekësore. Këto droga u përfshinë në 14,800 vdekje nga mbidoza në vitin 2008, më shumë se heroina dhe kokaina së bashku.

Mësoni rreth varësisë nga droga me recetë »

Shumica e barnave me recetë të përfshira në mbidoza fillimisht u përshkruan nga një mjek, në vend që të vidheshin nga një farmaci. Megjithatë, më shumë se tre të katërtat e njerëzve që abuzojnë me ilaçet kundër dhimbjeve me recetë po përdorin barnat e dikujt tjetër.

A studim i fundit tregon se më shumë se gjysma e këtyre ilaçeve kundër dhimbjeve të keqpërdorura janë marrë falas nga një i afërm apo mik. 12 për qind të tjera janë blerë nga një i afërm apo mik, dhe 5 për qind janë marrë nga një i afërm apo mik pa leje.

Për të parandaluar këtë lloj abuzimi me ilaçet me recetë, është e rëndësishme t’i ruani siç duhet medikamentet tuaja ndërkohë që jeni ende duke i përdorur dhe t’i hidhni ato siç duhet sapo të mos keni më nevojë për to.

“Për t’u siguruar që të tjerët të mos kenë akses në medikamentet tuaja, mbajini ato në një vend që është jashtë zonave të përbashkëta publike,” tha Catizone. “Shumë herë, njerëzve u pëlqen t’i mbajnë në kuzhinat e tyre, por shumë njerëz kalojnë nëpër kuzhina. Mbajini ato në një kabinet, larg atyre zonave. Mbani gjurmët e mjekimit – sa tableta ose pilula keni marrë.

Zbuloni se çfarë të bëni nëse jeni dëshmitar i një mbidoze droge »

Duke pasur parasysh çmimin e shumë barnave me recetë, disa njerëz tundohen të mbajnë barna të papërdorura, në mënyrë që ata, një mik ose një i afërm t’i përdorin ato më vonë.

“Nuk është vërtet mirë ta bësh këtë,” tha Catizone. “Ilaçet mund të humbasin fuqinë e tyre, dhe gjithashtu, duke ndarë medikamente, mund të jetë ilaçi i gabuar për atë pacient.”

Gjithashtu, antibiotikët duhet të merren për të gjithë numrin e ditëve të përshkruara nga mjeku, që do të thotë se pacientët duhet të marrin çdo pilulë që u jepet. Kjo zvogëlon rrezikun që bakteret të bëhen rezistente ndaj antibiotikëve, gjë që mund t’i bëjë ilaçet më pak efektive në të ardhmen.

Organizata e Catizone drejton një faqe interneti të quajtur AWARxE.org, i cili liston vendndodhjet e përhershme për programet e asgjësimit të drogës në Merr Lokal seksioni.

Mësoni se si furnizimet mjekësore të dhuruara po ofrojnë ndihmë për nevojtarët »