Mësoni si të ndihmoni butësisht një mik ose një të dashur që të kapërcejë prirjet neurotike dhe të ndryshojë jetën e tyre për mirë.

Njihni dikë që trulloset lehtësisht në situata stresuese, ose ngrin kur përballet me një vendim të rëndësishëm? Këto mund të jenë shenja të neurotizmit.

Ndërsa termi “neurotik” shpesh përdoret në kulturën pop si një fyerje, në fakt është një tipar personaliteti që disa studiues besojnë se meriton më shumë vëmendje. Në fakt, mund të jetë një shenjë e çrregullimeve të tjera mendore dhe fizike, sipas Benjamin Lahey, PhD, nga Universiteti i Çikagos në një artikull të botuar në revistën. Psikologu Amerikan.

Njerëzit neurotikë përjetojnë ndjenja trishtimi, ankthi, shqetësimi, vetëdijeje dhe nervozizmi kur përballen me stresorë të mëdhenj dhe të vegjël të jetës. Këto emocione negative mund ta bëjnë një person të shmangë marrjen e vendimeve ose marrjen e veprimeve për të ecur përpara me jetën, sipas a Njoftimi për shtyp për një studim të ri të publikuar në Gazeta e Personalitetit.

Mësoni rreth mënyrave për të luftuar stresin »

Në këtë studim me afro 4000 studentë kolegj në 19 vende, studiuesit zbuluan se arsyeja pse njerëzit neurotikë kanë probleme të tilla në trajtimin e stresit është sepse ata kanë qëndrime më pak pozitive ndaj veprimit sesa njerëzit joneurotikë. Pra, nëse doni të ndihmoni mikun ose të dashurin tuaj neurotik, një bisedë bindëse me ta mund të ndryshojë mënyrën se si ata i shohin problemet e tyre të jetës dhe t’i nxisë butësisht në veprim.

Nuk di çfarë të them? Ndiqni këto pesë këshilla të thjeshta nga Dr. Julia Samton, e cila është e certifikuar në bordin e psikiatrisë dhe neurologjisë dhe drejtoreshë e Neuropsikiatrike e Manhatanit në qytetin e Nju Jorkut.

Një mënyrë për të ndihmuar mikun ose të dashurin tuaj është t’i siguroni ata se, në shumicën e rasteve, situata me të cilën po përballen nuk është jetë ose vdekje, tha Samton.

“Ndihmon të jesh sa më jogjykues dhe të përpiqesh të bësh atë që mundesh për të qetësuar pa kritikuar,” tha ajo.

Sugjerimi që shoku juaj të marrë kohë për të dalë për një shëtitje jashtë ose të bëjë diçka tjetër për të pastruar kokën e tij ose të saj, siç është praktikimi i frymëmarrjes së thellë, mund ta ndihmojë atë ose atë të zgjidhë emocionet kontradiktore si dhe ta shikojë situatën më realisht, tha Samton. .

“Ndonjëherë, distancimi nga emocionet e tyre mund t’i ndihmojë ata ta shohin realitetin me një perspektivë më të qetë,” tha ajo.

Teknikat e frymëmarrjes për relaksim dhe vëmendje përfshijnë frymëmarrjen diafragmatike, meditimin dhe relaksimin progresiv të muskujve.

Mësoni se si meditimi mund të ndihmojë në zbutjen e depresionit »

Nëse shoku juaj po kalon një kohë të vështirë, tregojini atij ose asaj që dëshironi të jeni prezent dhe qëndroni me të derisa të pushojnë dhe të qetësohen. Dhe kur jepni këshilla, kornizojeni atë pozitivisht dhe sigurohuni që po jepni reagime që janë konstruktive, tha Samton.

“Edhe pse ata mund të jenë duke përjetuar këto emocione dhe përfundime negative, ndihmojini ato në tokë”, tha ajo.

Mësoni se si lënia e duhanit mund të përmirësojë shëndetin tuaj mendor »

Kur është e përshtatshme, ndani një histori personale që lidhet me situatën e mikut ose të të dashurit tuaj, si p.sh. një kohë kur keni qenë në një pozicion të ngjashëm dhe si ka funksionuar pozitivisht, tha Samton.

Nëse mendoni se shoku juaj nuk po i përgjigjet ndihmës suaj, sugjeroni që të flasin me një profesionist, tha Samton. Në disa raste, kjo mund të jetë një bisedë e vështirë për t’u zhvilluar, prandaj sigurohuni që t’i qaseni temës në një mënyrë të sjellshme dhe të respektueshme.

Samton sugjeron të thuash diçka si, “Duket sikur po kaloni një kohë vërtet të vështirë dhe ndoshta të flasësh me dikë për mënyrën se si ndihesh mund të jetë një mënyrë që të ndihesh më mirë” ose, “Të gjithë luftojnë dhe shumë njerëz e kanë parë të dobishme të flasësh me një profesionist dhe të punosh drejt një jete më të mirë.”

Zbuloni se si një sprej i ri i hundës mund të ndihmojë në luftimin e ankthit social »