Mjekët amerikanë këshillojnë kundër ekzaminimit rutinë të COPD

Të rriturit pa simptoma të frymëmarrjes si p.sh. gëlbazë kronike kollë ose fishkëllimë dhe gulçim nuk kanë nevojë për ekzaminim rutinë për çrregullimin kronik obstruktiv pulmonar (COPD), sipas udhëzimeve të reja nga një grup mjekësor me ndikim në SHBA.

Rekomandimet e reja, të lëshuara nga Task Forca e Shërbimeve Parandaluese të SHBA (USPSTF), janë në përputhje me udhëzimet e vitit 2016 që dekurajuan shqyrtimin e gjerë të njerëzve pa asnjë simptomat e COPD, një sëmundje kronike progresive e frymëmarrjes që shkaktohet më shpesh nga pirja e duhanit. Njerëzit me simptoma të frymëmarrjes ose që janë në rrezik më të lartë të COPD për shkak të gjenetikës ose ekspozimit në vendin e punës ndaj disa kimikateve që mund të dëmtojnë mushkëritë duhet të testohen ende për gjendjen, vëren USPSTF në rekomandimet e saj të fundit. publikuar ne JAMA.

“Nuk ka asnjë provë që zbulimi dhe trajtimi i COPD në individë pa simptoma të frymëmarrjes përmirëson cilësinë e jetës në lidhje me shëndetin ose zvogëlon vdekshmërinë,” shkroi Jill Jin, MD, MPH, redaktor i asociuar i JAMAnë një faqe pacienti që shoqëron rekomandimet.

“Për njerëzit me COPD të butë deri në mesatare që kanë simptoma, trajtimi ul përkeqësimet dhe shtrimet në spital, por efekti i Trajtimi i COPD rreziku i vdekjes është i pasigurt,” vëren Dr. Jin.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,587FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles