MitraClip tregon premtim në menaxhimin e dështimit të rëndë të zemrës

Gjysma e shumë shtrimeve në spital të vëzhguara në studimin COAPT

Megjithëse MitraClip ende duhet të miratohet nga Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA) për trajtimin e regurgitimit sekondar mitrale – ose rrjedhjes së valvulës mitrale për shkak të sëmundjes së zemrës – rezultatet e provës më të fundit klinike të pajisjes, të cilat u publikuan më 23 shtator, duken premtuese.

Në të vërtetë, gjetjet e të ashtuquajturit Vlerësimi i Rezultateve Kardiovaskulare të Terapisë Perkutane MitraClip për pacientët me dështim të zemrës me regurgitim funksional mitrale (COAPT), botuar nga Revista e Mjekësisë e Nju Anglisë (NEJM)tregojnë se njerëzit në të cilët pajisja është përdorur në kombinim me terapinë mjekësore, siç udhëzohet nga udhëzimet e trajtimit të pranuara aktualisht, kërkonin gati gjysmën e më shumë shtrimeve në spital për shkak të dështimit të zemrës sesa ata që merrnin vetëm terapi mjekësore.

Në total, prova COAPT regjistroi 614 subjekte të studimit, 302 prej të cilëve u implantuan me MitraClip dhe 312 prej të cilëve vazhduan vetëm terapinë mjekësore. Veçanërisht, 151 nga pjesëmarrësit e studimit në grupin e terapisë mjekësore u shtruan në spital për dështim të zemrës brenda dy viteve nga fillimi i studimit dhe 61 vdiqën. Në krahasim, vetëm 92 nga pjesëmarrësit në grupin MitraClip u shtruan në spital gjatë të njëjtës periudhë dyvjeçare, dhe vetëm 28 vdiqën.

Një studim i mëparshëm, më i vogël tregoi shtrime më të larta në spital

Sado premtuese të jenë këto gjetje për ata me dështim të rëndë të zemrës, megjithatë, duhet të theksohet se jo të gjitha studimet e MitraClip dhanë të njëjtat rezultate. Një gjykim tjetër, më i vogël, i botuar gjithashtu në NEJMmë 27 gusht, zbuloi se shtrimet në spital për shkak të dështimit të zemrës u rritën në mesin e atyre që ishin implantuar me pajisjen.

Megjithatë, kardiologë si Dr. Rogers besojnë se MitraClip ofron një mundësi të re premtuese për ata me sëmundje të rënda të zemrës që mund të kenë pak të tjerë. Rogers thekson se MitraClip “funksionon në lidhje me” terapitë ekzistuese dhe efektive dhe nuk është një terapi “e pavarur” për këtë gjendje.

“Derisa u publikuan rezultatet e studimit të fundit COAPT, opsionet e disponueshme për pacientët me dështim të zemrës dhe rrjedhje të valvulës mitrale ishin të kufizuara në medikamente, stimulues kardiak dhe në disa raste pompa artificiale të zemrës ose transplantim të zemrës, të cilat janë terapi kirurgjikale shumë invazive. Rogers vëren. “MitraClip është një procedurë relativisht e drejtpërdrejtë dhe e sigurt që mund të ketë një përfitim të thellë në pacientët e përzgjedhur siç duhet duke reduktuar vdekjen dhe shtrimin në spital dhe duke përmirësuar cilësinë e jetës.”

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,582FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles