Metformina përgjysmon rrezikun për degjenerimin makular të lidhur me moshën: Studim

Metformina është vendosur si ilaçi i zgjedhur kur bëhet fjalë për linjën e parë trajtimin e diabetit të tipit 2. Përveç uljes së sheqerit në gjak, mjekimi mund zgjasin jetënmë e ulët rreziqet e zemrës, ulur presionin e lartë të gjakutdhe ofroni përfitime të tjera shëndetësore.

Tani studiuesit kanë vërejtur gjithashtu se metformina (e cila është shiten me emra markash si p.sh Glukofage, Glumetza dhe Fortamet) gjithashtu mund të ulin gjasat e lidhura me moshën degjenerimi makular (AMD) – një shkak kryesor i humbjes së shikimit tek njerëzit e moshës 50 vjeç e lart. Gjendja në të cilën janë njerëzit me diabet në rrezik më të madh përprek rreth 2.1 milionë njerëz në mbarë vendin, sipas Instituti Kombëtar i Shëndetësisë.

Një vështrim më i afërt në studimin mbi Metformin dhe AMD

Në një raport të paraqitur më 28 tetor në Takimi Vjetor i Akademisë Amerikane të OftalmologjisëStudiuesit nga Tajvani analizuan të dhënat shëndetësore të 45.524 personave me diabet që merrnin metforminë krahasuar me 22.681 pacientë që nuk merrnin ilaçin. Të gjithë pjesëmarrësit kishin diabet të tipit 2 të sapofilluar. Studimi retrospektiv u shtri nga janari 2001 deri në dhjetor 2013.

Shkencëtarët zbuluan se përdoruesit e metforminës kishin rreth 50 për qind më pak rrezik për të marrë AMD në krahasim me ata që nuk merrnin ilaçin.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,582FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles