Mbrojtësit e gojës me teknologji të lartë mund të zbulojnë tronditje në ndikim

Tregu në rritje për monitoruesit e tronditjes

Prevent Biometrics nuk është kompania e vetme që mendon se rojet e gojës janë përgjigja për diagnostikimin më të mirë të tronditjeve jashtë rrugës.

Si një lojtar regbi kolegj, Anthony Gonzales donte të krijonte një kompani nga atletët, që atletët t’i bënin sportet me ndikim të lartë më të sigurt. Si nje student i diplomuar në Universitetin e Arizonës, ai themeloi Force Impact Technologies (FIT), një kompani që integron teknologjinë në pajisjet sportive për të rritur zbulimin e lëndimeve të mundshme. Kompania mori disa grante në vitin 2013 për të zhvilluar një zëdhënës që ndizet për të sinjalizuar një tronditje.

Ngjashëm me produktin Prevent Biometrics, FITGuard i FIT mat nxitimin linear (sa shpejt fillon dhe ndalon kafka) dhe përshpejtimin rrotullues (sa shpejt rrotullohet koka). Pajisja ka gjithashtu një magnetometër i cili mund të identifikojë se ku është përballur koka kur merr një goditje. FITGuard ka një komponent aplikacioni dhe u kërkon përdoruesve të japin peshën, moshën dhe gjininë e tyre për të prodhuar një prag më të individualizuar të ndikimit dhe rrezikun e tronditjes, një veçori që nuk disponohet në Parandalimin e IM Mouthguard.

Përdoruesit kryejnë një provim njohës bazë kur marrin FITGuard, i cili më pas përsëritet pas momenteve të ndikimit të lartë gjatë praktikës dhe lojës. Dhe FITGuard është në përputhje me HIPAA, që do të thotë se të dhënat mund t’i sillen një mjeku për të përcaktuar një diagnozë.

Në pritje të një letre të bardhë të mbështetur nga Stanford dhe provat klinike të planifikuara për muajt e ardhshëm, Gonzales parashikon që mbrojtësi i gojës do të jetë i disponueshëm në vjeshtën e vitit 2018.

LIDHUR: Çfarë komplikimesh mund të lindin nga një tronditje?

Por jo të gjithë janë të bindur se mbrojtëset e gojës për zbulimin e tronditjeve janë zgjidhja diagnoza e tronditjes. Alan Shahtaji, DOnjë mjek i mjekësisë sportive dhe mjek i familjes, si dhe bashkëdrejtori i Klinikës së Tronditjes Sportive në UC San Diego Health, gjen se dëshmitë e përfitimeve të mbrojtësve të gojës për monitorimin e tronditjeve nuk janë përfundimtare.

“Për fat të keq, nuk ka asgjë që vërtet mund të parandalojë tronditjet, thotë Dr. Shahtaji. “Ka disa ligje të kontaktit në sportet e të rinjve, dhe në futboll duhet të kesh një moshë të caktuar në disa shtete për të drejtuar topin – ne e dimë se ato metoda janë efektive në parandalimin e tronditjeve. Me monitorët, ne nuk kemi ende literaturë të mirë për këtë.”

Shahtaji thotë se prindërit që po mendojnë të heqin të paktën 199 dollarë në një mbrojtës goje për atletët e tyre të rinj mund të duan të mendojnë përsëri.

“Si e matni forcën aktuale që transferohet në tru? Nuk është vetëm një forcë lineare, kështu që dëmi mund të mbivlerësohet ose nënvlerësohet lehtësisht [by tracking devices]”, shton ai.

Joshua Blomgren, DOnjë mjek i mjekësisë sportive në Qendrën Mjekësore të Universitetit Rush dhe një mjek në ekipin e Chicago White Sox, beson se edhe nëse mbrojtësi i gojës mund të masë me saktësi forcën lineare dhe rrotulluese të goditjes, shumë atletë mund të shmangin ende kërkimin e trajtimit.

“Është shumë e zakonshme që njerëzit të mos raportojnë simptomat e tyre sepse nuk duan të kalojnë protokollin për t’u rikthyer në lojë,” thotë Dr. Blomgren.

Gizmos dhe vegla të reja mënjanë, Akademia Amerikane e Kirurgëve Ortopedikë (AAOS) nxit mjekët, trajnerët dhe prindërit të ndërmarrin hapat e mëposhtëm për të ndihmuar atletët të parandalojnë dhe monitorojnë ndikimin:

 • Dekurajoni atletët që të fshehin simptomat e tronditjeve, duke përfshirë:
  • Dhimbje koke
  • Marramendje
  • Humbje përqendrimi
  • Gjumi i keq
 • Mos harroni se atletët që përjetojnë simptoma të rënda ose kanë një histori tronditjesh mund të kenë një rikuperim të zgjatur.
 • Vini re se atletet femra mund të kenë më shumë gjasa të kenë një tronditje.

Nëse dyshoni për një tronditje, vizitoni një mjek sa më shpejt të jetë e mundur në mënyrë që ata t’ju ndihmojnë në krijimin e një plani të individualizuar të rimëkëmbjes.

Mbrojtësit e gojës nuk mund të parandalojnë dëmtimet traumatike të trurit, por ato mund të sinjalizojnë nevojën për trajtim dhe shërim, duke ndaluar dëmtimin e mëtejshëm përpara se të bëhet fatal.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,582FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles