Mbështetja rritet për tVaksinimin për të zëvendësuar karantinën

spot_img

Shoqata Ndërkombëtare e Transportit Ajror (IATA) raportoi se udhëtarët ajror janë gjithnjë e më të frustruar me kufizimet e udhëtimit COVID-19.

Një sondazh i porositur nga IATA me 4,700 të anketuar në 11 tregje në shtator tregoi besimin se rreziqet e COVID-19 mund të menaxhohen në mënyrë efektive dhe se liria për të udhëtuar duhet të rikthehet.

 • 67% e të anketuarve mendojnë se shumica e kufijve të vendit duhet të hapen tani, 12 pikë përqindjeje më shumë nga sondazhi i qershorit 2021.
 • 64% e të anketuarve menduan se mbyllja e kufijve është e panevojshme dhe nuk ka qenë efektive në kontrollin e virusit (rritje me 11 pikë përqindje nga qershori 2021).
 • 73% u përgjigjën se cilësia e jetës së tyre po vuan si rezultat i kufizimeve të udhëtimit COVID-19 (rritje me 6 pikë përqindje nga qershori 2021).

“Njerëzit janë gjithnjë e më të frustruar me kufizimet e udhëtimit COVID-19 dhe akoma më shumë kanë parë cilësinë e jetës së tyre të vuajë si rezultat. Ata nuk e shohin domosdoshmërinë e kufizimeve të udhëtimit për të kontrolluar virusin. Dhe ata kanë humbur shumë momente familjare, mundësi zhvillimi personal dhe prioritete biznesi. Me pak fjalë, atyre u mungon liria e fluturimit dhe duan që ajo të rikthehet. Mesazhi që ata po u dërgojnë qeverive është: COVID-19 nuk do të zhduket, kështu që ne duhet të krijojmë një mënyrë për të menaxhuar rreziqet e tij duke jetuar dhe udhëtuar normalisht”, tha. Willie Walsh, Drejtori i Përgjithshëm i IATA-s.

Mbështetja rritet për testimin ose vaksinimin për të zëvendësuar karantinën

Parandaluesi më i madh për udhëtimet ajrore vazhdojnë të jenë masat e karantinës. 84% e të anketuarve kanë treguar se nuk do të udhëtojnë nëse ekziston mundësia për karantinë në destinacionin e tyre. Një përqindje në rritje e të anketuarve mbështesin heqjen e karantinës nëse:

 • Një person ka rezultuar negativ për COVID-19 (73% në shtator krahasuar me 67% në qershor)
 • Një person është vaksinuar (71% në shtator krahasuar me 68% në qershor).

Me rritjen e shkallës së vaksinimit globalisht, 80% e të anketuarve pajtohen se personat e vaksinuar duhet të jenë në gjendje të udhëtojnë lirshëm me avion. Megjithatë, kishte pikëpamje të forta kundër vendosjes së vaksinimit një kusht për udhëtimin ajror. Rreth dy të tretat menduan se është moralisht e gabuar të kufizohen udhëtimet vetëm për ata që janë vaksinuar. Mbi 80% e të anketuarve besojnë se testimi përpara udhëtimit ajror duhet të jetë një alternativë për njerëzit pa akses në vaksinim.

Ndërsa 85% janë të gatshëm të testohen nëse kërkohet në procesin e udhëtimit, mbeten disa çështje:

 • 75% e të anketuarve treguan se kostoja e testimit është një pengesë e rëndësishme për të udhëtuar
 • 80% besojnë se qeveritë duhet të përballojnë koston e testimit
 • 77% e shohin shqetësimin e testimit si një pengesë për të udhëtuar

“Këtu ka një mesazh për qeveritë. Njerëzit janë të gatshëm të testohen për të udhëtuar. Por atyre nuk u pëlqen kostoja apo shqetësimi. Të dyja mund të adresohen nga qeveritë. Besueshmëria e testeve të shpejta të antigjenit njihet nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH). Pranimi më i gjerë i testimit të antigjenit nga qeveritë do të reduktonte shqetësimin dhe koston—kostot që rregulloret ndërkombëtare të shëndetit të OBSH-së përcaktojnë duhet të përballohen nga qeveritë. Është gjithashtu e qartë se ndërsa njerëzit pranojnë testimin dhe masat e tjera si mbajtja e maskave sipas nevojës, ata duan të kthehen në mënyra më normale të udhëtimit kur është e sigurt për ta bërë këtë, “tha Walsh.

Besim i lartë me përvojën e udhëtimit, duke luftuar me rregullat e COVID-19

Mes atyre që kanë udhëtuar që nga qershori 2020, 86% ndiheshin të sigurt në bordin e fluturimit për shkak të masave të COVID-19.

 • 87% besojnë se masat mbrojtëse janë zbatuar mirë
 • 88% menduan se personeli i linjës ajrore po bën një punë të mirë në zbatimin e rregullave të COVID-19

Ekziston gjithashtu një mbështetje e fortë për mbajtjen e maskave, me 87% të të anketuarve që pajtohen se kjo do të parandalojë përhapjen e COVID-19.

Me shumë tregje që kanë filluar të hapen për udhëtimet, një fushë që duhet trajtuar janë rregullat dhe kërkesat e udhëtimit të lidhura me COVID.

 • 73% e atyre që kanë udhëtuar që nga qershori 2020 e panë të vështirë të kuptojnë se cilat rregulla zbatoheshin për një udhëtim (nga 70% në qershor)
 • 73% menduan se dokumentacioni i COVID-19 ishte sfidues për t’u rregulluar (gjithashtu nga 70% në qershor).

“Njerëzit duan të udhëtojnë. 86% presin të udhëtojnë brenda gjashtë muajve nga mbarimi i krizës. Me COVID-19 duke u bërë endemik, vaksinat që janë gjerësisht të disponueshme dhe terapitë që po përmirësohen me shpejtësi, ne po i afrohemi shpejt asaj pike në kohë. Njerëzit na thonë gjithashtu se janë të sigurt për të udhëtuar. Por ajo që na thonë ata që kanë udhëtuar është se rregullat janë shumë komplekse dhe dokumentet shumë të vështira. Për të siguruar rimëkëmbjen, qeveritë duhet të thjeshtojnë proceset, të rivendosin lirinë për të udhëtuar dhe të miratojnë zgjidhje dixhitale për të lëshuar dhe menaxhuar kredencialet shëndetësore të udhëtimit, “tha Walsh.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles