Machu Picchu emërton mrekullinë e parë të botës neutrale me karbon

E shpallur trashëgimi e njerëzimit nga UNESCO në 1983 dhe një nga shtatë mrekullitë e reja të botës moderne në 2007, Sanctuary Historik i Machu Picchu kthehet në mrekullinë e parë neutrale të karbonit të botës dhe destinacioni i parë ndërkombëtar i udhëtimit për të arritur një neutralitet karboni certifikimit.

Machu Picchu nuk është vetëm një mrekulli arkeologjike, por edhe një habitat natyror për specie të tilla si speciet e vetme të ariut vendas në Amerikën e Jugut, ariu me syze (Tremarctos ornatus)si dhe zogjtë dhe orkide endemike.

Megjithatë, është një nga ekosistemet më të brishta dhe më të kërcënuara. Humbja e pyjeve me re është një kërcënim serioz për shkak të faktorëve të ndryshëm, duke përfshirë rritjen e popullsisë dhe përdorimin e parregulluar të tokës për blegtorinë, prerjen e drurëve dhe bujqësinë migratore, e cila rrjedh në ndryshimin e habitatit dhe efekte të tjera negative.

Kombet e Bashkuara paralajmëruan në shtator 2019 se bota po kalon një periudhë emergjence klimatike, nga e cila Machu Picchu nuk bën përjashtim. Kjo situatë, më e dukshme se kurrë, nuk është një fenomen natyror, por rezultat i relativisht pak dekadave të emetimeve të tepërta të karbonit (Co2) dhe gazeve të tjera serrë, të cilat në ditët e sotme grumbullohen në atmosferë dhe ndryshojnë rregullimin e klimës në planetin tonë.

Sipas Organizatës Botërore të Turizmit, 8% e emetimeve totale të CO2 në mbarë botën i përkasin aktivitetit turistik. Në Peru, afërsisht 5% e emetimeve janë të lidhura me turizmin. Ne kemi nevojë për angazhimin e industrisë së turizmit ndaj Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm të Kombeve të Bashkuara – për më tepër, Objektivi 13 (Veprimi për Klimën), i cili promovon zbutjen e CO2 përmes reduktimit dhe kompensimit.

14 tetorin e kaluarthaleanca strategjike e integruar nga InkaterraBashkia e Machu Picchu, AJE Group dhe Shërbimi i Zonës Natyrore dhe Parkut Kombëtar (SERNANP), shprehën angazhimin e tyre për ta kthyer Machu Picchu në të parën Mrekullia neutrale e karbonit e botës dhe destinacioni i parë ndërkombëtar i udhëtimit për të arritur a certifikimi i neutralitetit të karbonit.

Gjatë katër muajve në vijim, ndërmarrja e Iniciativës së Gjelbër do të monitorojë të gjitha kërkesat e nevojshme për të certifikuar Machu Picchu si neutral ndaj karbonit. Sipas Marrëveshja e Parisit.

Kjo aleancë u shfaq për shkak të një krize të menaxhimit të mbetjeve në Machu Picchu, për të cilën në vitin 2016 UNESCO paralajmëroi përfshirjen e kështjellës Inca në listën e saj Trashëgimi në rrezik.

Projektet e Inkaterra Asociación

Së pari, një makinë ngjeshëse plastike u dhurua për të përpunuar shtatë tonë mbetje plastike në baza ditore. Partneriteti e pasoi këtë masë të suksesshme me donacionin e një fabrikë për prodhimin e glicerinës bio-dizel dhe eko-miqësorethemeluar në Hotel Inkaterra Machu Picchu Pueblo për të shmangur derdhjet e naftës në lumin Vilcanota.

Projekti më i fundit është një teknologji inovative për të përpunuar tetë tonë mbetje organike përmes pirolizës (zbërthimi kimik në temperatura të larta në mungesë të oksigjenit, pa emetim karboni). Ky proces gjeneron bio-char, një pleh natyral që do të kontribuojë në restaurimin e pyjeve të reve përmes një milion pemëve kinine, specie ikonike në Peru me veti medicinale. Pemët e kininës me vetitë e tyre medicinale konsiderohen si një specie ikonike në Peru.

Është një privilegj për peruanët të kenë këtë trashëgimi kulturore dhe natyrore dhe është një përgjegjësi e madhe ta ruajmë atë për brezat e ardhshëm. Kjo aleancë e përkushtuar ndaj neutralitetit të karbonit të Machu Picchu është një shembull i risive për shumë arsye. Për Perunë, është një rast studimi i suksesshëm se si mund të arrihen qëllimet kur sektori publik dhe privat punojnë së bashku. Me mbështetjen e komunitetit lokal, Machu Picchu po bëhet destinacioni i parë i Amerikës Latine që realizon një ekonomi rrethore përmes politikave për menaxhimin e qëndrueshëm të mbetjeve.

Të kesh Machu Picchu-n si mrekullinë e parë neutrale të karbonit të botës është një ikonë e fuqishme kundër ngrohjes globale dhe një model për të mbrojtur qëndrueshmërinë.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,585FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles