Zbulimi i IBS duke dëgjuar zorrën tuaj

“E mora idenë nga një kolegu im, i cili po luante me mikrofonat që fillimisht ishin krijuar për të gjetur termitet pas mureve në shtëpinë tuaj,” thotë Dr. Marshall. “Në thelb ne po i lidhim këta mikrofona në barkun e njerëzve dhe po përdorim zhurmën për të parë nëse mund të dallojmë se kush ka sindromën e zorrës së irrituar dhe kush jo.”

Nëse metoda e tij diagnostikuese funksionon, do të ishte një lajm i mirëpritur për miliona pacientë me IBS në mbarë botën, të cilët zakonisht duhet të durojnë muaj apo vite të tëra testesh dhe pyetësorë përpara se një mjek të mund të bëjë një diagnozë të duhur.

IBS është e zakonshme gastrointestinale çrregullim, që prek deri në 15 për qind të popullsisë, sipas Kolegjit Amerikan të Gastroenterologjisë. Mund të shkaktojë diarre, kapsllëk dhe zorrë mosmbajtjeje.

Sëmundja prek në mënyrë disproporcionale gratë, dhe shpesh godet fëmijët e vegjël. Marshall beson se kjo i shtyn shumë mjekë të bëjnë supozime jobujare për pacientët me IBS.

“Tetëdhjetë përqind e pacientëve me IBS janë gra, kështu që mjekët e shohin atë dhe ata mendojnë ‘Oh, është stres.’ E njëjta gjë me fëmijët e vegjël. Ata thonë: ‘Është një sëmundje shkollore’. Shpresa ime për këtë projekt është që ai të fillojë t’u tregojë këtyre mjekëve se nuk është vetëm stres apo ankth, ne kemi të bëjmë me një sëmundje legjitime këtu”, thotë Marshall.

Por Projekti Noisy Guts ka nevojë për më shumë të dhëna përpara se të ofrojë një mënyrë më të mirë.

“Ne jemi në fazën e provës së konceptit,” thotë Marshall.

Për momentin, rezultatet duken premtuese. Komponenti i AI i projektit mund të zbulojë IBS me ndjeshmëri 87 për qind – që do të thotë se mund të identifikojë saktë pacientët me IBS rreth 9 herë nga 10. Por kjo nuk është mjaft e mjaftueshme për të kënaqur gastroenterologët; ata duan të shohin më shumë pacientë të testuar me pajisjen përpara se t’i besojnë në praktikën e tyre klinike.

Por çdo rast e bën AI më të zgjuar. Me kalimin e kohës dhe AI ​​përpunon më shumë të dhëna për pacientët, do të trajnohet më mirë për të dalluar zhurmat karakteristike të IBS.

“Gjithçka që mbetet është të mblidhen të dhëna të mjaftueshme së bashku për t’i emocionuar rregullatorët. Nuk duhet të duhen më shumë se disa vite,” thotë Marshall.

Për momentin, Marshall dhe ekipi i tij po zhvillojnë një produkt më të sofistikuar që do të filtrojë zhurmën e pakuptimtë nga regjistrimet. Nga atje ata shpresojnë të fokusojnë kërkimin e tyre në bakteret e zorrëve për të kuptuar më mirë marrëdhënien e tyre me IBS.

“Mikrobioma është një arenë shumë konfuze për kërkimin e IBS,” thotë ai. “Projekti Noisy Guts mund të ndihmojë në drejtimin e tij duke identifikuar pacientët shpejt, ose duke segmentuar pacientët me IBS sipas simptomave të tyre. Atëherë ne mund t’i hedhim një vështrim më të afërt baktereve në sistemet e tyre.”

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,592FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles