Jackson, Miss., është në pikën zero në luftën kundër HIV.

Në jug të Amerikës, një kombinim faktorësh ka krijuar mjedisin perfekt për të lulëzuar HIV-in.

Jugu ka qenë dhe vazhdon të jetë një nga bastionet e HIV-it. Qytetet jugore në veçanti janë prekur në mënyrë disproporcionale nga sëmundja dhe aksesi i dobët në kujdesin shëndetësor gjithëpërfshirës në shumë shtete jugore është një pengesë e shtuar për ata që përpiqen të marrin ndihmë.

Stigma e lidhur me sëmundjen në disa komunitete të varfra dhe me ngjyrë mund të nxisë mohimin. Shumë nuk besojnë se janë në rrezik për t’u prekur nga një virus që mund të prekë homoseksualët, edhe nëse ata janë burra që flenë me burra vetë.

Për shkak se ata nuk testohen apo trajtohen, një virus që mjekësia moderne mund ta zbusë në mënyrë efektive vazhdon të përhapet i pakontrolluar në disa komunitete.

Jackson, Miss kryeson kombin në diagnostikimin e HIV-it tek meshkujt e moshës 13 deri në 24 vjeç, në një raport të përditësuar muajin e kaluar nga Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC). Vetëm këtë javë, një pastor me ngjyrë që humbi motrën e tij nga SIDA u bë kryebashkiaku i katërt i Jackson në një vit.

Nga 50,000 infeksione të reja me HIV në SHBA çdo vit, meshkujt e bardhë që bëjnë seks me meshkuj përbëjnë numrin më të madh të rasteve, rreth 11200. Meshkujt e zinj që bëjnë seks me burra janë menjëherë pas, në 10,600.

Zezakët përfaqësojnë 44 për qind të të gjitha infeksioneve të reja me HIV. Në vitin 2009, ata përfaqësonin gjithashtu 44 përqind të të gjithë njerëzve që jetonin me HIV në SHBA, edhe pse afrikano-amerikanët përbëjnë vetëm 12 përqind të popullsisë së SHBA.

Dr. Leandro Mena shërben si drejtor mjekësor i Crossroads Clinic në Jackson, e vetmja klinikë HIV e financuar nga publiku në të gjithë Misisipin. Ai shërben gjithashtu si drejtor mjekësor i një klinike të sapohapur për meshkujt dhe lezbiket homoseksuale, gjithashtu në Jackson.

Ai tha për Healthline se nëntë nga 10 qytetet në SHBA me numrin më të madh të infeksioneve të reja HIV çdo vit janë në jug. Klinikat e tij në Jackson shohin 150 infeksione të reja çdo vit, tha ai.

HIV/AIDS: 45 fjalë që duhet të dini »

Por Misisipi është gjithashtu ndër shtetet më të dobëta të financuara në vend për sa i përket aftësisë së tij për të ofruar shërbime të kujdesit shëndetësor për ata që nuk mund t’i përballojnë ato. Shteti vendosi të mos marrë pjesë në zgjerimin e Medicaid të ofruar sipas Aktit të Kujdesit të Përballueshëm.

Në një raport të lëshuar nga Duke Qendra për Politikat Shëndetësore dhe Kërkimin e Pabarazisë, disa studiues argumentojnë se HIV ka arritur “përmasat e krizës” në jug. Raporti, i përditësuar në fund të vitit 2012, përmend nëntë shtete në të cilat varfëria, shëndeti i dobët i përgjithshëm dhe stigma sociale e mbajnë HIV-in gjallë. Ato janë Alabama, Florida, Georgia, Luiziana, Misisipi, Karolina e Veriut, Karolina e Jugut, Tenesi dhe Teksasi lindor.

“Misisipi ka numrin më të madh joproporcional të të pasiguruarve,” shpjegoi Mena, duke shtuar se shumë nuk mund të përballojnë të blejnë sigurime shëndetësore përmes shkëmbimit online të qeverisë. “Pastaj është stigma e të pasurit HIV dhe ata nuk duan të shihen pranë një klinike.”

Ata që kërkojnë trajtim shpesh e bëjnë këtë pas një vonese të madhe. Ndërkohë, terapia moderne antiretrovirale, për ata që e marrin me besnikëri, mund të reduktojë ngarkesën virale të pacientit në nivele të pazbulueshme. Kjo e bën shumë më pak të ngjarë transmetimin e virusit, edhe gjatë seksit të pambrojtur.

Amy Nunn është një profesore asistente në shkollën e shëndetit publik të Universitetit Brown në Providence, RI. Ajo ka bërë kërkime të gjera mbi forcat sociale që nxisin infeksionet me HIV.

Një besimtare e fortë në synimin e përpjekjeve për parandalimin e HIV-it aty ku ato janë më të nevojshme, ajo beson në angazhimin me njerëz që janë shtyllat e komuniteteve të prekura. Në zonat urbane me popullsi të dendur, ajo ka marrë pjesë në përpjekjet e testimit të HIV-it derë më derë.

Një vendase nga Little Rock, Ark., përvojat e saj e kanë forcuar angazhimin e saj ndaj kauzës. Ajo shërben si drejtoreshë ekzekutive e Mississippi Faith in Action, një koalicion kishash të angazhuar për të folur për HIV-in me kongregacionet e tyre.

Ajo tregon studimet që tregojnë se kishat priren të jenë shtylla kurrizore e shumë komuniteteve me ngjyrë. “Nëse duam ta bëjmë këtë në një mënyrë të përputhshme kulturore, duhet të përfshijmë liderët e komunitetit dhe ta bëjmë këtë në një mënyrë që ka kuptim për komunitetin e zi,” tha ajo për Healthline.

Pastori James Henley i Kisha e Krishterë me Fillim të Ri në Jackson i tha Healthline se duhet të ketë diskutime rreth HIV-it. Periudha. “A kemi vërtet një zgjedhje nëse duam të shpëtojmë brezin tonë të ardhshëm? Një pjesë e madhe e problemit, dhe askush nuk do ta pranojë këtë, është se në shtëpinë afrikano-amerikane kjo temë nuk diskutohet aq sa do të duhej, nëse fare, “tha ai.

Ai vuri në dukje se njohuritë bazë rreth shkencës së HIV-it, përfshirë mënyrën se si transmetohet, mungojnë shumë. Kisha e tij ka demonstruar me shirit paketimi se si mikrobet mund të përhapen nga krahu i një personi në tjetrin, për shembull. Analogjia është e njëjtë për seksin me shumë partnerë. “Duhet të gjesh mënyra për të folur me ta në gjuhën e tyre,” tha ai. “Ju mund të punoni vetëm me një fëmijë në të njëjtën kohë.”

Jackson u zgjodh Tony Yarber kryebashkiaku këtë javë, Clarion-Ledger raportuar. Yarber, një pastor, ka bashkëpunuar me grupin e Nunn dhe ka punuar shumë për të përhapur fjalën rreth testimit të HIV. Ai humbi motrën dhe nipin e tij për shkak të SIDA-s dhe e di nga dora e parë për stigmën në Jackson. Ai ka foli për të publikisht.

Henley është me shpresë. “Ne morëm një votim në kishë dhe më shumë djem 18 deri në 25 vjeç u shfaqën dhe dolën për të votuar sesa kam parë në shumë vite, që nga zgjedhja e parë e Obamës,” tha ai. “Ky grup i ri, po përfshihet në politikë dhe po dëgjon. Kjo do të thotë se shumë mendje po hapen për të dëgjuar gjëra të tjera, si modifikimi i sjelljes.”

Phill Wilson, presidenti dhe shefi ekzekutiv i Institutit Black AIDS, tha se do të duhet më shumë se kishat që të kthejnë valën. Do të duhet angazhimi i mediave të zeza, organizatave të të drejtave civile dhe vëllazërive dhe shoqërive.

Mbi të gjitha do të duhet arsimim, tha ai për Healthline.

“Jemi të shokuar që njerëzit nuk dinë atë që ne nuk u kemi mësuar dhe kjo na lejon t’i fajësojmë ata,” tha Wilson. “Ne duhet të trajtojmë në mënyrë agresive shkrim-leximin shkencor për HIV.”

Ajo gjithashtu kërkon qasje në kujdesin shëndetësor, tha ai. “Për fat të keq, kemi një stuhi të përsosur, në atë rajon të vendit ku HIV është më i përhapur dhe njerëzit kanë më shumë nevojë për akses në kujdesin shëndetësor. Ndodh gjithashtu të jetë në zonën e vendit me rezistencën më të madhe politike për t’i siguruar njerëzit akses në kujdesin shëndetësor, “tha Wilson.

Nunn shkroi një punim të botuar në Kujdesi për pacientët me AIDS dhe SST që tregoi se mjekët e kujdesit parësor në rajonin e Deltës së Mississippi priren të mos ofrojnë teste për HIV. Ata raportuan se nuk mund të faturonin sigurimin për testet dhe se kishte një stigmë rreth testeve për pacientët e tyre. Ata mendonin se testimi për HIV ishte detyrë e departamenteve të shëndetit publik.