Jeni të lodhur, të etur, të uritur dhe thjesht të mërzitur? Ju mund të keni diabet dhe as që e dini.

Hulumtimi i publikuar këtë muaj në Analet e mjekësisë së brendshmetregon një rritje të konsiderueshme të shkallës së diabetit në SHBA gjatë dy dekadave të fundit. Në veçanti, prevalenca e prediabetit është rritur nga 5.8 përqind midis 1988 dhe 1994 në 12.4 përqind midis 2005 dhe 2010.

Dr. Kathleen Figaro, një endokrinologe me Genesis Health System në Bettendorf, Iowa, tha për Healthline se një rënie e raportit “kosto për kalori” në ushqimin tonë është pjesërisht fajtore për rritjen. “Ka një sasi të tepërt të misrit që prodhohet dhe duhet të shkojë diku. Ai përdoret për të bërë shurup misri me fruktozë të lartë që i shtohet ushqimeve dhe ul çmimin për kalori,” tha ajo.

Si rezultat, ne marrim ushqime të dendura, shumë të përpunuara që janë lehtësisht të disponueshme, tha Figaro. Ato mund të blihen me çmim të ulët në qytetet e brendshme ose të ashtuquajturat “shkretëtira ushqimore”, ku aksesi në ushqime cilësore dhe të freskëta është i kufizuar.

Mësoni rreth dietës së diabetit të tipit 2 »

Tami Ross, a instruktor i certifikuar i diabetit në Lexington, Ky., i cili shërbeu si president i Shoqatës Amerikane të Edukatorëve të Diabetit, i tha Healthline se mosha 40 është “numri magjik”, kur diabeti fillon t’u shfaqet fshehurazi njerëzve. Ajo tha se të gjithë 40 vjeç e lart duhet ta marrin test interaktiv i depistimit të diabetit të tipit 2 siguruar nga Shoqata Amerikane e Diabetit (ADA).

Vizitoni Qendrën e Mësimit të Diabetit të Healthline për të mësuar më shumë »

Diabeti shfaqet kur trupi nuk e përpunon siç duhet sheqerin. Jo të bardhët, njerëzit që janë mbipeshë dhe ata me një histori familjare të diabetit janë në një rrezik më të lartë. Pothuajse 26 milionë njerëz në SHBA, ose 8.3 për qind e popullsisë, kanë diabet, sipas ADA. Diabeti i tipit 2 ka tendencë të prekë njerëzit ndërsa plaken. Rreth shtatë milionë njerëz në SHBA kanë diabet të tipit 2 dhe nuk e dinë atë.

Simptomat që shumë njerëz supozojnë se janë vetëm një pjesë e natyrshme e plakjes mund të tregojnë në fakt diabetin. Të gjithë duhet të kontrollohen për diabetin deri në moshën 45 vjeç, sipas ADA. Një test i thjeshtë gjaku është zakonisht gjithçka që nevojitet.

Figaro dhe Ross ndihmuan Healthline të përpilonte këtë listë simptomash që mund të jenë shenja të diabetit, jo vetëm plakjes normale.

1. Ndryshimet e vizionit

Shikimi juaj duket se është në rënie. Kur kaloni nga shikimi i diçkaje afër në diçka të largët dhe humbni fokusin, mund të jetë një shenjë e sheqerit të pakontrolluar në gjak. Nëse keni marrë syze vetëm një vit më parë, por shikimi tashmë është bërë përsëri i vështirë, kini parasysh. “Ndonjëherë pacientët e mi thonë se papritmas e gjetën veten duke pasur nevojë për klasa më të forta leximi,” tha Ross.

2. Lodhja

Jeni shumë të lodhur për të bërë asgjë. “Pacientët e mi shpesh thonë se po kalojnë nëpër melasa,” tha Ross. Mungesa e energjisë është një simptomë e zakonshme e diabetit. Energjia zbehet sepse trupi nuk po e kthen sheqerin në energji në mënyrën e duhur.

3. Njolla të pazakonta të lëkurës

Ka njolla “të pista” në qafë ose keni rrathë të errët poshtë syve (“sy rakun”). Glukoza e tepërt në qarkullimin e gjakut dëmton enët e gjakut dhe mund të krijojë këto kushte të lëkurës, si dhe ndjesi shpimi gjilpërash dhe mpirje në duar dhe këmbë. Lëkura e thatë dhe e kruar mund të zhvillohet gjithashtu. Madje ka një lëvizje midis berberëve për të mësuar të dallojnë shenjat e diabetit në lëkurë dhe në lëkurën e kokës së klientëve të tyre, tha Ross.

4. Etja dhe urinimi i shpeshtë

Jeni zgjuar gjithë natën duke përdorur banjën dhe nuk duket se nuk mund të merrni kurrë ujë të mjaftueshëm. “Ajo etje e pashuar është një simptomë klasike [of diabetes]”, tha Ross. “Trupi juaj po përpiqet të nxjerrë jashtë sheqerin dhe nuk bën një punë të mirë. Më shumë etje, më shumë lëngje, më shumë shkuarje në banjë.”

5. Të jesh ‘i uritur’

Ju jeni gjithmonë të uritur, përveçse jeni të lodhur dhe të zemëruar. “Unë kam nevojë për karburant, kështu që ju mendoni ‘ha, ha, ha’,” shpjegoi Ross. “Por ajo thjesht po qarkullon rreth qarkullimit të gjakut. Në fund nuk po përdoret mirë.”

Shumë simptoma të diabetit në fund të fundit mund ta bëjnë një person nervoz, shtoi Ross.