Me veprim të kufizuar federal për të mbretëruar në përdorimin rutinë të antibiotikëve në bagëti, një ligjvënës i Kalifornisë prezanton një projekt-ligj me shpresën për të mbajtur nën kontroll “superbakteret” rezistente ndaj ilaçeve.

Një ligjvënës nga Kalifornia dëshiron të bëjë atë që rregullatorët federalë nuk kanë qenë në gjendje të bëjnë: t’i japë fund përdorimit rutinë të antibiotikëve në ushqimin e kafshëve në mënyrë që të ngadalësojë përhapjen e baktereve rezistente ndaj ilaçeve.

Duke folur në kapitolin e shtetit në Sacramento të martën në mëngjes, Anëtari i Asamblesë Kevin Mullin (D-22) iu bashkua ekspertë dhe avokatë të sëmundjeve infektive në mbështetje të projektligjit të tij të ri.

“Rezistenca ndaj antibiotikëve është një problem gjithnjë e më serioz,” tha Mullin. “Rregulloret e fundit vullnetare të Administratës së Ushqimit dhe Barnave (FDA) nuk janë të mjaftueshme për të ndaluar përdorimin e papërshtatshëm të antibiotikëve në bagëti dhe për të lënë në rrezik shëndetin e publikut.”

Antibiotikët përdoren në mënyrë rutinore në ushqimin e kafshëve për të nxitur rritjen dhe për të shmangur sëmundjet, por avokatët thonë se praktika duhet të ndryshojë që antibiotikët aktualë të mbeten efektivë për njerëzit.

“Nëse do të përdornim të njëjtën logjikë të deformuar për frekuentuesit tanë në çerdhe dhe çerdhe si ata që shtojnë antibiotikë në ushqimin e kafshëve, do të spërkatnim antibiotikë në sanduiçet dhe qumështin PB&J të fëmijëve për të parandaluar infeksionet dhe për të siguruar shtim më të mirë në peshë,” tha Dr. John Bolton. , një profesor klinik i pediatrisë në Universitetin e Kalifornisë, San Francisko dhe ish-president i Kapitullit të Kalifornisë Veriore të Akademisë Amerikane të Pediatrisë. “Kjo, sigurisht, do të ishte mjaft e çmendur.”

Kalifornia është shteti i katërt më i madh në vend për prodhimin e viçit, sipas Shoqata Kombëtare e Gjedhësve të Viçit. Ajo u rendit gjithashtu në vendin e 12-të në prodhimin e pulave në kazan dhe në vendin e gjashtë në prodhimin e gjelit të detit në vitin 2006, sipas shifrave të fundit nga Federata e Shpendëve të Kalifornisë.

Mësoni se si CDC thotë se po blejmë kohë me antibiotikë »

Sa më shpesh që bakteret të ekspozohen ndaj antibiotikëve, aq më shumë mundësi kanë ato për t’u bërë rezistente ndaj tyre. Bakteret mund t’i mësojnë këto mbrojtje nga të tjerët thjesht duke ndarë të njëjtën hapësirë, duke përfshirë stomakun e lopëve, pulave, derrave dhe njerëzve.

Sipas Qendrës Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, çdo vit rreth dy milionë amerikanë infektohen me baktere rezistente ndaj ilaçeve të njohura si “super mikrobe”. Rreth 23,000 prej tyre vdesin çdo vit. Insektet më të këqija, të quajtura “bakteret e makthit”, janë rezistente ndaj karbapenemit. enterobacteriaceae, e cila është fatale në gjysmën e të gjitha rasteve.

Ekspozimi ndaj antibiotikëve në bagëti është lidhur gjithashtu me një rritje të baktereve të dëmshme në ujërat e zeza dhe bakteret rezistente mund të futen në mjediset e kujdesit shëndetësor nga punonjësit e fermave që kërkojnë kujdes mjekësor.

Një studim i publikuar të martën në revistën American Society for Microbiology mBio zbuloi se shtame krejtësisht të reja të baktereve rezistente ndaj ilaçeve po zbulohen në plehun organik të lopëve të cilave u jepen në mënyrë rutinore antibiotikë. Çështja, thanë studiuesit, është fakti që plehu përdoret për të fekonduar kulturat, duke përfshirë frutat dhe perimet e papërpunuara, duke i futur potencialisht këto superbaktere më tej në zinxhirin ushqimor amerikan.

Lexo më shumë: A do të ngadalësonte rezistencën frenimi i përdorimit të antibiotikëve në bagëti? »

Cami Gordon, bashkëkryetar i Këshillit të Lidershipit të Los Anxhelosit për Këshillin e Mbrojtjes së Burimeve Natyrore (NRDC), i cili ka ngritur padi kundër FDA për t’i nxitur ato në veprim, tha të martën se ligji i ri i Kalifornisë do të mandatonte që udhëheqësit të veprojnë për të mbajtur antibiotikët. efektive.

“Ne nuk duhet të shohim ditën kur një nënë nuk mund të përdorë antibiotikë për të trajtuar fytin e streptokut të fëmijës së saj për shkak të interesave të industrisë blegtorale. FDA e ka pranuar këtë kërcënim shëndetësor për gati katër dekada, por ka refuzuar të ndërmarrë veprime rregullatore kuptimplote, “tha ajo.

Fatura AB-1437 synon të mbretërojë në përdorimin e antibiotikëve në bujqësi, veçanërisht në lopët e viçit dhe pulat e destinuara për konsum njerëzor. Projektligji propozon:

  • duke kërkuar që antibiotikët me rëndësi mjekësore të përdoren në ferma vetëm për të trajtuar kafshë të sëmura ose për një shpërthim sëmundjeje
  • ndalimi i përdorimit rutinë të antibiotikëve për rritjen e kafshëve ose “parandalimin e sëmundjeve”
  • duke siguruar që përdorimi i antibiotikëve në ferma të mbikëqyret nga një veteriner
  • duke kërkuar raportimin e përdorimit të antibiotikëve blegtoral tek shteti, gjë që do të lejojë rregullatorët dhe shkencëtarët të gjurmojnë përparimin në përmbushjen e qëllimeve të administrimit të antibiotikëve

Projektligji mbështetet nga Shoqata e Sëmundjeve Infektive të Kalifornisë, Shoqata Amerikane e Pediatrisë, Kaliforni, Mjekët për Përgjegjësinë Sociale, më shumë se 25 profesorë të shkollave mjekësore në të gjithë Kaliforninë dhe më shumë se 35 grupe të interesit publik.

Lexo më shumë: Ekspertët thonë se udhëzimet e reja të FDA janë ‘të papërshtatshme’ për të frenuar rezistencën ndaj antibiotikëve »

Pas një sërë urdhrash të gjykatës federale të nxitura nga paditë e ngritura nga NRDC, në vend që të ndiqte ligjin, FDA apeloi dhe nxori udhëzime të reja vullnetare për përdorimin e antibiotikëve në ferma në fund të vitit të kaluar.

Paditë erdhën nga një përfundim i FDA i vitit 1977 se antibiotikët e dhënë në doza të ulëta për bagëtinë do të nxisin rezistencën ndaj antibiotikëve. Pavarësisht nga ligjet që u kërkojnë atyre të veprojnë, FDA nuk e bëri.

Pas dy vendimeve të gjyqtarëve në mars dhe qershor, FDA lëshoi ​​udhëzime të reja vullnetare duke u kërkuar prodhuesve të antibiotikëve që të heqin produktet e tyre nga statusi pa recetë dhe t’i vendosin nën mbikëqyrjen e veterinerëve.

Mbrojtësit e kujdestarisë së antibiotikëve, megjithatë, thonë se masa vullnetare do të bëjë pak për të zgjidhur problemin, sepse shtimi rutinë i antibiotikëve në ushqimin e kafshëve mund të klasifikohet si “parandalimi i sëmundjeve”.

Projektligji i Kalifornisë, ashtu si faturat federale të ngjashme, të pasuksesshme, synon të krijojë rregullore më të rrepta, si dhe transparencë më të madhe në lidhje me llojin dhe sasinë e barnave të përdorura në kafshë të destinuara për konsum njerëzor.

Projektligje janë paraqitur në Senatin dhe Dhomën e Përfaqësuesve të SHBA për të adresuar çështje të ngjashme, por asnjë nuk është miratuar në ligj. Megjithatë, pak kanë dalë ndonjëherë nga komitetet e tyre përkatëse mbështetje nga qindra të grupeve mjekësore, duke përfshirë Organizatën Botërore të Shëndetësisë, Shoqatën Mjekësore Amerikane dhe Shoqatën e Sëmundjeve Infektive të Amerikës.