Studiuesit kanë gjetur një shënues gjenetik të lidhur me çrregullimin obsesiv-kompulsiv (OCD). Zbulimi mund të ndihmojë në rritjen e të kuptuarit të këtij çrregullimi mendor dhe të ndihmojë në zhvillimin e trajtimeve të reja.

Është vlerësuar se OCD prek 1 deri në 2 për qind të popullsisë së SHBA. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), OCD është një nga kushtet më të paaftë për shëndetin mendor në mbarë botën. Tani, një grup prej studiuesit ka identifikuar një shënues gjenetik që mund të lidhet me zhvillimin e OCD.

OCD është një nga çrregullimet mendore më pak të kuptuara për sa i përket shkaqeve dhe mekanizmave. Trajtimi për këtë çrregullim përfshin ilaqet kundër depresionit, të njohur si SSRI, dhe terapi të sjelljes. Megjithatë, këto trajtime janë efektive vetëm për disa njerëz.

Sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit Mendor (NIMH), OCD karakterizohet nga mendime ndërhyrëse që prodhojnë ankth (obsesione), sjellje të përsëritura të përfshira në reduktimin e ankthit (kompulsione) ose një kombinim i të dyjave. OCD mund të ketë një ndikim të jashtëzakonshëm negativ në funksionimin e përditshëm.

Mësoni rreth OCD »

Studimi, i kryer nga studiues në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Johns Hopkins, shfaqet në revistën Psikiatria molekulare.

Studiuesit kryen një studim të asociacionit në të gjithë gjenomin, i cili përfshinte skanimin e gjenomit të më shumë se 1,400 njerëzve me OCD dhe më shumë se 1,000 të afërmve të ngushtë të njerëzve me OCD. Një lidhje e rëndësishme u identifikua në pacientët me OCD pranë një gjeni të quajtur protein tyrosine phosphokinase (PTPRD).

Lajme të ngjashme: A kemi të gjithë pak OCD? »

Autori kryesor i studimit, Gerald Nestadt, MD, MPH, një profesor i psikiatrisë dhe shkencave të sjelljes në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Johns Hopkins dhe drejtor i Programit të Çrregullimit Obsesiv-Compulsive Johns Hopkins, tha për Healthline, “Studimet gjenetike të OCD po japin fryte. . Ata po i arrijnë studimet e kushteve të tjera.”

“Nëse ky zbulim konfirmohet, mund të jetë i dobishëm”, tha Nestadt në një deklaratë për shtyp. “Në fund të fundit, ne mund të jemi në gjendje të identifikojmë barna të reja që mund të ndihmojnë njerëzit me këtë çrregullim shpesh paaftësues, një për të cilin medikamentet aktuale funksionojnë vetëm 60 deri në 70 për qind të rasteve.”

Sipas Nestadt, gjeni tashmë është treguar te kafshët se ka mundësi të jetë i përfshirë në të mësuarit dhe kujtesën, tipare të ndikuara nga OCD te njerëzit.

Lexo më shumë: Ruajtja e shëndetit mendor të fëmijëve »

Duke theksuar se disa raste të çrregullimit të hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes (ADHD) janë shoqëruar me këtë gjen, Nestadt tha se OCD dhe ADHD kanë disa simptoma të përbashkëta. Gjeni gjithashtu funksionon me një familje tjetër gjenesh, SLITRK, e cila gjithashtu është shoqëruar me OCD te kafshët, shpjegoi ai.

Duke vënë në dukje se hulumtimi i OCD ka mbetur prapa çrregullimeve të tjera psikiatrike për sa i përket gjenetikës, Nestadt tha se studiuesit shpresojnë se gjetja e tyre do t’i ndihmojë ata të kuptojnë më shumë OCD dhe të ndihmojnë në zbulimin e mënyrave të reja për ta trajtuar atë.

Nestadt i tha Healthline, “Hapi ynë i ardhshëm është të kombinojmë (kërkimin tonë) me studime të tjera dhe të marrim mostra më të mëdha. Ne planifikojmë të përdorim teknika të tjera si sekuenca e gjenomit.”

Kur u pyet se kur zhvillimi i një ilaçi të ri për trajtimin e OCD mund të bëhet realitet, Nestadt tha se është e vështirë të parashikohet. “Mund të duhen ende vite. Shpresojmë që në të ardhmen të shkojmë në trajtime racionale”, tha ai.