Të pavetëdijshëm për pasojat, studentët shpesh përdorin stimulues për të rritur performancën e tyre akademike.

Drogat stimuluese, ose “drogat inteligjente”, mund të ofrojnë një nxitje mendore afatshkurtër për studentët e kolegjit që kërkojnë të arrijnë finalet e tyre, por keqpërdorimi i këtyre barnave mund të shkaktojë dëm afatgjatë në tru, sipas një studimi të ri të botuar në revistë. Kufijtë në Neuroshkencën e Sistemeve.

Marrja e paligjshme e barnave stimuluese me recetë, si Ritalin, është bërë më e popullarizuar në mesin e studentëve të kolegjit dhe të shkollave të mesme të cilët po përpiqen të përmbushin kërkesat strikte akademike, të vazhdojnë në një treg pune gjithnjë e më konkurrues dhe të përballen me presionin për t’u bërë të suksesshëm, studiuesit. tha. Sipas njoftimit për shtyp të studimit, “më shumë se një milion studentë amerikanë keqpërdorin barnat me recetë ose marrin stimulues të paligjshëm për të rritur hapësirën e vëmendjes, kujtesën dhe aftësinë për të qëndruar zgjuar”.

Efektet anësore të qëndrueshme të marrjes së këtyre barnave përfshijnë dëmtimet në kujtesën e punës, aftësinë për të kryer shumë detyra dhe fleksibilitetin e vëmendjes – “aftësi që bëhen shumë të rëndësishme në fuqinë punëtore dhe menaxhimin e kërkesave të shumta dhe stresorëve të jetës moderne të të rriturve”, tha autorja e studimit Kimberly Urban, Ph. .D., në një intervistë për Healthline.

“Këto medikamente janë zhvilluar për të trajtuar sëmundje specifike dhe janë të përshtatshme për atë qëllim të synuar,” tha Urban. “Megjithatë, për shkak se ato janë zhvilluar për të trajtuar sëmundjet, ato mund të kenë efekte shumë të ndryshme në tru të shëndetshëm.”

“Një përplasje afatshkurtër në aftësitë e studimit, ose pak më shumë energji, ose një notë pak më e mirë në një klasë nuk ia vlen të rrezikoni dëmtimin e përhershëm të trurit,” shtoi Urban.

Në këtë studim, studiuesit u fokusuan në tre lloje të barnave stimuluese: metilfenidat (Ritalin dhe Concerta), modafinil (Provigil) dhe ampakine.

“Ritalin është veçanërisht interesant sepse është një nga medikamentet më të zakonshme të përshkruara për fëmijët,” tha Urban. “Nuk ka pasur asnjë përpjekje për të ekzaminuar se si ky ilaç mund të ndikojë në një tru normal të ri, edhe pse shpesh abuzohet dhe përshkruhet me lehtësi dhe frekuencë në rritje. Kështu që ne vendosëm të shqyrtojmë në baza qelizore efektet e mundshme në trurin normal, të adoleshentëve.”

Zbuloni: A mundet Ritalin t’i mbajë shoferët e kamionëve të sigurt në rrugë? »

Metilfenidati, i përdorur për trajtimin e çrregullimit të hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes (ADHD), është një nga barnat më të zakonshme të keqpërdorur nga të rinjtë dhe që shitet në tregun e zi, thanë studiuesit. Sipas rezultatet e anketës të publikuar nga Drugfree.org dhe Fondacioni MetLife, rreth 1.9 milionë adoleshentë raportojnë se kanë keqpërdorur stimulues, përfshirë Ritalin, vitin e kaluar dhe 1.3 milionë raportojnë se kanë keqpërdorur Ritalin ose stimulues të tjerë në muajin e kaluar. Provat mbi minjtë kanë treguar se metilfenidati është veçanërisht i dëmshëm kur truri është ende në zhvillim.

Modafinil, një trajtim për narkolepsinë dhe çrregullime të tjera të gjumit që funksionon duke nxitur zgjimin, është një tjetër “ilaç i zgjuar” popullor. Ilaçi rrit nivelet e dopaminës në tru dhe mund të përmirësojë kujtesën e njohjes së modeleve, rikujtimin e numrave dhe aftësinë për të zgjidhur problemet matematikore, thanë studiuesit. Megjithatë, nëse abuzohet, mund të shkaktojë dëmtime afatgjata të ngjashme me ato të shkaktuara nga metilfenidati.

Ndërsa ende nuk janë miratuar nga FDA, ampakinet janë një klasë e re e barnave që aktualisht po hetohet si trajtime për sëmundjen e Alzheimerit, sëmundjen e Parkinsonit, ADHD, sindromën Rett, skizofreninë, depresionin, autizmin dhe sindromën Angelman. Këto barna janë studiuar gjithashtu nga ushtria amerikane për të rritur vigjilencën për ushtarët në situata të stresit të lartë dhe luftimeve të zgjatura, thanë autorët e studimit.

“Dozat e ampakineve që u janë dhënë njerëzve deri më tani janë kontrolluar fort,” shkruan ata. “Nëse ilaçi do të vihej në dispozicion si një përmirësues njohës, ose do të arrinte në tregun e zi, individët mund të tejkalonin lehtësisht dozat e sigurta dhe të pësonin dëmtim neuronal nga toksiciteti i glutamatit.”

Mësoni rreth nëntë barnave më të varura me recetë në treg »

Me rritjen e popullaritetit të këtyre barnave në mesin e studentëve të shkollave të mesme dhe të kolegjit, studiuesit kanë filluar jo vetëm të marrin në konsideratë efektet afatgjata të këtyre ilaçeve, por edhe të vënë në dyshim nëse marrja e barnave të tilla për të rritur aftësinë njohëse konsiderohet mashtrim.

Sipas një studim paraqitur në takimin vjetor të Shoqatave Akademike Pediatrike në Vancouver, British Columbia, rreth një në pesë studentë në një kolegj të Ivy League raportoi se përdorte droga stimuluese, si Adderall, për qëllime akademike dhe një e treta e atyre studentëve thanë se nuk e konsideronin atë. mashtrimi.

Studimi tregoi se 69 për qind e studentëve të kolegjit të Ivy League që përdornin stimulues i morën ata për të shkruar një ese, 66 për qind morën ilaçe të zgjuara për t’i ndihmuar të studionin për një provim dhe 27 për qind thanë se i kishin marrë ilaçet menjëherë përpara se të bënin një test.

Megjithatë, vetëm rreth 40 përqind e këtyre studentëve thanë se besonin se marrja e stimuluesve për të përmirësuar performancën ishte joetike, rreth 30 përqind nuk e shihnin atë si një formë mashtrimi dhe 25 përqind ishin të pasigurt, sipas njoftimit për shtyp.

Mësoni më shumë se si funksionojnë medikamentet ADHD në tru »

Kevin Palmer, një i moshuar në Universitetin Shtetëror të Nju Meksikos, tha se ai mori Adderall një herë për të kaluar në finale.

“Rreth tre orë pas marrjes, unë kisha shkruar një letër me tetë faqe, e cila është jashtëzakonisht e shpejtë për mua,” tha Palmer në një intervistë me Healthline.

“Unë mendoj se është njësoj si çdo drogë apo ves tjetër ku shumë nga diçka mund të jetë një gjë e keqe,” tha Palmer. “Unë mendoj se shumica e studentëve që e përdorin atë në këtë mënyrë zakonisht përpiqen të kompensojnë mungesën e përpjekjeve të tyre më herët në semestrat e tyre. Sigurisht, në disa raste, është me të vërtetë një çështje konkurrence për të marrë ‘A’ dhe ju bëni atë që duhet.”

Një i diplomuar i fundit nga Universiteti i Teksasit (UT), i cili dëshiron të mbetet anonim, ndau gjithashtu mendimin e tij.

“Çdo semestër gjatë finaleve do të merrja Adderall për disa netë studimi,” tha ai. “E provova Ritalin dhe më pëlqeu, por nuk më ndihmoi të largoja stresin e provimit. Adderall më ndihmoi të përqendrohesha shumë. Mund të shkoja orë e orë të tëra duke lexuar dhe mësuar përmendësh kartat flash për kurse që e dija se nuk do të më përfitonin kurrë në të ardhmen.”

I diplomuari në UT tha se merrte stimulues sepse i mungonte motivimi për të studiuar diçka që nuk i interesonte dhe se nuk shihte asgjë të keqe në praktikë.

“Gjatë kohës ata ishin jashtëzakonisht të nevojshëm për llojin e stresit dhe studimit që erdhi me provimet e kolegjit,” tha ai.

Merrni faktet rreth mjekimit për ADHD të të rriturve »

Urban tha se – për të mbajtur adoleshentët larg drogave inteligjente – duhet të vendosen kritere diagnostikuese më të rrepta dhe të besueshme për të përcaktuar se kush vuan nga çrregullime njohëse si ADHD.

“Këto medikamente duhet të jenë zgjidhja përfundimtare dhe jo kursi i parë i trajtimit që kërkohet,” tha Urban. “Ne nuk jemi klinicistë, megjithatë, dhe nuk mund të detajojmë saktësisht se si duhet të bëhet një diagnozë.”

“Ne gjithashtu duhet t’i edukojmë të rinjtë mbi rreziqet e abuzimit të këtyre drogave dhe t’u mësojmë atyre aftësitë e nevojshme për të vlerësuar në mënyrë kritike kërkimin mbi këto barna, në mënyrë që ata të mund të marrin vendime të informuara për veten e tyre,” tha ajo.

Sa i përket kërkimeve të ardhshme, Urban tha se një shumëllojshmëri e gjerë studimesh, testesh njohëse dhe eksperimente me modelet e kafshëve janë ende të nevojshme.

“Kuptimi se si veprojnë këto barna në trurin e të rinjve kundrejt trurit të të rriturve është ende shumë rudimentar dhe është një hendek shumë i madh në kërkimin dhe njohuritë shkencore që duhet të adresohen nga ekipe të shumta me shumë aftësi dhe fusha të ndryshme të ekspertizës nëse jemi për të zbuluar rreziqet dhe përfitimet e sakta të këtyre barnave”, tha ajo.

Mësoni më shumë rreth medikamenteve stimuluese dhe fëmijëve »