Një antidepresant mund të ngadalësojë rritjen e pllakave të lidhura me sëmundjen e Alzheimerit.

Çfarë do të bënit me një periudhë 15-vjeçare midis diagnozës dhe fillimit të një sëmundjeje terminale? Me shumë mundësi, gjithçka është e mundur për të ngadalësuar përparimin e sëmundjes.

Me sëmundjen e Alzheimerit (AD), ka mesatarisht një hendek 15-vjeçar midis zhvillimit të pllakave amiloide në tru dhe paraqitjes së simptomave. Por studiuesit në Universitetin e Pensilvanisë besojnë se mund të kenë gjetur një trajtim medikamentoz që parandalon formimin e amiloidit, i cili mund të ngadalësojë fillimin e AD.

Pllakat amiloide shkaktohen nga grumbullimi i peptidit amiloid-beta (Aβ) në tru dhe mendohet se janë një nxitës për AD. Të gjithë ne, edhe të rinjtë dhe të shëndetshëm, kemi Aβ në tru së bashku me lëngun kurrizor. Ne futemi në telashe kur ka shumë ndërtime për një periudhë shumë të gjatë kohore.

Sipas Shoqata e Alzheimerit. AD është forma më e zakonshme e demencës dhe shoqërohet me humbjen e funksionit të trurit, kujtesës dhe aftësive motorike.

Ilaçet kundër depresionit përdoren për të rritur nivelet e serotoninës së neurotransmetuesit. Në një raport të publikuar në Mjekësia Translational Science, studiuesit thonë se kanë zbuluar se kimikati mund të zvogëlojë gjithashtu përqendrimin e Aβ duke kufizuar prodhimin e tij. Për parandalimin e AD, hapi tjetër mund të jetë një antidepresant.

Mësoni më shumë: Çfarë e shkakton sëmundjen e Alzheimerit? »

Formula është e thjeshtë: më shumë serotonin do të thotë më pak Aβ. Studiuesit u fokusuan në barnat selektivë të frenuesit të rimarrjes së serotoninës (SSRI), të cilat bllokojnë përthithjen e serotoninës që truri lëshon natyrshëm, duke rritur sasinë e serotoninës që është në dispozicion. Në mënyrë të veçantë, studiuesit u fokusuan në efektet e ilaçit citalopram në studimet e minjve.

Në këto modele të miut të AD, citalopram ndaloi rritjen e pllakave amiloide dhe reduktoi formimin e pllakave të reja me 78 përqind. “Ne kemi përdorur citalopram sepse është një nga SSRI-të më selektivë – por të gjithë SSRI-të që kemi testuar deri më tani në modelet e miut punojnë për të ulur përqendrimin e amiloidit”, thotë bashkëautorja e studimit, Dr. Yvette Sheline, një profesore e psikiatrisë në Shkolla e Mjekësisë Perelman e Universitetit të Pensilvanisë.

Përveç studimeve të minjve, Sheline dhe ekipi i saj zbuluan se citalopram uli nivelet e Aβ në lëngun cerebrospinal (CSF) të njerëzve të rinj dhe të shëndetshëm me 37 përqind, krahasuar me një grup vullnetarësh njerëz të shëndetshëm që morën një pilulë placebo.

Lexo më shumë: Një histori e shkurtër e Alzheimerit »

Ndërsa kalimi nga modelet e miut në testimin njerëzor do të kërkojë eliminimin e disa pengesave të larta, është e mundur që ilaqet kundër depresionit ose një formë tjetër e barnave SSRI të përdoren për të ngadalësuar fillimin e AD në të ardhmen.

“Ne kemi ende më shumë punë për të bërë përpara se të mund të ndërmerren provat parandaluese,” thotë Sheline. “Hapi tjetër që do të ndërmarrim – po e fillojmë këtë studim për momentin – është të regjistrojmë vullnetarë më të vjetër njohës normalë për të testuar CSF-në e tyre për përqendrimin e amiloidit para dhe pas marrjes. [an] SSRI ose placebo për dy javë. Kjo do të na mundësojë të përcaktojmë nëse efekti i drogës është i qëndrueshëm.”

“Nëse ai provë është i suksesshëm, atëherë ne do të planifikojmë një provë parandaluese ku përdorim [an] SSRI për të trajtuar të moshuarit normalisht njohës [people] në rrezik për AD dhe ku shpresojmë të tregojmë se dhënia [an] SSRI për disa vite parandalon rritjen e pllakës së trurit,” shton Sheline.

Ndalimi i AD përpara se të fillojë? Mjafton të thuhet se përdorimi i një SSRI tashmë të miratuar për të parandaluar AD në pacientët e moshuar do të ishte një hap i jashtëzakonshëm përpara.

Lexo më shumë: A mund të ndihmojë dieta në parandalimin e Alzheimerit? »