Kur tromboza e venave të thella shkakton dëme afatgjata

Emboli pulmonare, një mpiksje gjaku në mushkëri, nuk është i vetmi ndërlikim serioz që mund të rezultojë nga një mpiksje gjaku thellë në venat tuaja. Edhe pse shumë njerëz me tromboza e venave të thella (DVT) shërohen plotësisht, deri në 40 përqind vazhdojnë të përjetojnë simptoma në krahët ose këmbët e tyre për vite pas diagnozës fillestare.

E njohur kolektivisht si sindroma post-trombotike ose sindroma post-flebitike, simptomat mund të jenë të dhimbshme dhe dobësuese, sipas Aleanca Kombëtare e mpiksjes së gjakut.

Faktet e sindromës post-trombotike

Normalisht, valvulat e vogla brenda venave sigurojnë që gjaku të rrjedhë në drejtimin e duhur dhe të mos rrjedhë prapa. Megjithatë, kur formohen mpiksje në vena, këto valvula mund të dëmtohen dhe të rrjedhin. Valvulat e dëmtuara lejojnë që lëngu të grumbullohet në krahë dhe këmbë.

Gjërat e komplikuara, mpiksjet që nuk shërohen plotësisht mund të bllokojnë rrjedhën e gjakut nga venat në zemër, thotë Jae Sung Cho, MD, drejtor i departamentit të kirurgjisë vaskulare dhe terapisë endovaskulare në Qendrën Mjekësore Universitare Loyola në Maywood, Ill. “Gjaku i mbetur mpiksja pengon rrjedhjen e gjakut dhe funksioni i valvulës mund të dëmtohet”, shpjegon ai. Kjo mund të çojë në një sërë simptomash.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,582FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles