Mësoni se si të mbroni veten dhe të tjerët nga “reja lundruese e turbullt shumëfazore” e një kolle ose teshtitje.

Nëse mendoni se kolla ose teshtitja juaj nuk është gjë e madhe, mendoni përsëri. Kollitjet dhe teshtitjet prodhojnë re gazi që lejojnë pikat e tyre të mbushura me mikrobe të udhëtojnë shumë më larg sesa mendohej më parë, sipas një studimi të ri nga studiuesit e Institutit të Teknologjisë në Massachusetts (MIT), i publikuar në internet në Journal of Fluid Mechanics.

Ndërsa ju mund të shihni dhe ndjeni pikat e një kollë ose teshtitje kur dikush nuk arrin të mbulojë gojën, “reja lundruese e turbullt shumëfazore” e një teshtitje – e cila i shtyn pikat individuale në rreze të gjatë – është e padukshme, tha autori i studimit, profesori John Bush në. një Lajmet e MIT lirim. Me fillimin e sezonit të alergjive, kjo ju jep edhe më shumë arsye për të mbuluar atë kollë ose teshtitje për të parandaluar përhapjen e mikrobeve tuaja të padëshiruara te të tjerët – afër dhe larg jush.

Zbuloni nëse është alergji apo ftohje »

Edhe më alarmante është se pikat më të vogla të kollës ose teshtitjes mund të udhëtojnë deri në 200 herë më tej nëse nuk janë pjesë e një reje dhe mund të jenë në gjendje të transmetojnë më shumë grimca infektive, sipas Lajmet e MIT. Më parë mendohej se pikat lëviznin si grupe grimcash të palidhura dhe se pikat më të mëdha të mukusit fluturonin më larg se ato më të vogla për shkak të momentit të tyre, tha studiuesi.

“[The] Roli i rëndësishëm i resë turbulente shumëfazore [is] në rritjen e diapazonit të depozitimit të pikave të vogla dhe duke i bërë pikat më të vogla të udhëtojnë më larg nga pikat e mëdha dhe shumë më larg sesa mendohej fillimisht, “tha autorja e studimit Lydia Bourouiba, një asistent profesor në departamentin e inxhinierisë civile dhe mjedisore të MIT. në një intervistë për Healthline. “Ky është një ndryshim në pamjen e mëparshme fizike dhe nxjerr në pah mundësinë e transmetimit jo-lokal të sëmundjeve nga dhoma në dhomë brenda.”

Për të kuptuar modelet e transmetimit të sëmundjeve infektive të frymëmarrjes, studiuesit përdorën imazhe me shpejtësi të lartë dhe modelim matematikor për të analizuar kollën dhe teshtitjen.

“Vëzhgimi i drejtpërdrejtë i ngjarjeve të teshtitjes dhe kollitjes zbulon se rrjedha të tilla janë retë turbulente shumëfazore të gjalla me pika të varura të madhësive të ndryshme,” shkruajnë studiuesit. “Vëzhgimet tona udhëzojnë zhvillimin e një modeli teorik shoqërues të pikave që mbajnë patogjen që ndërveprojnë me një fryrje të vrullit të turbullt lundrues.”

Për të parashikuar gamën e patogjenëve të prodhuar nga kjo fryrje “lundruese e turbullt”, studiuesit zhvilluan modele të rënies së pikave nga reja. Ata zbuluan se “pikat mbetën të pezulluara në re derisa shpejtësia e tyre e vendosjes të përputhej me atë të resë ngadalësuese”, shkruan ata.

Rezultatet e studimit tregojnë se pikat me diametër 100 mikrometra mund të udhëtojnë pesë herë më larg se sa ishte vlerësuar më parë, se pikat me diametër 10 mikrometra mund të udhëtojnë 200 herë më larg dhe se “pikat me madhësi më të vogël se 50 mikrometra mund të qëndrojnë në ajër për një kohë të gjatë për të arritur në tavan. njësitë e ventilimit”, sipas Lajmet e MIT.

Shihni se cilat ushqime mund të ndihmojnë në rritjen e sistemit tuaj imunitar »

“Ky studim është hapi i parë drejt një kuptimi më themelor të mekanizmave fizikë që luajnë një rol të rëndësishëm në formësimin e modeleve të transmetimit në popullata gjatë shpërthimeve,” tha Bourouiba në një intervistë me Healthline.

“Hapat e ardhshëm përfshijnë hetimin e ngarkesës patogjene të pikave dhe kuptimin (të) mekanizmave që zgjedhin madhësinë e tyre dhe ngarkesën e patogjenit,” tha Bourouiba. “E gjithë kjo mund të ndihmojë në shënjestrimin dhe përmirësimin e strategjive të zbutjes, siç është hapësira ndërmjet pacientëve në spitale, ventilimi i ajrit dhe filtrimi në hapësira të mbyllura.”

Pra, ju e dini për “renë e turbullt të gjallë” që prodhon një kollë ose teshtitje. Tani Cfare? A do të thotë kjo që ju duhet të mbani një maskë kirurgjikale për t’u mbrojtur gjatë sezonit të alergjive?

Carolyn Dean, MD, ND, Anëtare e Bordit Këshillimor Mjekësor të organizatës jofitimprurëse Shoqata e magnezit ushqyes tha se larja e rregullt e duarve është në fakt mënyra më e mirë për të shmangur përhapjen e mikrobeve.

“Dhe mos e fërkoni hundën ose mos i vendosni duart në gojë pa i larë duart më parë,” tha Dean në një intervistë me Healthline.

Nëse njerëzit kolliten pranë jush, Dean sugjeron të largoheni. Dhe nëse keni fëmijë ose jeni ulur pranë një fëmije, kërkojuni atyre të “mbulojnë gojën ose hundën kur kolliten ose teshtijnë”, tha ajo.

Ndërsa Dean tha se alergjitë nuk shkaktohen nga mikrobet, njerëzit që kanë alergji mund të jenë më të prirur për t’u infektuar.

Mësoni si të merreni me një kollë me ethe të barkut »

“Shmangia e ekspozimit ndaj shkaktarëve alergjikë është parandalimi më i mirë i alergjisë,” tha Dean. “Kjo do të ishte specifike për secilin person, në varësi të asaj se çfarë reagon. Mund të parandaloni ethet e barit me sisteme të mira pastrimi të ajrit. Ju gjithashtu mund të hiqni këpucët për të shmangur gjurmimin e polenit dhe për të zvogëluar marrjen e sheqerit dhe qumështit, gjë që shkakton trashje të mukusit. Nëse mukoza është e hollë dhe rrjedh siç duhet, ajo do të bllokojë polenet dhe më pas do të teshtihet. Nëse mukoza është e trashë, poleni ngjitet dhe fillon ciklin e tij alergjik.”

Pirja e shumë ujit për të ndihmuar në lëngëzimin e mukusit mund të ndihmojë gjithashtu, tha Dean, si dhe marrja e vitaminës C shtesë ose barit të hithrës.

Në lidhje me studimin, Dean tha se mbajtja e një maskë kirurgjikale është “shumë frikësuese”.

“Në studimet ku 100 njerëz janë të ekspozuar ndaj mikrobeve të ftohjes ose gripit, vetëm pak njerëz dorëzohen,” tha ajo. “Fokusi i trajtimit të ftohjes dhe gripit duhet të jetë në përmirësimin e shëndetit të popullatës në mënyrë që ata të mos sëmuren.”

“Ushqyesi më i mirë që njoh për rritjen e sistemit imunitar është magnezi,” tha Dean. “U zbulua se ishte aq i fuqishëm sa në vitet 1920 në Francë, u përdor si një trajtim për poliomielitin viral. Marrja e magnezit çdo ditë mund t’i mbrojë njerëzit nga infeksioni viral.”

Megjithatë, jo të gjitha format e magnezit absorbohen në mënyrë të barabartë në trup, tha Dean. “Pluhuri i citratit të magnezit i përzier në ujë të nxehtë ose të ftohtë është shumë i absorbueshëm dhe mund të pihet gjatë gjithë ditës,” tha ajo.