Një studim i ri zbulon se ulja e niveleve të glukozës në gjak përkeqëson grindjet martesore.

Martesë. Çfarë lidhje ka dashuria me të? Epo, shumë, siç rezulton – por ju gjithashtu mund të dëshironi të pyesni, “Çfarë lidhje ka glukoza me të?” Një studim i ri i çifteve të martuara zbulon se nivelet më të ulëta të glukozës në gjak mund t’i bëjnë të martuarit më të zemëruar me bashkëshortët e tyre dhe më agresivë ndaj tyre.

Studimi, i cili u publikua në Punimet e Akademisë Kombëtare të Shkencave, shikoi 107 çifte të martuara të martuar 12 ose më shumë vite.

Në fillim të studimit, çiftet përfunduan një anketë që mati kënaqësinë në marrëdhënie.

Hulumtimi, i cili u krye në shtëpitë e njerëzve, kërkonte që secili bashkëshort të masë nivelet e glukozës me një monitor të glukozës në gjak. Leximet u morën para mëngjesit dhe çdo mbrëmje para gjumit, për 21 ditë.

Lajme të ngjashme: Çelësi për një martesë të lumtur mund të qëndrojë në gjenet tuaja »

Secilit pjesëmarrës në studim iu dha një kukull vudu, për të cilën u tha se përfaqësonte bashkëshortin e tyre, së bashku me 51 kunja. Në fund të çdo dite, pjesëmarrësit fusnin midis 0 dhe 51 kunja në kukull, në varësi të asaj se sa të zemëruar ishin me bashkëshortin e tyre.

Studiuesit zbuluan se pjesëmarrësit me glukozë të ulët në gjak ngulnin më shumë kunja në kukulla. Rezultatet e studimit sugjerojnë se nivelet e ulëta të glukozës mund të ulin aftësinë e një personi për të kontrolluar emocionet si agresioni. “Ne zbuluam se të qenit ‘i uritur’ [a combination of ‘hungry’ and ‘angry’] mund të ndikojë në sjelljen tonë në një mënyrë të keqe, madje edhe në marrëdhëniet tona më intime. Edhe ata që raportuan se kishin marrëdhënie të mira me bashkëshortet e tyre kishin më shumë gjasa të shprehnin zemërim nëse nivelet e tyre të glukozës në gjak ishin më të ulëta. Ne gjetëm një lidhje të qartë midis impulseve agresive siç shihen me kukullat dhe sjelljes aktuale agresive”, tha autori kryesor Brad J. Bushman, Ph.D., profesor i komunikimit dhe psikologjisë në Universitetin Shtetëror të Ohajos.

Pas studimit 21-ditor, pjesëmarrësit luajtën një lojë në të cilën u thanë se do të luanin kundër bashkëshortit të tyre. Fituesi i secilës prej 25 provave mund të kontrollonte volumin dhe kohëzgjatjen e një tingulli të fortë e të ashpër që do t’i jepej humbësit. (Kundërshtari ishte një kompjuter; bashkëshortët dëgjuan zhurmë në gjysmën e provave.)

Sipas studimit, pjesëmarrësit me nivele mesatare më të ulëta të glukozës në mbrëmje i dhanë bashkëshortit të tyre zhurma më të forta dhe më të gjata, edhe pasi kontrolluan kënaqësinë e marrëdhënies dhe dallimet midis burrave dhe grave.

Mësoni se si kilogramët e tepërt mund të shkatërrojnë jetën tuaj të dashurisë »

Bushman tha për Healthline, “Truri ynë është më pak se 2 përqind e peshës sonë trupore, por ai konsumon rreth 20 përqind të kalorive tona. Kërkon shumë energji, të cilën e merr nga ushqimet që hamë.”

Ai shtoi, “Glukoza është ushqimi që i nevojitet trurit për të ushtruar vetëkontroll. Deri tani, emocioni që është më i vështirë për t’u kontrolluar nga njerëzit është zemërimi. Zona pas ballit, korteksi paraballor, është përgjegjës për ekzekutimin e funksioneve, të tilla si kontrolli i emocioneve. Kërkon shumë energji për të kontrolluar emocionet tuaja.”

Sipas Bushman, kjo energji mund të varfërohet me kalimin e kohës, duke çuar në një erozion të vetëkontrollit. Impulset agresive, ndonjëherë të drejtuara te një bashkëshort, mund të shfaqen si dështime të vetëkontrollit.

Julia Samton, MD, bordi i certifikuar në psikiatri dhe neurologji, dhe drejtore e Manhattan Neuropsychiatric, në Nju Jork, tha për Healthline, “Kur sheqeri në gjak është i ulët, trupi ynë e trajton atë si një krizë. Gjëndrat tona mbiveshkore stimulohen dhe ato dërgojnë një sërë hormonesh dhe i komunikojnë të gjithë trupit dhe trurit tonë se jemi në krizë. Ne bëhemi më nervozë, më armiqësorë dhe të shqetësuar. Hormonet janë kimikate shumë të fuqishme.”

Merrni faktet: 7 ushqime që mund të përmirësojnë jetën tuaj seksuale »

Samton tha se lodhja dhe pirja e alkoolit mund të jenë gjithashtu fajtorë. “Kur jemi të lodhur, kemi tolerancë më të ulët ndaj zhgënjimit dhe mund të jetë më e vështirë t’i marrim gjërat me qetësi. Ndonjëherë, nëse kemi pirë shumë për të pirë, mund të jemi më pak të frenuar dhe të themi gjëra që mund të mendojmë se mund të mos i shprehim domosdoshmërisht.”

Duke komentuar mbi gjetjet e Bushman, Allison Rumsey, RD, CDN, CNSC, CSCS, një dietologe e regjistruar dhe zëdhënëse e Shoqatës Dietetike të Shtetit të Nju Jorkut, tha për Healthline se kur sheqeri në gjak është i ulët, mund të shkaktojë një çekuilibër të disa hormoneve në trupin tonë. rregullojnë humorin dhe oreksin. “Zemërimi dhe zhgënjimi janë përgjigje të zakonshme ndaj sheqerit të ulët në gjak. Sheqeri në gjak duhet të bjerë shumë ulët që kjo të ndodhë dhe në përgjithësi duhen disa orë për të mos ngrënë.”

Duke theksuar se disa njerëz janë më të prirur të kenë sheqer të ulët në gjak se të tjerët dhe se këta njerëz ka të ngjarë të kenë simptoma më të rënda, Rumsey tha se zemërimi, si rezultat i urisë, bazohet pjesërisht edhe në personalitet.

Në lidhje me shpikjen e fjalës “i uritur”, Bushman tha, “Njerëzit e uritur priren të jenë të zemëruar. Nivelet e glukozës në gjak mund të rriten më shpejt duke ngrënë karbohidrate ose ushqime me sheqer.” Duke theksuar se ai nuk mbron të hahet shumë karamele edhe pse ato rrisin glukozën shpejt, Bushman tha, “Një mënyrë më e mirë për të rritur glukozën është duke ngrënë proteina, të tilla si bare proteinash dhe pije proteinike, dhe duke ngrënë perime. Këto ushqime do të marrin më shumë kohë për të rritur glukozën, por glukoza do të mbetet e ngritur më gjatë.”

Rumsey këshilloi që për të mbajtur sheqerin në gjak të qëndrueshëm dhe për të shmangur ndjenjën e “uritur”, një kombinim i proteinave dhe karbohidrateve duhet të konsumohet çdo tre deri në katër orë. “Kjo mund të jetë diçka aq e thjeshtë sa karotat, humusi, gjalpi i kikirikut, banania, djathi ose krisurat me drithëra të plota”, këshilloi Rumsey.

“Është këshillë e thjeshtë, por funksionon,” tha Bushman. “Përpara se të keni një bisedë të vështirë me bashkëshortin tuaj, sigurohuni që të mos jeni të uritur.”