Të menduarit obsesiv është jashtëzakonisht i zakonshëm dhe kryesisht i padëmshëm, tregon një studim i ri.

Ato shqetësime bezdisëse që ndërpresin jetën tonë të përditshme nuk janë gjithmonë një shenjë e shqetësimit serioz mendor. Siç rezulton, një shumicë dërrmuese prej nesh shqetësohen nga disa mendime të padëshiruara.

Të menduarit obsesiv-kompulsiv është krejtësisht normal, me rreth 94 për qind të popullsisë që përjeton një lloj mendimi të padëshiruar ose ndërhyrës në një moment, sipas një studimi ndërkombëtar të bashkëautoruar nga Adam Radomsky, profesor i psikologjisë në Universitetin Concordia në Montreal, Kanada. .

Ky hulumtim, i publikuar në Journal of Obsessive-Compulsive and Related Disorders, do të sugjeronte që ka gjithmonë dikush tjetër në botë që po pyet nëse e kanë lënë furrën ndezur apo jo.

Studiuesit anketuan 777 pjesëmarrës në 13 vende në gjashtë kontinente. Pjesëmarrësit u pyetën nëse kishin përjetuar të paktën një mendim të padëshiruar, ndërhyrës (UIT) në tre muajt e fundit. (Këto mendime të padëshiruara, ndërhyrëse dalloheshin nga shqetësimet e vazhdueshme ose përsiatjet.) Pothuajse të gjithë në kampion raportuan të paktën një mendim të padëshiruar gjatë periudhës së mëparshme tre mujore dhe më shumë se 90 përqind e pjesëmarrësve në shumicën e vendeve raportuan të paktën një lloj UIT.

Ndërhyrjet e dyshimta ishin llojet më të zakonshme të mendimeve ndërhyrëse. Ndërhyrjet e neveritshme, të tilla si mendimet seksuale ose blasfemike, ishin më pak të raportuara.

Mësoni si të ndihmoni në ruajtjen e shëndetit mendor të fëmijës suaj »

Truri ynë është mekanizma të jashtëzakonshëm, por ndonjëherë, ata na japin më shumë informacion sesa duam ose kemi nevojë.

“Truri i njeriut është një motor mjaft krijues i vogël që na drejton,” tha Dr. Simon Rego, Drejtor i Trajnimit Psikologjik dhe Programit të Trajnimit CBT në Qendrën Mjekësore Montefiore/Albert Einstein College of Medicine. “Ajo që bën është të gjenerojë shpesh mendime për të gjithë llojet. Disa janë mjaft krijuese dhe të mrekullueshme, por disa për fat të keq janë të pakuptimta dhe të padobishme, dhe disa janë madje jashtëzakonisht të pakëndshme ose të pakëndshme.”

Radomsky ndan pikëpamje të ngjashme.

“Ne jemi një specie që mendon,” tha ai. “Nëse ndaloni për një moment, ndoshta do të vini re se po përjetoni lloj-lloj mendimesh të ndryshme. Ne kemi shumë mendime që mezi i vëmë re, por këto mendime, imazhe dhe impulse të veçanta (të padëshiruara, ndërhyrëse) shpesh janë të dukshme pjesërisht sepse ndërhyjnë, ose ‘shpërthejnë’ në vetëdijen tonë.”

Këto mendime të padëshiruara kanë rrënjë të thella, duke shkuar deri në paraardhësit tanë primitivë dhe vullnetin e tyre për të mbijetuar.

“Në historinë evolucionare të shoqërisë sonë, brezi ynë aktual është nënprodukt i brezit pas brezi që…e luajti në mënyrë konservative,” shpjegoi Rego. “Çdo brez i mëpasshëm mbijetoi sepse truri po thoshte, “kujdes, dëgjo”.

Mësoni se si mjekët trajtojnë OCD »

Mendimet e padëshiruara, ndërhyrëse mund të jenë një shqetësim, por edhe mendimet më të çuditshme që na kalojnë në mendje janë me të vërtetë mjaft të zakonshme.

“Gjëja më e madhe për të marrë në shtëpi është se obsesionet janë normale,” tha Rego. “Nuk ka asgjë patologjike në vetvete në përjetimin e një mendimi obsesiv.”

UIT-të janë një dukuri e zakonshme, siç tregon studimi, dhe zakonisht janë të padëmshme. Është shqetësimi më i madh se si reagojnë njerëzit ndaj këtyre mendimeve. Shumica e njerëzve janë në gjendje të heqin dorë nga mendimet irrituese por beninje, por për ata me çrregullim obsesiv-kompulsiv (OCD), akordimi i këtyre ndërhyrjeve mund të jetë shumë më i vështirë.

“Njerëzit në terma laikë përdorin ‘Unë jam obsesiv’ në një mënyrë që nuk është një mënyrë klinike,” tha Rego.

Ai përdori një mjet me humor humoristik për të bërë dallimin midis të menduarit obsesiv dhe OCD-së së plotë: “‘Unë jam i fiksuar pas Justin Bieber’ nuk është njësoj si të kesh një mendim obsesiv për Justin Bieber,” shpjegoi ai.

Mendoni se keni OCD? Kontrolloni simptomat tuaja »

Mendimet e çuditshme ose të pakëndshme përgjithësisht vijnë dhe shkojnë për shumicën e njerëzve, por për ata, mendimet e të cilëve i mundojnë vazhdimisht, terapia mund të sigurojë lehtësim shumë të nevojshëm. Rego rekomandon shumë terapinë konjitive të sjelljes (CBT), e cila fokusohet shumë në të folurit përmes çështjeve, për të luftuar të menduarit obsesiv.

“Në modelin kognitiv të çrregullimit obsesiv-kompulsiv, ne nuk i kushtojmë shumë vëmendje përmbajtjes së mendimeve sepse e dimë se përmbajtja është mjaft e zakonshme,” tha Rego. “Ne i kushtojmë vëmendje vlerësimit të përmbajtjes që bën dikush.”

Pothuajse të gjithë kanë përjetuar disa mendime skandaloze ose shqetësuese, por të kuptuarit se si të reagoni ndaj këtyre ndërhyrjeve mund t’i ndihmojë njerëzit të vazhdojnë me jetën e tyre dhe të mësojnë të mos i dëshpërojnë “çka nëse ndodh”.