Për ata me një sëmundje serioze mendore si skizofrenia ose çrregullimi bipolar, udhëtimi mund të përfshijë rreziqe shtesë për shëndetin. Këto këshilla mund të ndihmojnë.

Hulumtimi tregon se udhëtimi provokon ankth tek shumica e njerëzve. Në fakt, për disa, stresi mund të shkaktojë edhe një episod psikotik.

Mary Seeman, një psikiatre në Toronto, tregoi historinë e një gruaje të cilës iu vunë të përziera në një avion dhe arriti të besonte se piloti qëllimisht po e sëmurte atë, në mënyrë që të kishte një justifikim për të qenë me të kur avioni të ulej. “Ajo ishte e bindur se ai kishte rënë në dashuri me të menjëherë kur pa tabelën e saj,” Seeman ka shkruar.

Dr. Ken Duckworth, drejtor mjekësor i Aleancës Kombëtare për Sëmundjet Mendore, kujtoi një drejtues biznesi me çrregullim bipolar, i cili u ul në spital sa herë që fluturonte nga Shtetet e Bashkuara në Evropë.

Udhëtimi nëpër zonat kohore është veçanërisht i rrezikshëm për një person që merret me një sëmundje mendore. Një teori është se njerëzit me sëmundje mendore mund të kenë ndryshuar ritmet cirkadiane, gjë që e bën më të vështirë përshtatjen ndaj vonesës së avionit.

Pra, kur një person ka një gjendje që mbart rrezikun e përjetimit të një episodi psikotik, a ia vlen ndonjë udhëtim?

Nuk është gjithmonë e mundur të shmangësh udhëtimin në tërësi. Nëse keni nevojë të udhëtoni, planifikimi përpara mund të bëjë një ndryshim të madh.

Për drejtuesin e biznesit, zgjidhja ishte të kalonte një varkë përtej Atlantikut në vend të një avioni, duke i dhënë trupit të tij më shumë kohë për t’u përshtatur. “Ai e bëri këtë dhe nuk pati probleme,” tha Duckworth.

Psikiatrit ofrojnë një sërë këshillash për të ndihmuar në minimizimin e rrezikut të shkaktimit të një episodi psikotik gjatë udhëtimit.

Edhe nëse nuk keni pasur kurrë psikozë, por e dini se jeni në rrezik, është më mirë të mendoni përpara. Ndarja juaj e parë me realitetin mund të vijë gjatë udhëtimit.

Seeman i tha Heathline se shanset janë më të larta nëse keni një histori familjare të sëmundjes psikiatrike dhe jeni në një moment vulnerabël, si p.sh. pas ndarjes ose vdekjes së një personi të dashur, ose pasi keni humbur një peshë të madhe ose keni përjetuar ndonjë tjetër fizike ose emocionale. goditjet.

Në ato rrethana, “njerëzit duhet të përpiqen të shmangin humbjen e gjumit, ndërrimin e kohës, alkoolin dhe ndoshta edhe lartësitë e larta”, tha ajo.

Simptomat e bipolare ose të skizofrenisë zakonisht shfaqen në fillim të të 20-ave të një personi. Por ato mund të arrijnë në të 40-at ose më vonë, veçanërisht në gratë që kanë sëmundje dhe strese të tjera si një histori papunësie, disa kërkimore tregon.

Të rriturit e moshuar gjithashtu mund të kenë pushimin e tyre të parë gjatë udhëtimit kur janë në demencë.

Për më tepër, psikoza mund të shkaktohet nga mefloquine (nganjëherë quhet Lariam), një ilaç që përdoret për të parandaluar malarinë. Nëse keni pasur depresion, çrregullim ankthi të përgjithësuar ose çrregullim psikotik ose konvulsionesh, Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) këshillon ju të kërkoni një mjekim tjetër.

Nëse psikoza shfaqet në familje, Margaret Cochran, një terapiste nga San Jose, Kaliforni, këshillon të bisedoni me fëmijët për rrezikun e tyre kur ata janë të vegjël. “Sëmundja mendore, ndër të tjera, duhet të ‘normalizohet’ pasi nuk ka asgjë për t’u turpëruar. Thjesht e njihni atë, shkoni te mjeku përkatës dhe trajtohuni,” tha ajo, duke vënë në dukje se prindërit mund të përfshijnë çështje të tjera mjekësore si diabeti ose kolesteroli i lartë në të njëjtën bisedë.

Por të rinjtë duhet të dinë gjithashtu se mund të mos shfaqin kurrë simptoma. Shumica e njerëzve me një të afërm apo edhe një vëlla apo prind me skizofreni nuk do ta zhvillojnë këtë çrregullim. Këto ishin gjetjet e një studim familjar bërë në vitin 2014 nga Konsorciumi për Gjenetikën e Skizofrenisë. Studimi, i cili kishte 16 bashkautorë dhe shqyrtoi gati 300 familje, arriti në përfundimin se rreziku i skizofrenisë ishte vetëm 31 për qind brenda një familjeje bërthamore.

Përpara një udhëtimi të madh ose qëndrimit jashtë vendit, planifikoni një fizik për fëmijën tuaj dhe kërkoni nga mjeku që të diskutojë çështjet e shëndetit mendor gjatë ekzaminimit.

Fëmijët me rrezik të psikozës duhet të dinë se marihuana mund të shkaktojë një episod. Ky informacion mund të jetë gjithashtu më i mirë që vjen nga mjeku juaj. Cochran theksoi se është normale që fëmijët mes moshës 13 dhe 25 vjeç t’i kushtojnë më shumë vëmendje “një të huaji autoritar” sesa prindërve të tyre.

Udhëtimi në lindje ose në perëndim është më i vështirë se në veri ose në jug për shkak të ndryshimeve të zonës kohore. Nëse jeni në Boston dhe keni çrregullim bipolar, “dhe keni një shans të shkoni ose në Brazil ose në Itali, nëse është e njëjta gjë, unë do ta konsideroja Brazilin,” tha Duckworth.

Udhëtime në lartësi të mëdha gjithashtu mund të jetë veçanërisht e vështirë. Ndër banorët e malit, lartësitë e larta duket se janë një faktor rreziku për vetëvrasje, veçanërisht për njerëzit me çrregullim bipolar. Por ende nuk është e qartë se si janë prekur udhëtarët.

Disa destinacione shoqërohen me episode psikotike. “Sindroma Tahiti” mund të shkaktohet kur gjeni turma turistësh në vend të një parajse. “Sindroma e Jerusalemit” mund të shkaktohet nga ndjenja fetare. “Sindroma e Firences” mund të shfaqet në pamjen e artit të bukur.

arsyeja e udhëtimit mund të jetë një faktor tjetër. Udhëtimi për dasma dhe raste të tjera të mëdha mund të shtojë një shtresë tjetër stresi për shumë njerëz, vuri në dukje Seeman.

Por kjo nuk do të thotë që askush nuk duhet të përpiqet. Klinika e Grave për Psikozën në Toronto ka sponsorizuar udhëtimin jashtë vendit për pacientët me skizofreni, në mënyrë që ata të mund të rilidhen me fëmijë të larguar ose të vizitojnë miq dhe të afërm të tjerë të largët. Për të garantuar sigurinë, stafi merr një sërë masash paraprake, duke përfshirë kontaktin me kujdestarët mjekësorë në destinacion.

Të gjithë udhëtarët me një recetë aktive duhet të jenë të sigurt që të sjellin mjaftueshëm medikamente. Në disa vende, keni nevojë për dëshmi të një recete për të mbajtur pilula gjumi. Kontrolloni rregullat për destinacionin tuaj.

Nëse jeni në rrezik për një pushim psikotik, duhet të keni me vete letrën e mjekut që shpjegon nevojën tuaj për medikamente. ideale në gjuhën e destinacionit tuaj, dhe ndoshta kopje të recetave tuaja. Duckworth sugjeron gjithashtu të mbani një listë të vendeve ku jeni shtruar në spital, me data, në mënyrë që stafi në destinacionin tuaj të kontrollojë të dhënat tuaja mjekësore nëse lind nevoja.

Megjithatë, ai nuk sugjeron të mbani letrat tuaja të “daljes” nga shtrimet në spital.

Është gjithashtu e rëndësishme të kontrolloni sigurimin tuaj mjekësor për të parë nëse ai do të mbulonte koston e trajtimit spitalor në një vend të huaj ose një udhëtim urgjent në shtëpi. Shumica politikat e udhëtimit mos.

Pacientët që kanë nevojë për injeksione të antipsikotikëve si litium ose clozapine mund të kenë nevojë të organizojnë paraprakisht kujdesin në vendin e destinacionit.

Mos pini ose përdorni droga rekreative për të qetësoni ankthin tuaj në aeroport, në aeroplan, ose pasi të uleni; ato mund të përkeqësojnë dehidratimin, sëmundjet e lëvizjes dhe sëmundjet e lidhura me temperaturën dhe të shkaktojnë simptoma, vuri në dukje Seeman.

Për të menaxhuar një ndryshim në zonat kohore, Cynthia Last, psikologe klinike dhe autore e “Kur dikush që e doni është bipolar: Ndihmë dhe mbështetje për ju dhe partnerin tuaj”, sugjeron të filloni përpara se të largoheni: “Gradualisht, me hapa të vegjël, ndryshoni gjumin tuaj. dhe koha e zgjimit në drejtim të vendndodhjes ku do të udhëtoni.”

Te ndihmosh menaxhuar jet vonesën Pasi të mbërrini, mund të merrni 2 deri në 5 miligramë melatonin para gjumit për deri në katër ditë, vuri në dukje Seeman.

Fundi sugjeron ngadalësimin e të gjithë udhëtimit. “Mos u mundoni të grumbulloni shumë aktivitete në një ditë. Bëni pushime. Dhe përpiquni të mbani një orar të rregullt të arsyeshëm të gjumit, “tha ajo.

Hapi më i rëndësishëm: Mendoni me kujdes nëse udhëtimi është një ide e mirë. “Mos i kombinoni streset. Mund të ketë raste kur një udhëtim nuk ia vlen”, tha Duckworth. “Duhet të njohësh veten.”