Nga parashkollor në kolegj, këtu janë përgjigjet për pyetjet më të shpeshta të bëra në lidhje me vaksinat e nevojshme që duhet të jenë në listën e çdo prindi të kthimit në shkollë.

Lapsa, fletore, çanta shpine, rroba të reja – prindërit kanë shumë për të grumbulluar përpara se fëmija i tyre të kthehet në shkollë për një vit tjetër mësimi.

Një pjesë thelbësore e listës së kontrollit të çdo prindi për kthimin në shkollë duhet të përfshijë gjithashtu sigurimin e fëmijës së tyre vaksinimet janë të përditësuar.

Dr. Delaney Gracy, drejtoreshë mjekësore e Programit Shëndetësor të Shkollës Montefiore, u përgjigjet disa prej pyetjeve më të zakonshme rreth imunizimeve për të ndihmuar prindërit të përgatisin fëmijët e tyre për shëndet optimal në vitin e ri shkollor dhe më tej.

Vaksinimi mund të mbrojë foshnjat, fëmijët dhe adoleshentët nga sëmundjet e dëmshme.

Disa nga këto mund të jenë shumë serioze dhe mund të çojnë në shtrimin në spital ose vdekjen, veçanërisht te foshnjat dhe fëmijët e vegjël.

“Disa nga sëmundjet e parandalueshme me vaksina shkaktojnë vdekje te fëmijët çdo vit – këto janë sëmundje që janë ende përreth”, tha Gracy. “Vaksinat që kemi mund të parandalojnë që një fëmijë të sëmuret dhe të ketë nevojë për shtrimin në spital.”

Sipas Instituti Kombëtar i Alergjisë dhe Sëmundjeve Infektive.

Të dy Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) dhe Akademia Amerikane e Pediatrisë kanë orare të imunizimeve të rekomanduara për të gjithë, nga fëmijët tek të rriturit.

Të gjitha shtetet dhe Distrikti i Kolumbisë kërkojnë që studentët të plotësojnë kërkesat minimale të vaksinimit për të ndjekur shkollat ​​publike. Këto ndryshojnë nga shteti në shtet.

Raporton ProCon.org që nga 23 korriku 2018, të 50 shtetet dhe DC kërkojnë vaksinimet e mëposhtme:

 • difteria, tetanozi, pertusis (DTaP)
 • poliomielitit
 • fruthit dhe rubeolës
 • variçela (lia e dhenve)

Përveç kësaj, 49 shtete kërkojnë vaksinimin e shytave dhe 43 shtete dhe DC kërkojnë vaksinimin e hepatitit B.

Disa shtete gjithashtu kërkojnë hepatit A, grip, Haemophilus influenzae Tipi B (Hib), meningjiti ose vaksinat pneumokokale.

Për të zbuluar se cilat vaksina ka nevojë fëmija juaj për në shkollë, ju mund të kontrolloni faqen e internetit të departamentit të shëndetit të shtetit tuaj, CDC’s faqe interneti, ose telefononi drejtpërdrejt shkollën e fëmijës suaj.

Edhe nëse keni fëmijë më të mëdhenj, duhet të jeni të vetëdijshëm për oraret e vaksinimit.

“Njerëzit ndonjëherë nuk e kuptojnë se fëmijët e shkollave të mesme dhe të mesme kanë nevojë për lloje të caktuara vaksinash dhe përforcuesish,” tha Gracy, të tilla si meningjiti, HPV dhe përforcuesi i tetanozit.

Ajo rekomandon gjithashtu që prindërit ta vaksinojnë fëmijën e tyre çdo vit për gripin, edhe nëse shkolla e tyre nuk e kërkon këtë.

“Shumë njerëz mendojnë se gripi është si të kesh një ftohje të keqe, por në fakt është shumë më i rëndë se kaq,” tha Gracy. “Ai mund ta shtrojë fëmijën tuaj në spital, ose ta lërë jashtë shkollës për një ose dy javë – që do të thotë gjithashtu t’i lini prindërit pa punë.”

Nëse fëmija juaj nuk është vaksinuar për çfarëdo arsye, ai mund të jetë ende në gjendje të “kapë hapin” me disa vaksina.

“Për shumicën e vaksinave, ju mund të filloni vonë dhe ende të përfundoni serinë,” tha Gracy. “Por ka disa që ne u japim vetëm foshnjave.”

Ajo rekomandon të flisni me pediatrin e fëmijës suaj se cilat vaksina janë të përshtatshme për të.

Vaksinimi është pjesë e kujdesit standard për fëmijët, pra sigurimi ushtarak dhe shumica e sigurimeve private i mbulon ato pa asnjë kosto ose me një pagesë të vogël.

Gracy tha se nëse nuk keni sigurim, shteti juaj mund të ketë një Vaksina për Fëmijë program që ofron vaksina pa kosto për fëmijët me të ardhura më të ulëta.

Programet e shëndetit në shkolla dhe departamentet lokale të shëndetit janë gjithashtu një opsion tjetër.

Gracy tha se alternativa më e mirë është të vaksinoni fëmijën tuaj gjatë një vizite të rregullt me ​​pediatrin e tyre, sepse mjeku juaj e njeh fëmijën tuaj dhe historinë e tij shëndetësore. Kjo do të sigurojë që fëmija juaj të marrë vaksinat e duhura për moshën dhe gjendjen e tij shëndetësore.

Mjeku gjithashtu do të kontrollojë fëmijën tuaj për gjëra të tjera gjatë kësaj vizite, si rritja dhe zhvillimi i shëndetshëm, shikimi dhe dëgjimi, dhe probleme të tjera që mund të ndërhyjnë në mësimin e fëmijës suaj.

“Kontrolli vjetor i mirëqenies së fëmijëve është vërtet i rëndësishëm,” tha Gracy. “Shumë fëmijë nuk i marrin këto, kështu që mungojnë disa probleme shëndetësore që ndërhyjnë në aftësinë e tyre për të mësuar ose për të pasur shëndet optimal.”

Prindërit që nuk mund të shkojnë te pediatri për shkak të punës, transportit ose arsyeve të tjera, mund ta vaksinojnë fëmijën e tyre në farmaci, shkolla, qendra shëndetësore ose departamente shëndetësore lokale.

Adoleshentët dhe të rriturit më të rinj që shkojnë në kolegj ose universitet duhet të kontrollojnë me shkollën e tyre për të parë se cilat vaksina kërkohen përpara se të regjistrohen.

“Meningjiti është një nga më të rëndësishmit,” tha Gracy, “sepse ju keni situata ku fëmijët janë në konvikte dhe ata janë në hapësira të mbyllura.”

Ky infeksion kërcënues për jetën është më i zakonshëm tek studentët e moshës së kolegjit, por mund të parandalohet me vaksinim të plotë.

Studentët e moshuar mund të kenë nevojë gjithashtu për një përforcues tetanozi ose vaksinë vjetore kundër gripit. Ata gjithashtu mund të kenë nevojë për vaksinën HPV nëse nuk e kanë filluar kur kanë qenë më të rinj ose nuk i kanë marrë të gjitha dozat.

Shumica e shteteve u lejojnë prindërve të heqin dorë nga vaksinimi për fëmijën e tyre për arsye mjekësore ose fetare.

CDC gjurmon përjashtimet e vaksinimit të lejuara nga shtetet.

Akademia Amerikane e Pediatrisë konstaton se përjashtimet jomjekësore nga imunizimet e kërkuara nga shkolla janë “të papërshtatshme për arsye individuale, të shëndetit publik dhe etikë dhe përkrahin eliminimin e tyre”.

Gracy tha se “si mjekë, ne e dimë se njerëzit vijnë nga prejardhje të ndryshme dhe kanë shqetësime ose arsye të ndryshme për të bërë zgjedhjet që bëjnë. Kështu që ne vërtet përpiqemi të punojmë me familjet dhe ta respektojmë këtë.”

Mjekët shpesh do të flasin me prindërit për të zbuluar arsyet e tyre për të hequr dorë nga vaksinimi i fëmijës së tyre. Kjo përfshin sigurimin që prindërit po e bazojnë vendimin e tyre informacion të saktë.

Për të zbuluar se cilat vaksina ka bërë fëmija juaj, CDC rekomandon me të cilën kontrolloni:

 • pediatri ose klinika e shëndetit publik
  ku është vaksinuar për herë të fundit fëmija juaj
 • departamenti i shëndetit shtetëror i fëmijës suaj
 • shkollën e fëmijës suaj, qendrën e kujdesit ditor ose
  kolegj

Vaksina HPV mbron jo vetëm nga virusi HPV, por edhe nga qafa e mitrës, fyti dhe të tjera Kanceret e lidhura me HPV – si te meshkujt ashtu edhe te femrat.

CDC rekomandon që djemtë dhe vajzat të vaksinohen për HPV nga mosha 11 deri në 12 vjeç. Ata do të kenë nevojë për dy ose tre doza, në varësi të kohës kur kanë marrë dy dozat e para.

Për shkak se HPV zakonisht transmetohet përmes kontaktit seksual, prindërit mund të jenë të kujdesshëm që fëmija i tyre 11 ose 12 vjeç ta marrë këtë vaksinë. Por vaksinimi i hershëm u ofron atyre më shumë mbrojtje gjatë gjithë jetës.

“Ju duhet të merrni vaksinën – dhe në mënyrë ideale doza të shumta të vaksinës – tek fëmija përpara se të ekspozohen ndonjëherë ndaj HPV,” tha Gracy. “Pra, me këtë vaksinë, nuk ka asnjë arsye për të pritur deri më vonë – ju dëshironi të dilni përpara kësaj sëmundjeje.”