Ekspertët konfirmojnë se zgjedhja juaj e veshjeve ka rëndësi.

Zgjedhja juaj e të brendshmeve mund të ndikojë shumë më tepër sesa thjesht nivelin tuaj të rehatisë, sipas një të reje studim nga studiuesit në Harvard.

Ata zbuluan se burrat që raportuan se mbanin stile më të lirshme të brendshme, si boksierët, kishin përqendrime më të larta të spermës dhe numërim total të spermës, si dhe spermë më të shëndetshme, sesa ata që raportuan se mbanin pantallona të shkurtra.

“[The study] përshtatet mirë me faktin se, nga pikëpamja biologjike, temperatura e ngritur e skrotalit nuk është e mirë për spermën, “thotë. Dr Tomer Singer, asistent profesor në Shkollën e Mjekësisë Hofstra dhe drejtor i endokrinologjisë riprodhuese dhe fertilitetit në spitalin Lenox Hill në Manhattan. “Sperma është një qelizë shumë unike në trup dhe temperatura e lartë mund të ndikojë në lëvizshmërinë e saj, cilësinë e saj dhe mund të ndikojë në potencialin e saj për fekondimin e një veze.”

Studiuesit ekzaminuan mostrat e spermës nga një grup prej afro 700 burrash që kërkonin trajtim të fertilitetit në një qendër fertiliteti midis 2000 dhe 2017. Mosha mesatare e burrave në grup ishte 35. BMI mesatare e grupit ishte 26.3, që do të thotë pak mbipeshë.

Meshkujt që raportuan se mbanin të brendshme më të gjera kishin rreth 25 për qind përqendrime më të larta të spermës dhe 17 për qind numër më të lartë të spermës sesa ata me të brendshme të ngushta.

Por, përpara se të hidhni çiftin tuaj të preferuar të kalorësve në plehra, studimi kishte disa kufizime që duhen marrë parasysh gjithashtu. Si BMI ashtu edhe mosha mund të ndikojnë në përqendrimin dhe shëndetin e spermës.

Mesatarisht, grupi që kishte veshur të brendshme më të ngushta kishte tendencë të ishte rreth një vit më i vjetër dhe kishte BMI pak më të lartë.

“Unë nuk do të merrja një studim si ky dhe do të thoja që ju e dini se ky është fundi i të brendshmeve të ngushta për këdo që ka infertilitet dhe të gjithë duhet të veshin të brendshme të lirshme. Është një studim në drejtimin e duhur”, tha Singer, e cila nuk është e lidhur me studimin.

Mjekët kanë vënë në dukje më parë të brendshmet si një fajtor të mundshëm për një vazhdimësi rënie në cilësinë e spermës te meshkujt në vendet perëndimore. Sipas autorëve të studimit, si numri i spermës ashtu edhe nivelet e testosteronit janë ulur në mënyrë të qëndrueshme në këto popullata gjatë shekujve 20 dhe 21.

Faktorë të tjerë të stilit të jetesës, duke përfshirë duhanin, alkoolin dhe medikamente të caktuara, dihet se ndikojnë në numrin e spermës. Saunat, vaskat e nxehtë dhe madje edhe batanijet elektrike, të cilat të gjitha rrisin temperaturën e skrotalit, mund të jenë gjithashtu të dëmshme për numrin e spermës.

“Nuk dua që djemtë të nervozohen shumë për këtë, por besoj se ka një rënie në parametrat e spermës që kemi parë në dy dekadat e fundit – qoftë për shkak të telefonave celularë apo dietës më pak të shëndetshme apo qëndrimit të ulur. stili i jetesës – ne shohim një tendencë në përkeqësimin e parametrave të spermës”, tha Singer.

Studimi mund të ketë gjithashtu një rëndësi për burrat që nuk po luftojnë me infertilitetin gjithashtu.

“Cilësia e dobët e spermës është shoqëruar gjithashtu me rrezik më të lartë të sëmundjeve kronike të zakonshme, duke theksuar rëndësinë e tyre për shëndetin publik përtej fertilitetit dhe riprodhimit. Pra, jo vetëm burrat që përpiqen të mbeten shtatzënë duhet t’i kushtojnë vëmendje cilësisë së spermës së tyre, “tha për Healthline Lidia Mínguez-Alarcón, PhD, shkencëtare hulumtuese në Shkollën e Shëndetit Publik në Harvard TH Chan dhe autore kryesore e punimit.

Ka akoma më shumë punë për të bërë, por mesazhi i kthimit në shtëpi për shumicën e meshkujve është se të paktën duhet të jeni të vëmendshëm ndaj zgjedhjes së të brendshmeve, veçanërisht nëse keni të bëni me probleme të infertilitetit. Megjithatë, kur bëhet fjalë për modifikimin e faktorëve të stilit të jetesës, ndryshimi i të brendshmeve ndoshta nuk është gjëja më e rëndësishme.

“Unë do të inkurajoja një mënyrë jetese të shëndetshme; nxitja e reduktimit të alkoolit, pirjes së duhanit; Unë do të rekomandoja uljen e medikamenteve që mund të kenë ndikim në cilësinë e spermës përpara se të fokusohesha në llojin e të brendshmeve që veshin djemtë”, tha Singer.