Këpucë për Osteoartritin e Gjurit | Shëndeti i përditshëm

Nëse jeni një nga miliona amerikanë që jetojnë me të osteoartriti i gjurit (forma e konsumuar e artritit), është e rëndësishme të gjesh një palë këpucë mbështetëse.

E shënuar nga dëmtimi progresiv i kërcit dhe indeve të tjera të kyçeve, osteoartriti është lloji më i zakonshëm i artritit. Sipas Fondacioni i Artritit.

Disa këpucë ndikojnë Simptomat e osteoartritit të gjurit, dhimbje, dhe progresion më shumë se të tjerët. Merrni parasysh këto rekomandime të ekspertëve kur zgjidhni këpucët tuaja.

Këpucët më të këqija për osteoartritin e gjurit

  • Nallane “Nllapat mund të mos jenë një zgjedhje optimale e këpucëve për njerëzit me osteoartrit, sepse ato vendosin ngarkesa të mëdha në gju”, thotë. Najia Shakoor, MDa reumatologu dhe profesor i mjekësisë në Qendrën Mjekësore të Universitetit Rush në Çikago. Ngarkesa e përbashkët i referohet forcës që vihet në një nyje që mban peshë ose ngarkesë gjatë aktivitetit, thotë ajo. “Ju dëshironi të ulni ngarkesën në gju, jo ta rritni atë.”
  • Pompa, stileto dhe këpucë të tjera me taka të larta “Në përgjithësi, takat janë jo-jo nëse keni osteoartrit të gjurit”, thotë Dr. Shakoor. Këto lloj këpucësh madje mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të osteoartritit, sipas një studimi të publikuar në mars 2015 në Journal of Ortopedic Research. Studiuesit analizuan modelet e ecjes së 14 grave dhe zbuluan se ecja me taka të larta i vë gjunjët nën tendosje shtesë, gjë që mund të krijojë skenën për osteoartritin e gjurit. “Takat do të rrisin ngarkesën në gju”, thotë Shakoor. “Edhe një pykë që është ndërtuar për rehati mund të rrisë ngarkesën.” Këshilla e saj për gratë me osteoartrit që nuk do të heqin dorë nga takat e tyre? Mundohuni t’i vishni ato vetëm në raste të veçanta, jo në baza ditore. “Dëmtimi i gjurit është kumulativ,” thotë ajo.
  • Atlete mbështetëse Besoni apo jo, një këpucë shumë mbështetëse mund të mos jetë mënyra më e mirë për të shmangur gjurin simptomat e osteoartritit. “Ju nuk dëshironi shumë mbështetje për harkun,” thotë Shakoor. “Ju duhet të prononi, dhe mbështetja e tepërt e harkut e pengon këtë.” Pronacioni, shpjegon ajo, është lëvizja e brendshme e këmbës teksa ajo rrotullohet; Lëvizja shpërndan forcën e goditjes, kështu që asnjë nyje e vetme nuk mbitaksohet.

Këpucët më të mira për osteoartritin e gjurit

  • Atlete të buta, fleksibël Kërkoni atlete të buta, të sheshta, fleksibël ose këpucë ecjeje të dizajnuara për të imituar biomekanikën e ecjes zbathur. Ky ishte gjetja kryesore nga një studim nga Qendra Mjekësore Universitare Rush në Çikago, botuar në maj 2013 në revistën Artriti dhe Reumatizmi. Në studim, 16 njerëz që kishin osteoartriti të gjurit mbanin këpucë lëvizëse të bëra posaçërisht, të cilat imitojnë ecjen zbathur, për gjashtë orë në ditë, gjashtë ditë në javë. Pjesëmarrësit ndryshuan mënyrën se si ecnin, gjë që përmirësoi ngarkesën në gju, edhe kur këpucët lëvizëse nuk ishin më të veshura, zbuluan studiuesit.
  • Banesa baleti “Këto këpucë janë një zgjedhje mjaft e mirë për të [knee] osteoartriti”, thotë Shakoor. “Ata janë fleksibël dhe nuk kanë një thembër.”
  • Këpucë fustanesh të buta, fleksibël Nëse keni osteoartrit të gjurit, “kërkoni këpucë që janë fleksibël dhe të buta që do të zgjerohen dhe nuk do të shtrëngojnë këmbën dhe do të shkaktojnë dhimbje në këmbë ose probleme të tjera”, thotë Shakoor. Vetëm sigurohuni që të shmangni këpucët e forta, thotë ajo.
  • Flip-flops Këto janë të mira për osteoartritin e gjurit, por ka një paralajmërim: “Mekanikisht, ato nuk janë të këqija, por mund të çojnë në rënie,” thotë Shakoor. Kjo është veçanërisht e vërtetë për njerëzit e moshuar me osteoartrit të gjurit.

Si të blini këpucë

Në përgjithësi, thotë Shakoor, cilësitë kryesore që duhen kërkuar në një këpucë nëse keni osteoartrit të gjurit përfshijnë:

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,592FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles