Kanceri i stomakut në rritje te njerëzit nën 50 vjeç

Një studim i ri tregon se një lloj kanceri i stomakut po rritet tek amerikanët nën moshën 50 vjeç. Tendenca është e çuditshme sepse në përgjithësi, shkalla e kancerit të stomakut ka rënë për shumë dekada dhe vazhdon të bjerë tek njerëzit 50 vjeç e lart.

Studimi, i cili u publikua 19 janar nga Gazeta e Institutit Kombëtar të Kanceritzbuloi se rritja e kancerit – e njohur si jokardia kanceri i stomakut – ishte më i mprehtë te të bardhët johispanikë, veçanërisht te gratë. Kanceri gastrik jokardiak përkufizohet si kanceri i pjesës së poshtme të stomakut.

“Zbulimi ynë kryesor është se incidenca e kancerit të stomakut jokardiak po rritet tek të rinjtë në SHBA dhe po bie tek njerëzit e moshuar”, thotë autori kryesor i studimit. Maria Constanza Camargo, PhDi ndarjes së epidemiologjisë së kancerit dhe gjenetikës në Instituti Kombëtar i Kancerit.

“Edhe pse kanceri i stomakut në përgjithësi është më i zakonshëm te meshkujt, rritjet ishin më të theksuara te femrat”, thotë ajo. “Ne gjithashtu vumë re se më shumë nga tumoret përfshinin pjesën e mesme të stomakut. Nëse modelet aktuale vazhdojnë, modelet e parashikimit parashikojnë dy ndryshime të dukshme deri në vitin 2030: incidenca e përgjithshme nuk do të jetë më në rënie dhe incidenca e femrave do të tejkalojë normat e incidencës tek meshkujt.

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,586FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles