PTSD dhe hipertensioni: Cila është lidhja?

“Gjëja që më goditi më shumë ishte kujdesi fantastik që ata marrin. Ata me të vërtetë marrin kujdesin më të mirë shëndetësor në historinë e luftës”, thotë ai. “Megjithatë, pasi ata largohen, ne nuk e dimë realisht se çfarë ndodh me ta në afat të gjatë, dhe kjo ka qenë me të vërtetë shtysa për punën time.”

Në mënyrë të veçantë, Dr. Stewart dhe ekipi i tij zbuluan se ushtarët që kishin 1 deri në 15 vizita te mjeku për PTSD kishin pothuajse dyfish rrezikun e zhvillimit të hipertensionit gjatë një ndjekjeje katërvjeçare sesa veterinerët që nuk ishin diagnostikuar kurrë me PTSD. Ata që kishin më shumë se 15 vizita kishin më shumë se dyfish rrezikun e zhvillimit të gjendjes.

Kjo është shqetësuese, thotë Stewart, pasi presioni i lartë i gjakut mund të çojë në një sërë problemesh shëndetësore.

“Hipertensioni shpesh quhet vrasës i heshtur. Nëse presioni juaj i gjakut nuk është vërtet i lartë, nuk do të keni vërtet simptoma. Shumica e pacientëve me presion të lartë të gjakut nuk përjetojnë asnjë simptomë, kështu që është e lehtë ta vendosni atë në listën e përparësive kur përpiqeni të menaxhoni shëndetin tuaj. Megjithatë, mbizotërimi i provave është se presioni i lartë i gjakut rrit shumë rrezikun për një sërë rezultatesh të këqija, duke përfshirë sulmet në zemërgoditje në tru dhe vdekje të parakohshme.”

Studiuesit vlerësojnë se 23,000 ushtarë amerikanë që luftuan në Irak dhe Afganistan janë shtruar në spital me lëndime dhe deri në 9,800 prej tyre mund të kenë tashmë PTSD. Rreth 3200 mund të kenë gjithashtu presion të lartë të gjakut. Sipas studimit, kostoja e trajtimit të këtyre veteranëve me PTSD dhe hipertension mund të arrijë në 42.4 miliardë dollarë në vit. (2)

Një studim tjetër, botuar në vitin 2017 në Revista Ndërkombëtare e Psikiatrisë në Mjekësi shqyrtoi 100 veteranë të luftërave në Irak dhe Iran, gjysma e të cilëve ishin diagnostikuar me PTSD dhe gjysma e të cilëve jo. Rezultatet treguan gjithashtu se ata që kishin një diagnozë PTSD kishin rritje të presionit të gjakut në krahasim me bashkëmoshatarët e tyre që nuk kishin pasur kurrë PTSD. (3)

Studiuesit nuk janë të sigurt se cila mund të jetë arsyeja themelore për marrëdhënien midis PTSD dhe presionit të lartë të gjakut, por Stewart ka një teori.

“Kur je lënduar fillimisht, ka një përgjigje të madhe inflamatore. Trupi juaj i përgjigjet një dëmtimi shumë shpejt. Hipoteza jonë është se kërkon shumë kohë për t’u kthyer plotësisht në normalitet.”

PTSD mund të luajë një rol të ngjashëm, shpjegon Stewart.

“Ka disa prova që sugjerojnë se pacientët me çrregullim të stresit post-traumatik kanë nivele më të larta të shënuesve inflamatorë sesa pacientët e kontrollit pa PTSD,” thotë ai. “Pra, një hipotezë unifikuese është se të dyja këto gjëra veprojnë së bashku në sistemin imunitar dhe rrisin rrezikun e mëvonshëm të hipertensionit.”

Stewart thotë se shpreson se studimi i tij dhe të tjera të ngjashme do të çojnë në rritjen e kontrolleve të presionit të gjakut jo vetëm për ushtarët aktivë që janë në rrezik, por edhe për ata që nuk janë më aktivë dhe marrin kujdes nga spitalet e Çështjeve të Veteranëve.

“Kjo nuk është një gjë afatshkurtër,” thotë ai. “Këta pacientë do të vuajnë pasojat e lëndimeve të tyre për pjesën tjetër të jetës së tyre.”

Përveç kësaj, duke marrë parasysh lidhjen midis shëndetit mendor dhe shëndetit fizik, ai thotë se një qasje më holistike ndaj trajtimit është në rregull.

“Ne nuk mund të shikojmë vetëm numrat në një makinë presioni të gjakut,” thotë Stewart. “Do të duhet një shëndet i mirë mendor dhe një kujdes shëndetësor më klasik mjekësor për t’u kujdesur në mënyrë optimale për këta pacientë.”

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,592FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles