Jetëgjatësia e diabetit: Mitet dhe këshilla për të rritur jetëgjatësinë tuaj

spot_img

Për një kohë shumë të gjatë, diabeti është shoqëruar me jetëgjatësi më të shkurtër se mesatarja dhe një cilësi më të ulët të jetës për ata njerëz me këtë gjendje. Por siç rezulton, kur diabeti menaxhohet mirë, shpesh nuk është kështu. Me mjetet, qëndrimin dhe sistemin e duhur të mbështetjes, çdokush me diabet mund të ndryshojë rrjedhën e shëndetit të tij.

Pse të kesh diabet nuk do të thotë se do të vdesësh më shpejt

Është e vërtetë që, kur e keni parasysh Komplikimet kardiovaskulare të lidhura me zemrënburrat dhe gratë me diabet priren të kenë shkallë më të lartë të vdekjes së hershme sesa bashkëmoshatarët e tyre pa sëmundje, sipas kërkimore. Por është gjithashtu e vërtetë se nuk ka dy njerëz me diabet të njëjtë, dhe mënyra se si një person menaxhon sheqerin e tij në gjak është thelbësore kur merret parasysh se si sëmundja mund të ndikojë në jetëgjatësinë tuaj.

“Pasja e diabetit nuk do të ndryshojë domosdoshmërisht jetëgjatësinë e dikujt – kjo është mënyra se si diabeti përparon. Për çdo individ, diabeti do të përparojë ndryshe”, thotë Joanne Rinker, RD, CDE, drejtor i praktikës dhe zhvillimit të përmbajtjes në Shoqatën Amerikane të Edukatorëve të Diabetit. “Nëse përparon me një ritëm jashtëzakonisht të ngadaltë, për shkak se diabeti është kaq i individualizuar, mund të jetë aq i ngadalshëm sa të mos ndikojë aspak në jetëgjatësinë e tyre.”

Në vend që të mendoni vetëm se si diabeti do të ndikojë në jetëgjatësinë tuaj, ekspertët sugjerojnë që njerëzit me këtë gjendje duhet të marrin një vështrim më të gjerë në shëndetin e tyre të përgjithshëm. “Diabeti nuk është një sëmundje e vetme tek e cila duhet fokusuar. Përqendrohuni në mënyrën se si mund të përmirësoni faktorët e ndryshëm të rrezikut që mund të ndikojnë në funksionimin e zemrës dhe organeve të tjera”, thotë Medha Munshi, MD, drejtor i programeve të diabetit geriatrikë në Qendrën e Diabetit Joslin në Boston. “Është e rëndësishme të mendosh, ‘Cilët janë faktorët që do të ndikojnë në jetëgjatësinë time?’

Related Articles

Stay Connected

21,992FansLike
3,912FollowersFollow
0SubscribersSubscribe

Latest Articles