Një studim i ri zbulon se gratë që shtojnë shumë ose shumë pak peshë gjatë shtatzënisë janë në rrezik të shtuar për të pasur një fëmijë mbipeshë ose obez.

Disa gra shtojnë shumë peshë gjatë shtatzënisë, ndërsa të tjerat thjesht nuk fitojnë mjaftueshëm. Tani, një studim i ri zbulon se shtimi i tepërt ose i pakët në peshë gjatë shtatzënisë mund të rrisë rrezikun për të pasur një fëmijë mbipeshë ose obez. Për më tepër, shtimi i peshës gestacionale kishte një ndikim më të madh në mbipeshën/obezitetin e fëmijërisë tek gratë me peshë normale, duke sugjeruar që efekti mund të jetë i pavarur nga parashikuesit gjenetikë të obezitetit.

studim, drejtuar nga Kaiser Permanente, u botua në Gazeta Amerikane e Obstetrikës dhe Gjinekologjisë. Sipas Kaiser, është një nga studimet më të mëdha për të parë rekomandimet e Institutit të Mjekësisë (IOM) të vitit 2009 në lidhje me shtimin e peshës gjatë shtatzënisë në lidhje me obezitetin në fëmijëri.

Shikoni ato: Aplikacionet më të mira të shtatzënisë »

Studiuesit studiuan 4,145 gra, të cilat plotësuan një anketë shëndetësore gjatë kohës që ishin shtatzënë, midis 2007 dhe 2009, dhe më pas lindën..

Për gratë obeze (BMI prej 30 ose më shumë), shtimi i rekomanduar i peshës gjatë shtatzënisë është 11 deri në 20 paund; për gratë mbipeshë (BMI midis 25 dhe 29), është 15 deri në 25 paund; për gratë me peshë normale (BMI midis 18.5 dhe 25), është 25 deri në 35 paund; dhe për gratë nën peshë (BMI më pak se 18.5), është 28 deri në 40 paund.

Mbipesha/obeziteti i fëmijërisë u përcaktua si një z-rezultat i indeksit të masës trupore (BMI) i përqindjes së 85-të ose më të lartë të standardeve të rritjes së fëmijëve të Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Mësoni si të keni një shtatzëni të shëndetshme »

Duke parë të dhënat mjekësore të atyre fëmijëve, të cilët ishin midis moshës 2 dhe 5 vjeç, studiuesit zbuluan se në mesin e të gjitha grave që fituan më shumë se sa rekomandohet peshë gjatë shtatzënisë, 20.4 përqind e fëmijëve të tyre ishin mbipeshë ose obezë, krahasuar me 19.5 përqind. e fëmijëve të grave që kanë shtuar peshë më pak se sa rekomandohet dhe 14.5 për qind e atyre të grave që kanë shtuar peshë brenda udhëzimeve.

Studimi zbuloi gjithashtu se gratë që kishin një matje normale të BMI-së para shtatzënisë, por që fituan më pak se sasia e rekomanduar, kishin 63 për qind më shumë gjasa të kishin një fëmijë që u bë mbipeshë ose obez.

Për më tepër, gratë me një BMI normal para shtatzënisë me shtim në peshë mbi rekomandimet kishin 80 për qind më shumë gjasa të kishin një fëmijë mbipeshë ose obez.

Lexoni për faktorët e rrezikut të shtatzënisë »

Duke komentuar studimin, nutricionisti Franci Cohen, MS, tha për Healthline, “Amerikanët priren të dynden drejt sjelljeve ekstreme, të tilla si ngrënia e tepërt ose uria, ushtrimi i tepërt ose anashkalimi i tij tërësisht. Gjetja e një rruge të mesme dhe adoptimi i sjelljes së moderuar me të gjitha aspektet e stilit të jetesës, është bërë gjithnjë e më sfiduese, duke i bërë amerikanët më të ndjeshëm dhe më të prekshëm ndaj zhvillimit të sëmundjeve.

Duke theksuar se shumë gra shtatzëna përpiqen të shikojnë peshën e tyre, ndërsa të tjera mendojnë se termi shtatzëni është sinonim me atë që ajo e quajti “festë e ushqimit”, Cohen tha: “Kjo mund të korrë kërdi për një fëmijë të palindur. Pavarësisht nëse hani shumë pak ose shumë, mekanizmat homeostatikë të trupit tuaj do të fillojnë dhe do të sigurohen që fëmija juaj të marrë vitaminat dhe mineralet e nevojshme për rritje nga ju. Por, duke e detyruar trupin t’i nënshtrohet këtyre proceseve rregullatore, ju në mënyrë të pashmangshme po krijoni terrenin për një metabolizëm të dëmtuar dhe po dëmtoni aftësinë e foshnjës tuaj, si fëmijë dhe i rritur më vonë në jetë, për të ruajtur ekuilibrin e energjisë në trup dhe për të kontrolluar siç duhet. uria dhe ngopja, të cilët janë të gjithë faktorë integralë të obezitetit.”

Duke theksuar se moderimi është i rëndësishëm, Cohen tha: “BMI-ja, pesha trupore para shtatzënisë, sasia progresive e shtimit të peshës gjatë shtatzënisë, dieta e shëndetshme dhe të qenit aktiv, janë të gjitha variabla që duhen marrë parasysh para, gjatë dhe pas shtatzënisë. “Kjo do të sigurojë që nëna dhe foshnja të jenë të shëndetshme dhe në formë,” tha Cohen.

Gjithashtu duke vlerësuar rezultatet e studimit, Alissa Rumsey, RD, CDN, CNSC, CSCS, një dietologe e regjistruar dhe zëdhënëse e Shoqatës Dietetike të Shtetit të Nju Jorkut, tha për Healthline se rezultatet e këtij studimi përforcojnë efektet negative të fitimit të më shumë se sa rekomandohet. pesha gjatë shtatzënisë, edhe tek gratë me BMI normale para shtatzënisë.

“Ndërsa nuk mund të themi me rëndësi statistikore se gratë që fitojnë peshë nën rekomandimet e IOM-it kanë një shans më të madh për një fëmijë mbipeshë ose obez, shtimi shumë i vogël në peshë është treguar të ketë efekte të tjera të dëmshme, të tilla si parakohe dhe/ose foshnjat me peshë të ulët lindjeje, të cilët janë në rrezik më të madh për gjendje neurozhvillimore dhe të traktit respirator më të ulët sesa foshnjat me peshë normale.

Rumsey sugjeron që ofruesit e kujdesit shëndetësor t’u japin grave shtatzëna objektiva për shtimin e peshës specifike për BMI-në e tyre individuale, në mënyrë që të përmirësojnë gjasat e rezultateve të shëndetshme si për nënat ashtu edhe për foshnjat. “Gratë shtatzëna mund të ndihmojnë për të siguruar një foshnjë të shëndetshme duke ngrënë një sasi të përshtatshme ushqimesh të shëndetshme, duke marrë pjesë në një sasi të moderuar të aktivitetit fizik dhe duke monitoruar me kujdes shtimin e tyre në peshë. Gratë duhet të flasin me mjekët e tyre dhe një dietolog se sa kalori duhet të hanë çdo ditë dhe si të fitojnë peshën e duhur”, këshilloi ajo.

Hulumtuesja e lartë Monique M. Hedderson, Ph.D., në Divizionin e Kërkimeve Kaiser Permanente në Oakland, CA, tha në një deklaratë për shtyp, “Lidhja më e fortë që gjetëm midis grave me peshë normale që fituan shumë ose shumë pak peshë gjatë shtatzënisë. sugjeron se ndoshta shtimi i peshës gjatë shtatzënisë mund të ketë një ndikim tek fëmija që është i pavarur nga faktorët gjenetikë.

Autori kryesor i studimit, Sneha Sridhar, MPH, Divizioni i Kërkimeve Kaiser Permanente, tha në deklaratën për shtyp se shtimi i peshës shumë pak ose shumë gjatë shtatzënisë mund të ndikojë përgjithmonë në mekanizmat që menaxhojnë ekuilibrin e energjisë dhe metabolizmin tek pasardhësit, siç është kontrolli i oreksit. dhe shpenzimet e energjisë. Sridhar beson se ky zbulim mund të ketë efekte afatgjata në rritjen dhe peshën e mëvonshme të fëmijës.

Foto me mirësjellje të Victor Habbick/FreeDigitalPhotos.net

Mësoni më shumë: Shtimi në peshë gjatë shtatzënisë »