Iowa është e para në vend që shqyrton rishikimin e ligjeve të tilla në dritën e provave të reja shkencore.

Thuaj se keni HIV dhe zgjidhni një djalë në internet. Ju mblidheni dhe përdorni një prezervativ gjatë seksit konsensual. Asnjë virus nuk transmetohet gjatë qëndrimit për një natë. Asnjë dëm, asnjë faull?

Po sikur të jeni një grua HIV-pozitive që keni qenë në një lidhje me një burrë që nuk u infektua kurrë? A jeni në të qartë?

Jo në Iowa. Ju mund të dënoheni me 25 vjet burg dhe përfshirje të përjetshme në regjistrin e keqbërësve seksualë thjesht sepse nuk i keni thënë fillimisht partnerit tuaj se keni HIV.

Dy persona janë dënuar për moszbulim gjatë viteve të fundit. Nick Rhoades është në mesin e të paktën 15 personave të ndjekur penalisht sipas një ligji të Iowa-s që në thelb i klasifikon njerëzit me HIV si bartës të një arme vdekjeprurëse. Rasti tjetër ka të bëjë me Leslie Flaggs.

Flaggs dhe Rhoades u deklaruan të dy fajtorë, pavarësisht nga fakti se asnjë nga partnerët e tyre nuk u infektua me HIV.

Zbulimi i HIV: Pse është e rëndësishme koha e serokonversionit »

Tre duzina shtete dhe territore të SHBA-së kanë ligje që kriminalizojnë HIV-in në një formë ose në një tjetër, sipas The Projekti SERO. Qendra për Ligjin dhe Politikën e HIV-it ofron një mjet online duke shpjeguar ligjet në të 50 shtetet.

Jo vetëm që Rhoades përdori një prezervativ, por ai kishte një ngarkesë virale të pazbulueshme. Moderne terapi antiretrovirale (ART) parandalon riprodhimin e virusit HIV. Shpesh e shtyp virusin në nivele që konsiderohen të pazbulueshme.

Ligji i Iowa-s, si shumë të tjerë në SHBA, bazohet në atë që komuniteti shkencor dinte për HIV-in në vitet 1990. Në atë kohë, sëmundja mendohej ende si një dënim me vdekje dhe kishte pak kërkime për efektet e saj afatgjata.

Puna drejt një kure: Terapia e gjeneve HIV »

Kjo ishte kur, si një kusht për marrjen e fondeve nga Ryan White për të ofruar kujdes mjekësor për njerëzit me HIV, qeveria federale u kërkoi shteteve të tregonin se kishin një mënyrë për të ndjekur penalisht njerëzit që e transmetonin qëllimisht virusin.

Sean Strub, drejtor i Projektit SERO dhe themelues i Revistës POZ, tha për Healthline se kërkesa është shfuqizuar që atëherë.

“Në atë kohë, disa shtete vunë re statutet e tyre të sulmit, të cilat u mundësojnë atyre të ndjekin penalisht këdo me qëllim për të dëmtuar,” tha ai. “Të tjerët miratuan një sërë statutesh të keq-këshilluara dhe ndonjëherë irracionale.”

Shkenca moderne ka demonstruar se HIV nuk është një dënim me vdekje. Hulumtimet e fundit tregojnë se njerëzit që marrin ART nuk e transmetojnë lehtë virusin, edhe në kushtet seksuale më të rrezikshme.

Një studim i 2011 i cituar gjerësisht i njohur si HPTN 052 tregoi se ART ul rrezikun e transmetimit të HIV me 96 për qind. Studimi përfshiu çifte me status të përzier HIV, kryesisht heteroseksualë, nga 13 qytete në nëntë vende.

Dhe një studim me bazë në Mbretërinë e Bashkuar i njohur si Partner u publikua në mënyrë të ngjashme gjetjet shpresëdhënëse në fillim të këtij muaji. Ai studim përfshinte çifte homoseksuale dhe heteroseksuale. Nga më shumë se 30,000 akte seksuale të pambrojtura, ka pasur zero transmetime të HIV-it.

Sa vdekjeprurëse është HIV-i? Një burrë 20-vjeçar me HIV i cili fillon të marrë ART tani mund presin të jetojnë deri në moshën 77 vjeçare, e cila është afërsisht e barabartë me jetëgjatësinë mesatare për burrat amerikanë në përgjithësi.

Mbrojtës për njerëzit me HIV në Iowa brohoriti 27 shkurt kur senati i shtetit miratoi njëzëri një projekt-ligj për të pakësuar në mënyrë drastike dënimet sipas ligjit të Iowa-s për transmetimin e HIV-it. Masa hoqi gjithashtu një kërkesë të mëparshme që të dënuarit sipas ligjit të regjistroheshin si dhunues seksual.

Ligji i ri krijoi një strukturë dënimi me shkallë. Vetëm dikush që vepron për të infektuar me dashje një tjetër, dhe duke e bërë këtë me sukses, do të përballet me një dënim prej 25 vitesh burg (maksimumi për një krim të klasës B).

Një përpjekje e pasuksesshme për të infektuar, ose duke vepruar me “mospërfillje të pamatur”, do të ishte një krim i klasës D. Kjo dënohet me maksimum pesë vjet burg. Një person i cili thjesht nuk arriti të zbulojë statusin e tij HIV mund të akuzohet për një kundërvajtje.

Por një komitet i shtëpisë shtetërore i udhëhequr nga Chip Baltimore, një republikan nga Boone, futi një amendament në projektligj që gjithashtu bën dështimin për të zbuluar një krim të klasës D. Pavarësisht nga infeksioni, amendamenti i tij jep një dënim për krime të klasës B për ata që synojnë të transmetojnë dhe një klasë C për veprim me “mospërfillje të pamatur”.

Ai gjithashtu rivendos mandatin e regjistrimit të shkelësve seksualë për këdo që shpallet fajtor, pavarësisht nga klasa e krimit.

Një ekran i ndarë i dy versioneve të projektligjit mund të shihet këtu.

Të dyja palët e debatit thonë se po veprojnë për të mbrojtur shëndetin publik.

“Ndërsa vlerësoj përpjekjet për ta bërë statutin ekzistues më pak drakonian, pika më e madhe është se kriminalizimi i moszbulimit, veçanërisht në mungesë të rrezikut të konsiderueshëm të transmetimit, është një politikë e tmerrshme e shëndetit publik,” tha Strub. “Ajo nxit transmetimin e mëtejshëm të HIV.”

Strub dhe të tjerët që mbrojnë ndryshimin e ligjit argumentojnë se kërcënimi për të shkuar në burg për shkak të HIV-it do t’i dekurajojë njerëzit që të testohen dhe trajtohen nga frika e bindjes.

Por Baltimore i tha Healthline se kjo nuk ka kuptim. “Nëse nuk mendoj se e kam marrë atë, atëherë nuk ka asnjë arsye për t’u testuar,” tha ai. “Por duke dyshuar se kam një sëmundje, do të ulem atje dhe nuk do të testohem për qëllimet e mia shëndetësore? Dhe duke dyshuar se kam sëmundjen, do të dal ende dhe do të infektoj njerëz të tjerë? Kjo është lloji i logjikës që unë duhet të pranoj?”

Ligjet e kriminalizimit të HIV-it që kërkojnë zbulim janë të ndërlikuara nga një praktikë e quajtur serosorting. Serosorting, i raportuar gjerësisht nga meshkujt homoseksualë, është marrja e vendimeve për një partner seksual bazuar në atë që mendoni se dini për statusin e tij/saj.

Për shembull, një homoseksual mund të mos ketë dëgjuar kurrë se një partner i mundshëm është HIV pozitiv, kështu që ai supozon se nuk është. Dhe ai nuk pyet.

Amendamenti i Baltimore ofron një mbrojtje kundër një krimi të klasës C ose D nëse një person ka shënimin e mjekut që tregon se ata nuk janë në rrezik të përhapjes së virusit. Por ngarkesat virale që tregojnë rrezikun e transmetimit mund të luhaten çdo ditë. Ato lexohen vetëm një herë në 90 ditë, duke e vënë çdo mjek që shkruan atë lloj shënimi në një pozicion të pasigurt.

Njerëzit me HIV gjithashtu mund të mbrohen duke vënë një partner të mundshëm që të nënshkruajë një kontratë përpara se të kryejnë marrëdhënie seksuale, duke konfirmuar se ata janë informuar për statusin e tyre. “Ne bëjmë shaka në komunitetin e HIV-it se ju duhet të merrni noterin tuaj me vete”, tha Tami Haught, një grua me HIV që lufton për të ndryshuar ligjin e Iowa-s, në një intervistë me Healthline. “Kjo nuk është realiste dhe kthehet në atë që kemi tani me rastet që tha ai/ajo për të cilat njerëzit janë dënuar tani.”

Në fund, aktivistë si Haught dhe Strub besojnë se këto ligje nxisin stigmën kundër njerëzve me HIV, duke i mbajtur të tjerët të mos testohen dhe trajtohen.

Por historitë mbresëlënëse në lidhje me transmetimin e HIV-it ende shfaqen herë pas here dhe ka ende viktima reale të grabitqarëve seksualë HIV pozitiv.

Dy javë më parë, një burrë në Waco, Teksas u deklarua fajtor për infektimin e dy adoleshentëve, një vajzë dhe një djalë, me virus. Ai u dënua me 40 vjet burg, sipas Waco Tribune.

“Unë besoj se duhet të jetë detyrimi dhe detyra ligjore e personit të infektuar të informojë, jo detyrë ligjore e viktimës të pyesë,” tha Baltimore. “Përgjegjësia penale duhet të jetë mbi palën fajtore, jo një viktimë që në njëfarë mënyre nuk arrin të mbrojë veten ose që vepron në mënyrë të papërgjegjshme.”

Dënimi i Flaggs kohët e fundit u bë i pari i këtij lloji në Iowa që u pezullua, tha Haught. Çështja e Rhoades aktualisht po shqyrtohet nga Gjykata e Lartë e Iowa-s. Avokati i Rhoades ka argumentuar se klienti i tij u deklarua fajtor sepse avokati i tij i mëparshëm “kishte mungesë të të kuptuarit të HIV 101”. sipas Quad-City Times në Davenport.

Donna Red Wing, drejtore ekzekutive e grupit të mbrojtjes së homoseksualëve One Iowa, tha për Healthline se shteti ka një shans për të ndihmuar në ndalimin e transmetimit të HIV në Iowa me versionin e senatit të ligjit të ndryshuar për transmetimin e HIV-it. “Ne kemi një mundësi të shkëlqyer për të bërë diçka mjaft të bukur, diçka që mund të ketë mbështetje dypartiake,” tha ajo. “Dhe nuk duhet të ketë të bëjë me asgjë përveç shkencës.”