Këpusha me brirë të gjatë nuk transmeton ende asnjë patogjen njerëzor siç është sëmundja Lyme, por ekspertët thonë se kjo mund të ndryshojë ndërsa speciet vendosen në Shtetet e Bashkuara.

Ka Haemaphysalis longicornis keni bërë një vizitë në qytetin tuaj ende?

Këpusha, e njohur më mirë si rriqra me brirë të gjatë ose rriqra aziatike, është vendas në pjesë të Azisë, si dhe në disa ishuj të Paqësorit, duke përfshirë Hawaiin.

Por në vitet e fundit, ajo ka hyrë në Shtetet e Bashkuara kontinentale, kryesisht përgjatë Bregut Lindor.

Këpusha ka qenë gjetur në tetë shtete deri më tani – New Jersey, West Virginia, Virginia, Arkansas, North Carolina, New York, Pennsylvania dhe Maryland.

së pari Identifikimi pozitiv erdhi vitin e kaluar në një fermë delesh në New Jersey.

Ndërsa speciet nuk dihet se mbartin ndonjë sëmundje njerëzore, zyrtarët e shëndetit publik po kërkojnë më shumë informacion për të frenuar përhapjen e kësaj specie pushtuese.

Andrea Egizi, PhD, një shkencëtar hulumtues në Laboratorin e Sëmundjeve të Barnuara nga Ticket në Monmouth në Nju Xhersi, si dhe në Qendrën për Biologjinë Vektoriale të Universitetit Rutgers, tha për Healthline se tani ka prova se rriqrat ishte i pranishëm në kontinentin e Shteteve të Bashkuara shumë përpara vitit 2017.

“Ndërsa rriqrat gjendet në gjithnjë e më shumë shtete, kam parë që disa të bëjnë supozimin se duhet të përhapet jashtëzakonisht shpejt, por ka më shumë gjasa që ai të përhapet disa kohë më parë dhe po vërehet vetëm tani që njerëzit po shohin.” ajo tha.

“Ne e dimë, për shembull, pas rishqyrtimit të ekzemplarëve historikë se një ekzemplar u mblodh në vitin 2010 në Virxhinia Perëndimore dhe një tjetër në 2013 në Nju Xhersi,” shtoi Egizi. “Kështu që është e qartë se ka pasur kohë të përhapet më parë.”

Në epokën e tregtisë ndërkombëtare, është më e lehtë se kurrë që speciet pushtuese të arrijnë – dhe të lulëzojnë – në zona larg habitatit të tyre tipik.

“Ne e dimë se rriqrat me brirë të gjatë u zbuluan në kuajt e importuar të karantinuar nga inspektorët e Shërbimit të Inspektimit të Shëndetit të Kafshëve dhe Bimëve disa herë gjatë 30 viteve, duke treguar se kjo specie po rifutej vazhdimisht në Shtetet e Bashkuara,” shpjegoi Andrew D. Haddow, PhD. nga Departamenti i Virologjisë i Institutit të Kërkimeve Mjekësore të Sëmundjeve Infektive të Ushtrisë së Shteteve të Bashkuara.

“Megjithatë, në këtë kohë është vërtet e vështirë të përcaktohet se kur kjo specie krijoi për herë të parë popullatat në Shtetet e Bashkuara.”

Rriqrat e Amerikës së Veriut, të tilla si rriqrat me këmbë të zeza lindore dhe perëndimore, janë përgjegjëse për një mori patogjenësh që mund të infektojnë njerëzit.

Këto përfshijnë sëmundjen Lyme, ethet me njolla në Malin Shkëmbor dhe ehrlichiosis.

Ndërsa rriqrat me brirë të gjatë nuk dihet se mbartin ndonjë patogjen njerëzor në Shtetet e Bashkuara, dihet se mbart një gamë të gjerë patogjenësh që mund të prekin njerëzit jashtë shtetit.

“Riqërat dhe patogjenët priren të kenë marrëdhënie mjaft specifike, kështu që ne nuk e dimë ende nëse kjo specie e re do të jetë në gjendje të transmetojë patogjenët tanë lokalë, si bakteri Lyme, por ky është shqetësimi kryesor për sa i përket shëndetit të njeriut në SHBA. ”, tha Egizi.

“Ka disa arsye që rriqrat me brirë të gjatë do të rezultojnë të jenë një problem serioz në Shtetet e Bashkuara,” tha Haddow për Healthline.

“Dihet se transmeton një shumëllojshmëri të patogjenëve te njerëzit dhe kafshët jashtë shtetit. Disa nga këta patogjenë janë gjetur tashmë në Shtetet e Bashkuara, dhe disa nga këta patogjenë janë të lidhur ngushtë me patogjenë të tjerë seriozë tashmë në vend. Është e qartë se ka shumë pyetje “po sikur” që kërkojnë vëmendje kërkimore.”

Edhe nëse rriqra me brirë të gjatë nuk paraqet ende ndonjë rrezik të njohur për njerëzit në Amerikën e Veriut, tashmë është një problem serioz për pronarët e bagëtive.

“Kriqrat me brirë të gjata janë një dëmtues serioz i bagëtive, deleve dhe kafshëve të tjera thundra, si dreri,” tha Haddow. “Tek këto kafshë, ngarkesa e lartë e rriqrave mund të shkaktojë reaksione alergjike, reduktim të prodhimit të qumështit, humbje peshe dhe në disa raste, gjakderdhje (humbje gjaku që shkakton vdekjen).

“Në pjesë të tjera të botës, mund të transmetojë sëmundje të tilla si theilerioza e gjedhëve, por edhe në mungesë të agjentëve të sëmundjes, këto rriqra mund të dobësojnë kafshët vetëm nga numri i madh i rriqrave që shumohen dhe ushqehen me to,” shpjegoi Egizi.

Haddow thekson se agjencitë qeveritare, së bashku me departamentet shtetërore të shëndetësisë dhe universitetet, kanë bërë një punë të mirë për të nxjerrë informacione te publiku në lidhje me rriqrën me brirë të gjatë.

Ai rekomandon vizitën e Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) faqe interneti, ku informacione të përditësuara mund të gjenden në rriqrat.

Për të ruajtur mbikëqyrjen e duhur të specieve pushtuese, Haddow thotë se programet duhet të financohen më mirë.

“Riqëndra me brirë të gjatë ishte në Shtetet e Bashkuara për vite, ndoshta dekada ose më gjatë, përpara se të zbulohej për herë të parë,” tha ai.

“Gjatë kësaj kohe, ai ishte në gjendje të krijonte në heshtje popullata dhe të përhapej në shumë shtete ndërsa fluturonte nën radar. Ndërsa programet e mbikëqyrjes kërkojnë financim të vazhdueshëm vit pas viti për të arritur sukses, ato ka të ngjarë të kursejnë para në afat të gjatë duke zbuluar speciet pushtuese mjaft herët për të parandaluar ndikimet afatgjata ekonomike dhe/ose në shëndetin publik.

Egizi thotë se publiku i gjerë është një burim i madh informacioni për ekspertët që studiojnë përhapjen e rriqrës me brirë të gjatë.

“Një hap me të vërtetë i rëndësishëm që po ndërmerret nga entomologët, shëndeti publik dhe ekspertët e shëndetit të kafshëve po përpiqet të kuptojë shtrirjen e plotë të shpërndarjes së tij në SHBA, si dhe gamën e saj të pritësve,” tha ajo. “Publiku mund të jetë një burim vërtet i madh informacioni në këtë drejtim.”

Për këtë qëllim, ajo vë në dukje se në New Jersey – një pikë e nxehtë për rriqrat me brirë të gjatë – ka kuti lëshimi në çdo qark për njerëzit që të dorëzojnë ekzemplarë të mundshëm të rriqrave për analizë nga ekspertët, së bashku me një linjë telefonike (833-NEW-TICK ).

Gjatë identifikimit të specieve të rriqrave, është e rëndësishme të theksohet se rriqrat me brirë të gjatë janë uniformisht kafe pa shenja të bardha, ndryshe nga shumica e homologëve të tyre të Amerikës së Veriut.

Kur bëhet fjalë për të mbajtur larg rriqrat me brirë të gjatë, zbatoni të njëjtat këshilla si për shmangien e çdo lloji të rriqrave.

Këto përfshijnë shmangien e barit të gjatë, si dhe kontrollin e vetes dhe kafshëve tuaja për rriqrat.

“Të gjithë duhet ta kenë zakon të kontrollojnë për rriqrat e tyre, fëmijët e tyre dhe të moshuarit kur kthehen nga jashtë, pasi heqja e hershme dhe e sigurt e rriqrave është çelësi për reduktimin e rrezikut të infeksionit”, tha Haddow.