Pas disa shpërthimeve të fundit të fruthit, Qendrat Amerikane për Kontrollin e Sëmundjeve (CDC) kanë publikuar një raport që tregon se sa vendimtare janë vaksinimet për të shpëtuar jetët e fëmijëve.

Imunizimet do të parandalojnë më shumë se 21 milionë shtrime në spital dhe 732,000 vdekje midis fëmijëve që kanë lindur në 20 vitet e fundit, sipas raportit të CDC, i cili nënvizon rëndësinë e mbajtjes së mbulimit të lartë të vaksinimit.

Edhe pse programi i imunizimit në SHBA ka qenë shumë i suksesshëm, 129 raste të fruthit janë raportuar këtë vit në SHBA, në 13 shpërthime. Në vitin 2013, 189 amerikanë kishin fruth. Numri më i madh i rasteve vjetore që nga viti 1996 është raportuar në vitin 2011, kur janë raportuar 220 raste.

Programi Vaccines for Children, i cili ofron vaksina për fëmijët, prindërit ose kujdestarët e të cilëve nuk mund t’i përballojnë ato, u lançua në vitin 1994, në përgjigje të drejtpërdrejtë ndaj rishfaqjes së fruthit në SHBA që rezultoi në dhjetëra mijëra raste dhe më shumë se njëqind vdekje. , përkundër faktit se një vaksinë kundër fruthit ishte në dispozicion që nga viti 1963.

Lajme të ngjashme: Lëvizja kundër vaksinimit çon në shpërthime të sëmundjeve »

Fruthi është shumë ngjitës dhe mund të përhapet shpejt tek njerëzit që nuk janë vaksinuar. CDC rekomandon dy doza të vaksinës MMR (fruthit, shytave dhe rubeolës) për fëmijët më të vjetër se 12 muaj. Foshnjat që janë nga 6 deri në 11 muaj duhet të marrin një dozë të vaksinës MMR përpara disa udhëtimeve ndërkombëtare, sipas CDC.

Roberto Posada, MD, specialist i sëmundjeve infektive pediatrike në Spitalin Mount Sinai në Nju Jork, tha për Healthline, “Është një nga viruset më ngjitëse dhe të infektuarit mund ta përhapin atë edhe para se të sëmuren. Mund të shkaktojë gjithashtu komplikime kërcënuese për jetën, si infeksioni i trurit ose i mushkërive.”

Lexo më shumë: Studenti i infektuar nga fruthi thekson rëndësinë e vaksinimit »

Sipas CDC, 34 persona nga 129 rastet këtë vit u infektuan në vende të tjera dhe sollën fruthin në shtëpi. Shumica e rasteve të mbetura dihet se janë të lidhura me importe. Shumica e personave që raportuan se kishin fruth në vitin 2014 nuk ishin të vaksinuar ose nuk ishin në dijeni të statusit të tyre të vaksinimit.

Duke komentuar raportin e CDC-së, Posada tha: “Ky raport vjen në një kohë kur disa qytete, përfshirë Nju Jorkun dhe Los Anxhelosin, po shohin normat më të larta të fruthit në më shumë se një dekadë. Shumë nga rastet aktuale të fruthit lidhen me udhëtarët që e sjellin sëmundjen nga vende të tjera ku fruthi është më i zakonshëm dhe më pas e përhapin atë te të tjerët në komunitet.”

Posada këshilloi prindërit që të mbrojnë fëmijët e tyre duke u siguruar që vaksinimet e tyre të jenë të përditësuara. Ai shtoi, “Vaksina të tjera janë gjithashtu të disponueshme kundër shumë sëmundjeve të tjera vdekjeprurëse dhe prindërit duhet të ndjekin rekomandimet e pediatrit të tyre”.

Në një deklaratë për shtyp, drejtori i CDC Tom Frieden tha: “Shpërthimet aktuale të fruthit në SHBA shërbejnë si një kujtesë se këto sëmundje janë vetëm një udhëtim me aeroplan. Kufijtë nuk mund ta ndalojnë fruthin, por vaksinimi mundet.”

Duke vënë në dukje se jo të gjitha sëmundjet që kërcënojnë kufijtë e SHBA-së mund të parandalohen sot nga vaksinat, Frieden tha se kërkohen strategji të ndryshme për të mbrojtur amerikanët. “Siguria shëndetësore e SHBA-së është po aq e fortë sa siguria shëndetësore e të gjitha kombeve në mbarë botën. Të gjithë jemi të lidhur nga ushqimi që hamë, uji që pimë dhe ajri që thithim,” tha ai.

Frieden këshilloi se ndalimi i shpërthimeve aty ku fillojnë është mënyra më efektive dhe më pak e kushtueshme për të parandaluar sëmundjet dhe për të shpëtuar jetë brenda dhe jashtë vendit.

Analiza e CDC zbuloi gjithashtu se shtrimet e shmangura në spital dhe jetët e shpëtuara përmes vaksinimit do të kursejnë gati 295 miliardë dollarë në kosto direkte dhe 1.38 trilion dollarë në kosto totale shoqërore.