Njohja e historisë mjekësore të familjes suaj jo vetëm që mund t’ju shpëtojë nga telashet, por edhe t’ju shpëtojë jetën.

Këtu janë disa pyetje shëndetësore që duhet të siguroheni t’i bëni prindërit, gjyshërit dhe të afërmit e tjerë derisa të keni mundësi.

A jeni sëmurë ndonjëherë nga ftohjet e zakonshme dhe gripi i stomakut që përjeton çdo fëmijë? Çfarë kishit dhe si e trajtuan prindërit tuaj? Jeni shtruar ndonjëherë në spital? Disa sëmundje të fëmijërisë mund të shfaqen më vonë në jetë, si lia e dhenve, e cila mund të shndërrohet në herpes në pleqëri. Kushtet e tjera mund t’ju japin të dhëna se çfarë të prisni për fëmijët tuaj.

Lexoni Rreth Lisë së Dhenve »

Nëse keni shkuar në shkollë publike në SHBA, shanset janë të mira që të keni marrë vaksinat e fëmijërisë. A keni marrë një vaksinë kundër lisë së dhenve? Nëse keni qenë seksualisht aktive, a keni marrë një papillomavirusi i njeriut vaksinë (HPV)? Kur e keni bërë vaksinën tuaj të fundit për tetanozin (e cila duhet të përditësohet një herë në dhjetë vjet)?

Prindërit tuaj mund të kenë një kopje të të dhënave tuaja mjekësore të fëmijërisë. Nëse jo, përpiquni të merrni historinë tuaj të vaksinimit nga mjeku juaj i fëmijërisë. Udhëtimi në disa vende kërkon disa vaksina, kështu që nëse keni qenë jashtë vendit, mund të keni marrë tashmë disa nga vaksinat tuaja të nevojshme.

Mësoni më shumë rreth vaksinimeve »

Zbuloni nëse njëri prej prindërve tuaj ka pasur ndonjë gjendje shëndetësore, të tilla si kolesteroli i lartë ose një nishan kanceroz. Kjo mund t’ju ndihmojë të filloni të merrni vendime të mençura shëndetësore, të tilla si shmangia e yndyrave të ngopura ose përdorimi i kremrave të diellit jashtë. Pyesni edhe për vëllezërit e motrat e prindërve tuaj—nëse nuk jeni të birësuar, ju ndani rreth 25 për qind të ADN-së së tyre.

Më pas, pyesni për gjyshërit tuaj. Nëse ata janë gjallë, a është ndonjë prej tyre i sëmurë? Nëse po, me çfarë? Nëse kanë ndërruar jetë, si kanë vdekur? Nëse ndonjë prej tyre ka sëmundjen e Alzheimerit, do të dini të mbani një mënyrë jetese aktive fizikisht dhe mendërisht dhe të bëni plane për kujdesin tuaj kur të arrini moshën e tyre. Nëse sëmundjet e zemrës, obeziteti ose diabeti i tipit II ndodhin në familje, do të jetë e rëndësishme për ju të mbani një peshë të shëndetshme dhe të qëndroni në formë. Nëse një gjysh ose gjysh ka pasur kancer, ju duhet të filloni të bëni kolonoskopi dhe mamografi ose ekzaminime të prostatës rreth 10 vjet më shpejt se normalja.

Së fundi, pyesni nëse ndonjë nga anëtarët e familjes suaj kishte probleme shëndetësore ose ishte “i sëmurë” gjatë gjithë jetës së tij dhe zbuloni se cilat ishin simptomat e tyre. Shumë sëmundje mund të mos kenë marrë një diagnozë, ose sepse simptomat e të afërmve tuaj nuk dukeshin aq të rënda sa të kërkonin vëmendjen mjekësore ose sepse mjekësia thjesht nuk kishte avancuar aq sa duhet për t’i trajtuar ato siç duhet kur ata ishin të sëmurë.

­­­­­­­­­

Lexo më shumë rreth kancerit »

Megjithëse shkaku kryesor i sëmundjes mendore është ende i panjohur, çrregullime të tilla priren të shfaqen në familje. Sëmundja mendore është gjithashtu një spektër, jo binar – ju nuk mund të vuani nga depresioni i madh si kushëriri juaj, por mund të luftoni me depresionin ndonjëherë kur jeni nën stres. Edhe nëse jeni të birësuar, njohja e historisë suaj familjare është ende e dobishme. Disa nga faktorët e rrezikut për sëmundjet mendore kalojnë nga një brez në tjetrin në sjellje, ndërsa jeni duke u rritur.

Pyesni për të gjithë familjen tuaj të gjerë – duke përfshirë gjyshërit, hallat, xhaxhallarët dhe kushërinjtë tuaj. A është diagnostikuar dikush me një sëmundje mendore? A kishte ndonjë në familje që ishte “shqetësuar”?

Shumë sëmundje mendore shfaqen për herë të parë kur njerëzit janë në fillimet e tyre deri në mesin e të 20-tave. Nëse familja juaj ka një histori të çrregullimit bipolar ose skizofrenisë, ju duhet të shmangni përdorimin e drogave, veçanërisht marijuanës dhe psikodelikëve, të cilat mund të shkaktojnë pushimin tuaj të parë maniak ose psikotik. Ju gjithashtu do të dëshironi të qëndroni larg cigareve, të cilat mund të jenë veçanërisht të varur – rreth 80 për qind e njerëzve në Shtetet e Bashkuara me skizofreni pinë cigare.

Nëse depresioni shfaqet (dhe shumë mirë mundet – një në pesë njerëz do të përjetojnë depresion gjatë jetës së tyre), sigurohuni që të keni një sistem të fortë mbështetjeje sociale dhe mekanizma të shëndetshëm përballues gjatë kohës së stresit. Nëse dikush në familjen tuaj ka pasur çrregullim të stresit post-traumatik (PTSD) dhe ju përjetoni një ngjarje traumatike, është veçanërisht e rëndësishme të kërkoni terapi herët.

Nëse keni ndonjë nga këto sëmundje, bëni kujdes ekstrem në lidhje me përdorimin e alkoolit, sepse jeni në rrezik më të madh për t’u bërë i varur.

Mësoni mbi bazat e sëmundjes mendore »

Disa sëmundje shkaktohen nga mutacionet në vetëm një ose dy gjene. Disa sëmundje gjenetike, si sëmundja e Huntingtonit, do të shfaqen gjithmonë nëse keni trashëguar një gjen të caktuar nga njëri prej prindërve tuaj.

Sëmundje të tjera, si Tay-Sachs ose anemia drapërocitare, kërkojnë gjene të gabuara nga të dy prindërit. Nëse ju trashëgoni gjenin nga vetëm një prind, atëherë njiheni si bartës – që do të thotë se nuk e keni sëmundjen, por mund t’ia kaloni atë fëmijëve tuaj. Nëse po martoheni me dikë me të njëjtën përkatësi etnike si ju, atëherë gjasat që partneri juaj të jetë gjithashtu bartës i të njëjtit gjen që shkakton sëmundje rriten në mënyrë dramatike.

Për sëmundje si Tay-Sachs – e cila është fatale për të gjithë fëmijët që e kanë atë – testimi gjenetik prenatal mund të kursejë familjen tuaj nga ankthi i humbjes së një fëmije. Pyetja e prindërve nëse ata mbartin ndonjë gjen sëmundjeje mund t’ju shpëtojë nga nevoja për të bërë vetë një test gjenetik.

Lexoni për testet e shqyrtimit prenatal »